»Det er ikke første gang, at jeg hører om sådan en undersøgelse. Og det er lige bekymrende hver gang«
Sådan lyder miljøminister Troels Lund Poulsens umiddelbare reaktion på de nye danske forskningsresultater, som har afsløret, at danske fostre og babyer får en højere eksponering fra hormonforstyrrende stoffer, end finske fostre og babyer gør det.
Resultaterne forstærker mistanken om, at det er de hormonforstyrrende kemikalier i vores hverdag, som er skyld i den rekordhøje forekomst af testikelkræft og dårlig sædkvalitet hos unge danske mænd.
Miljøministeren vil dog ikke umiddelbart sætte nye initiativer i søen i forhold til de hormonforstyrrende stoffer. Han mener det vigtigste slag skal slås i EU, hvor han selv tidligere har været på banen med danske forskningsresultater, der peger mod de hormonforstyrrende stoffer, som den store synder.
»Der er ingen tvivl om, at det er en lang og indviklet proces, for der er store industri-interesser på spil. Men jeg er fast besluttet på at forbedre forbrugernes sikkerhed,« siger Troels Lund Poulsen.
\ Fakta
Men Socialdemokraternes forbrugerordfører Benny Engelbrecht kræver mere handling. Han foreslår, at man opretter et nationalt forskningscenter for hormonforstyrrende stoffer og støtter det med 30 millioner kroner.
Kræver nyt center
»Vi danskere har om nogen et problem, når det gælder hormonforstyrrende stoffer. De 30 millioner skal give forskningen et løft, så vi kan skaffe evidens for, hvad det er i vores byggematerialer, kosmetik eller andre ting, der fremprovokerer den kedelige tilstand. Og så kan vi for alvor handle. Både i Danmark og på globalt plan,« siger Benny Engelbrecht og fortsætter:
»Det er helt afgørende, at vi som land går foran. Dels fordi vi er hårdt ramt men også fordi, vi har en høj faglig kompetence på området,« siger Benny Engelbrecht.
Benny Engelbrecht vil tage de nye forskningsresultater med til forhandlingerne, når budgettet for kemikaliehandlingsplan II skal lægges for perioden fra 2010 til 2013.
De 30 millioner til et forskningscenter skal give forskningen et løft, så vi kan skaffe evidens for, hvad det er i vores byggematerialer, kosmetik eller andre ting, der fremprovokerer den kedelige tilstand.
Benny Engelbrecht(S)
Miljøminister Troels Lund Poulsen er enig i, at en styrkelse af indsatsen mod hormonforstyrrende stoffer bliver et centralt punkt i de kommende forhandlinger om Kemikaliehandlingsplan II, men han mener stadig, at det største og vigtigste slag skal slås i EU:
»Jeg anbefalede mine EU-kollegaer, at vi brugte den nye viden til at skærpe lovgivningen, og jeg har heldigvis kun modtaget positive reaktioner på det,« siger han.
Ikke nok med viden
I Danmark blev et Center for Hormonforstyrrende stoffer åbnet i december 2008. Et videnscenter og ikke et forskningscenter. Med det særlige formål at opbygge viden, som myndighederne kan bruge i det forebyggende arbejde som for eksempel til regulering af hormonforstyrrende stoffer. Den bevilling, som videnscenteret fik, er ifølge Benny Engelbrecht alt for lille i forhold til det, som der virkelig er behov for.
»Den eneste måde at få ny viden er gennem mere forskning. Så vi skal ikke kun have et videnscenter men også et forskningscenter med en bevilling i en helt anden størrelsesorden,« siger Benny Engelbrecht.