Så meget kortere bliver dit liv af luftforurening
12 september 2017

For første gang har vi fået konkrete tal på, hvor skadelig luftforurening er for helbredet.

I et nyt studie har forskere sammenlignet sundhedsdata på 73 millioner kinesere fra den sydlige og nordlige del af landet.

I det nordlige Kina bliver der afbrændt langt mere kul for at opvarme huse om vinteren, hvilket resulterer i højere koncentrationer af såkaldte PM10-partikler fra forbrændingen i luften.

Ved at sammenligne de to befolkningsdele kunne forskerne fastslå en sammenhæng mellem luftforurening og levetid, skriver University of Chicago i en pressemeddelelse.

Resultaterne viser, at nordkineserne lever 3,1 år mindre end kineserne i syd.

Ud fra de data, har forskerne beregnet, at hver gang koncentrationen af PM10-partikler i luften stiger med 10 mikrogram per kubikmeter, så forkortes levealderen med 0,64 år.

»De her resultater styrker virkelig formodningen om, at partikelforurening resulterer i en drastisk forkortelse af den forventede levealder,« siger Michael Greenstone, der er medforfatter på studiet og leder af Energy Policy Institute ved University of Chicago, i pressemeddelelsen.

Michael Greenstone kalder luftforurening »den største trussel mod vores helbred« og siger, at det er ligeså skadeligt, som hvis »hver mand, kvinde og barn ryger cigaretter i flere årtier.«

Forskerne har brugt de nye tal til at lave et kort over global luftforurening, Air Quality-Life Index.

Her kan man se, hvor meget længere forskellige landes folk kunne leve, hvis hvert land fulgte Verdenssundhedsorganisationens (WHO) retningslinjer.

Ifølge kortet kunne den gennemsnitlige dansker leve 11 dage længere, hvis luftforureningen blev reduceret til WHO-standarder.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.