Huden kan lave mange krumspring for at irritere sin ejer.
Ét af dem er, hvad vi i daglig tale kalder for talgknopper, og som teknisk set dækker over en hel række af syndromer, der har med talg – også kaldet hudfedt – at gøre.
I dette afsnit af Videnskab.dk's YouTube-kanal Skønhedslaboratoriet kigger vi med hjælp fra et hold forskere nærmere på tre almindelige typer af knopper, som rigtig mange af os lægger krop til:
-
Keratosis pilaris: Små knopper på ben og arme, som opstår ved, at døde hudceller ophober sig i hudens porer og stopper dem til. De har i lægevidenskabelige brilleglas ikke noget med talgknopper at gøre, men mange af os forbinder dem alligevel med talgknopper.
-
Hudorme: De små, hvide, hudfarvede eller sorte knopper, man kan få i ansigtet, fordi der ophober sig talg i hudens porer. Se Skønhedslaboratoriets særskilte video om hudorme her.
-
Milier: Små, væskefyldte blærer som indeholder døde hudceller. De opstår typisk omkring øjnene og som følge af en betændelsestilstand.
Skønhed og kemi på YouTubeSkønhedslaboratoriet er Videnskab.dk's YouTube-kanal om skønhed og videnskab.
Formålet med kanalen er at bringe forskningsbaseret viden ud til danske unge.
Kanalen er en del af et større projekt, YouKnowHow, som er støttet af Nordea-fonden.
Fugt og eksfoliering er nogle af løsningerne
Og hvad kan du så gøre ved de tre pestilenser?
Fugt, eksfoliering og blødgørende ingredienser er iblandt de gode råd, som du kan blive klogere på i videoen.
Videoens information kommer fra Michael Heidenheim, klinisk lektor ved Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet; Flemming Andersen, overlæge og forsker ved ambulatorium for køns- og hudsygdomme, Odense Universitetshospital og Jacob Pontoppidan Thyssen, klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet.