Sådan bliver du bumsefri
Svaret kan faktisk være så simpelt som 'benzoylperoxid'.

Videnskab.dk's YouTube-kanal Skønhedslaboratoriet guider dig til en bumsefri hud. (Video: Skønhedslaboratoriet / Videnskab.dk)

Videnskab.dk's YouTube-kanal Skønhedslaboratoriet guider dig til en bumsefri hud. (Video: Skønhedslaboratoriet / Videnskab.dk)

Bumser. De fleste af os har nok oplevet at få ufrivilligt besøg af en lille koloni, mens vi inderligt har ønsket, at der fandtes en let og hurtig mirakelkur.

Videnskab.dk har i en anden artikel svaret på, hvorfor vi får bumser, men et spørgsmål, som om muligt er endnu vigtigere, er naturligvis, hvordan vi slipper af med de små bæster.

Det har vores YouTube-kanal Skønhedslaboratoriet undersøgt, og det lader til, at du godt kan spare pengene på de mange vidundermidler, der lover hurtig og effektiv behandling.

Faktisk er der kun én ingrediens i håndkøbsmidler, som har vist sig rigtig effektiv mod bumser, og den går under det mundrette navn 'benzoylperoxid'.

Det er dog langt fra det eneste, du skal vide, hvis du agter at gå i krig mod bumserne, så fortsæt endelig læsningen eller se videoen øverst i artiklen.

Færre hudorme – færre bumser

Bumser er stadiet efter en hudorm, og derfor kan det være en idé at forsøge at undgå hudorme, hvis du vil forebygge fremtidige bumseudbrud.

Akne-bakterien

Forskning har vist, at en bestemt type bakterie formentlig spiller en rolle, når vi får bumser.

Bakterien hedder Cutibacterium acnes.

En hudorm er kort sagt en tilstopning af hudens porer, og når de opstår, risikerer der at gå betændelse i poren på grund af en særlig akne-bakterie. Den betændelsestilstand er faktisk en bums. Det var en meget kort forklaring, og du kan finde den mere grundige version i artiklen her.

For at undgå hudorme kan det være effektivt at bruge hudplejeprodukter med frugtsyre i. Frugtsyre bruges i mange ganske almindelige hudplejeprodukter, og du finder det blandt andet under navnene 'salicylsyre' og 'glykolsyre'.

Frugtsyren virker ved at trænge ind i hudens porer, så der ikke opstår tilstopninger, men de hjælper dog primært i de mildere tilfælde.

Én ingrediens virker med sikkerhed

Er det ikke lykkedes dig at standse bumserne, før de pibler frem på huden, er der heldigvis også råd for det.

Én ingrediens har nemlig, ifølge hudlæge ved Hudlægecenter Nord, Hans Lomholt vist sig effektiv i kampen mod bumser. Den går under navnet 'benzoylperoxid' – også kendt som Basiron her i Danmark.

»Det er faktisk et meget effektivt middel mod bumser, hvis man bruger det dagligt. Det er et stof, som trænger rigtig godt ned i talgkirtlerne. Det er kraftigt desinficerende, og det er utroligt effektivt til at slå akne-bakterien ned,« siger Hans Lomholt.

Produkter med 'benzoylperoxid' kan fås i håndkøb, men er problemet med bumser mere alvorligt, kan der være behov for skrappere midler, som kun kan udskrives af lægen.

Sol fjerner bumser

Derudover har du måske selv erfaret, at antallet af bumser svinder i sommerperioden, og det er ikke en tilfældighed, fortæller Hans Lomholt.

Sollyset virker nemlig antiinflammatorisk, hvilket betyder, at det dæmper betændelsestilstande, som jo praktisk talt er det, en bums er.

»Set fra en hudlæges synspunkt er det jo bare ikke særligt hensigtsmæssigt at få en hulens masse sol, for så får du nogle andre bivirkninger i stedet for, og derfor er det ikke sådan en behandling, vi vil foretrække at give mod bumser. Desuden virker det kun så længe, du får sol, men så snart mørket begynder at falde på, kommer bumserne igen,« siger Hans Lomholt.

Måske er løsningen 'gode' bakterier

I stedet kan fremtidens løsning måske være gemt i en gruppe gavnlige bakterier, spekulerer professor Mogens Kilian, som sammen med Hans Lomholt har forsket i årsagerne til akne.

Ligesom vi naturligt har hudbakterier, som laver betændelsestilstande, gemmer vores hud også på bakterier, som virker hæmmende på akne-bakterien.

Derfor kan fremtidens bumsebehandling muligvis foregå ved at fremelske flere af de 'gode' bakterier, fortæller Mogens Kilian.

»I vores krop er der normalt en balance mellem de bakterier, som virker inflammationsfremmende og de bakterier, som virker inflammationshæmmende, og det er et spørgsmål om at genoprette balancen,« siger professoren.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk