Vi har efterhånden hørt det en god del gange: At bruge tid i naturen er koblet sammen med et væld af belønninger.
Forskningen peger eksempelvis på, at en daglig 20 minutters gåtur i naturen er associeret med mindre stress, at dét at bruge 2 timer i naturen ugentligt kan kobles sammen med et bedre helbred og øget velvære, og at tid i naturen kan forbindes med mere kreativ tænkning.
Spørgsmålet er dog, om det virkelig er tiden i naturen, der giver den gode effekt. Sammenhængen kunne jo også blot skyldes, at i forvejen afbalancerede mennesker oftere går ud i naturen.
Så det spørgsmål har et tysk forskerhold forsøgt at besvare ved at undersøge amygdalaen – en struktur i hjernen, der blandt andet er involveret i stresshåndtering.
Konklusion: Det lader til, at oplevelsen af natur rent faktisk har en velgørende effekt på den del af hjernen. Det skriver Max Planck Instituttet i en pressemeddelelse.
Forskerne rekrutterede 63 frivillige, raske mennesker, der efter indledende spørgeskemaer og hukommelsestests blev lagt i en MR-skanner.
\ MR-skanning
Magnetisk Resonans Imaging (på dansk blot kaldet MR-skanning) er en skanningsmetode, der egner sig specielt godt til at afbillede bløddele i kroppen.
En MR-skanning af hjernen giver detaljerede billeder af hjernevæv, hjernens hulrum og hjernehinderne.
Kilde: Sundhed.dk
Her skulle de under skanningen svare på blandt andet stress-inducerende spørgsmål.
Herefter blev halvdelen sendt ud på en gåtur gennem et travlt område i Berlin, mens den anden halvdel blev sendt ud i Grünewald-skoven.
Begge gåruter tog en time at gennemføre, og deltagerne måtte hverken afvige fra ruten eller bruge deres mobiltelefoner.
Efterfølgende blev forsøgsdeltagerne igen lagt i MR-skanneren, endnu engang fulgt af spørgsmål, der fik deres stressniveau til at stige.
MR-skanningerne afslørede, at der var reduceret aktivitet i amygdala blandt dem, der gik en tur i skoven.
»Resultaterne understøtter den eksisterende hypotese om en positiv relation mellem naturen og hjernesundhed, men det her er det første studie, der fremlægger beviser for en årsagssammenhæng,« udtaler en af forskerne bag det nye studie, Simone Kühn, i pressemeddelelsen.

Mens en skovvandring aktivt reducerede aktivitet i amygdalaen, var der ingen ændring at finde hos byvandrerne. Det i sig selv kan dog tolkes som godt nyt for byboere; de blev nemlig heller ikke mere stressede af gåturen.
Dette kunne ifølge forskerne bag studiet tyde på, at det ikke er bylivet, der gør mennesker mere stressede, og at naturen dermed ikke bare er en baseline, men aktivt øger vores velvære.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Molecular Psychiatry.