Sådan påvirker rygning din hud
Selvom der kan gå flere år, før du kan se, at rygning påvirker din hud, sker de indre skader allerede ved første cigaret.

Cigaretter indeholder mange giftige stoffer, som er skadelige for både din hud og din krop. Samtidig øger rygning risikoen for at udvikle en række alvorlige helbredsproblemer. (Video: Tjek)

Cigaretter indeholder mange giftige stoffer, som er skadelige for både din hud og din krop. Samtidig øger rygning risikoen for at udvikle en række alvorlige helbredsproblemer. (Video: Tjek)

Rynker, slap hud og en grålig hudtone.

Langt de fleste af os kommer til at opleve aldringstegn på huden på et eller andet tidspunkt i vores liv. Men hvis du ryger, peger alle undersøgelser på, at din hud ældes før tid.

Måske er det ikke noget, der bekymrer dig, hvis du stadig er ung. Men rygning har negative konsekvenser for både dit ydre og indre.

Hvor hurtigt går det, før cigaretterne skader, og kan man nå at gøre noget, hvis man stopper med at ryge i tide? Det undersøger vi i denne udgave af Skønhedslaboratoriet, som er en serie på Videnskab.dk's YouTube-kanal, Tjek. 

Rygning nedsætter hudens funktioner

Cigaretter indeholder flere end 4.000 forskellige kemiske stoffer, som du suger ned i dine lunger, når du ryger.

Cigaretter indeholder derudover også nikotin. Når det trænger ind i blodet, trækker blodkarrene sig sammen. Det gør det svært for blodet at komme ud i de små blodkar, som ligger lige under huden.

Blodet i din krop transporterer ilt rundt, og ilttilførslen til huden bliver altså dårligere, når nikotin kommer ind i kroppen.

Samtidig indeholder smøgerne kulilte, og det mindsker ligesom nikotin ilttilførslen til huden. Det gør det, fordi kulilten overtager noget af iltens plads i blodet.

Når huden får mindre ilt og færre næringsstoffer, bliver alle hudens funktioner nedsat.

Det er blandt andet derfor, rygning får huden til at se tyndere og mere indsunket ud, for huden får sværere ved at gendanne sig selv.

Svækket og slap hud

Rygning kan være så skadeligt for huden, at man har set eksempler på kiruger og tandlæger, som fraråder rygere at blive opereret.

Videnskab på YouTube

Tjek er Videnskab.dk's unge-magasin på YouTube.

Formålet med kanalen er at bringe forskningsbaseret viden ud til danske unge. 

Det skyldes, at cigaretter forringer hudens evne til at hele og gør den mindre modstandsdygtig overfor infektioner.

Rygning gør det altså sværere for kroppen at hele ordentligt.

De negative følger af cigaretter stopper ikke her. For de får også kroppen til at nedbryde kollagen og elastin, som er vigtige bestanddele af vores hud.

Kollagen og elastin er med til at holde huden spændstig og fyldig, og når de fibre nedbrydes, giver det rynker.

Det er selvfølgelig de færreste af os, der går en rynkefri fremtid i møde, uanset om vi ryger eller ej, men rygning kickstarter altså hudens aldringsprocesser.

Usikkert hvor meget hurtigere huden ældes

Som tommelfingerregel kan man forvente, at de synlige aldringstegn fra cigaretter viser sig efter 10 år hos faste rygere. Det påpeger professor i tobaksforebyggelse, Charlotta Pisinger, og læge og ph.d.-studerende Cæcilie Johansen i hvert fald.

Tommelfingerreglen er dog ikke så videnskabeligt funderet og skal altså først og fremmest ses som et pejlemærke.

Det skyldes, at det er rigtig svært at undersøge, præcis hvor lang tid der går og i hvilket omfang, rygning skader huden.

En af grundene til, at det er så svært at kortlægge, er, at der er en lang række faktorer i ens livsstil, som påvirker hudens aldring.

Solens UV-stråler kan blandt andet have stor negativ indvirkning på huden. Det har altså ret stor betydning for din hud, hvor god du er til at beskytte dig mod solen.

Det er derfor meget svært for forskerne at isolere, hvor mange af dine alderstegn, der kan ledes tilbage til cigaretterne.  

Det er desuden svært at undersøge, hvor meget ældre rygere ser ud end ikke-rygere, fordi vi jo alle sammen ældes forskelligt både på grund af vores livsstil og vores gener.

Forårsager indre skader

Det kan godt være, det er svært at sige, hvor hurtigt rygning giver synlige skader, men inde i din krop begynder skaderne allerede at opstå, fra du ryger din første smøg.

Så når du begynder at kunne se rygningens indvirkning på dit ydre, kan man faktisk bare se alderstegnene som et symptom på, hvad der for længst er begyndt at ske inde i kroppen.

Når kroppens elastiske fibre elastin og kollagen nedbrydes, er det problematisk for huden, men også for dine lunger, hvis funktion lige så stille nedsættes.

Hvis lungerne mister deres funktion, kan det blandt andet medføre den kroniske lungesygdom KOL, som blandt andet giver hoste, åndenød og en pibende vejrtrækning. Det er en sygdom, som mange dør af.

Samtidig øger den dårlige blodcirkulation som følge af rygning også risikoen for at få blodpropper.

Kroppen heler delvist ved rygestop

Selvom rygning har mange sundhedsmæssige slagsider, som kan være nedslående at høre om, er det faktisk muligt at mindske nogle af skaderne.

Hvis du stopper med at ryge, vil du for eksempel allerede efter et års tid opleve, at dine lunger har renset sig selv for rigtig mange af de giftige stoffer, som findes i cigaretter.

Risikoen for blodpropper vil også lige så stille dale igen, hvis du kvitter smøgerne.

Hvad det præcis betyder for din hud, at du stopper med at ryge, er der ikke nogen, der har undersøgt, men mange tidligere rygere rapporterer, at deres hud er blevet pænere, efter de er stoppet med at ryge.

Der er til gengæld ikke noget at stille op med rynkerne, når de først har fundet sig til rette på din hud.

Det samme gør sig gældende for nogle af de lungeskader, cigaretterne har forårsaget.

Men der er ingen tvivl om, at et rygestop vil gøre godt for din krop og sundhed, og at det aldrig er for sent at gøre noget ved skaderne fra cigaretter.

Viden fra forskere og fagfolk

I videoen ovenfor kan du høre mere om, hvilke konsekvenser rygning har for både aldringen af din hud og resten af din krop og sundhed. 

Informationerne i videoen bygger på solid faglig viden, som Tjek har fået fra forskere og fagfolk. Til denne video har vi snakket med:

  • Charlotta Pisinger, professor i tobaksforebyggelse, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet

  • Cæcilie Johansen, læge og ph.d.-studerende, Afdeling for hud- og kønssygdomme, Bispebjerg Hospital

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk