»Rystende«: 8 ud af 10 danske unge bevæger sig alt for lidt
Dansk forsker peger på mobiltelefoner, iPads og computere som årsagen.
Unge danskere fysisk aktivitet faldende tendens smartphones iPads sundhed

Antallet af tablets og computere i børns hverdag er steget markant. Derudover deltager unge ikke i samme grad i husholdningsarbejdet som tidligere. (Foto: Shutterstock)

Antallet af tablets og computere i børns hverdag er steget markant. Derudover deltager unge ikke i samme grad i husholdningsarbejdet som tidligere. (Foto: Shutterstock)

84,5 procent af Danmarks unge mellem 11 og 15 år bevæger sig mindre end den ene time om dagen, som verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler.

Det viser ny, stor rapport, som netop er blevet præsenteret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet Child and Adolescent Health.

Rapporten konkluderer, at det er et alvorligt globalt problem. På verdensplan er 81 procent af alle børn og unge mellem 11 og 17 år ikke fysisk aktive nok i løbet af dagen.

Over hele verden bevæger piger sig mindre end drenge, viser rapporten, der samler opgørelser over unges aktivitetsniveau i 146 lande.

»Der er behov for øjeblikkeligt at lave politiske tiltag, som vil øge unges fysiske aktivitetsniveau, specielt i forhold til at øge pigers deltagelse i fysiske aktiviteter,« fortæller en af forskerne bag det nye studie, læge Regina Guthold fra WHO, i en pressemeddelelse.

Danske børn bevæger sig lige så lidt som børn i resten af verden

Det er desværre ikke overraskende, at så stor en andel af verdens børn bevæger sig så lidt, at det kan gå ud over deres helbred på den lange bane.

Det fortæller professor og forskningsleder Jens Troelsen fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet, da Videnskab.dk fanger ham over telefonen for en kommentar til det nye studie.

Jens Troelsen har ikke deltaget i forskningsarbejdet, men han har læst det og har selv bidraget til lignende undersøgelser i Danmark (se mere i boksen under artiklen), som også viser, at danske børn bevæger sig lige så lidt som børn i resten af verden.

»Studiet viser, hvordan tingene har set ud de seneste 10 år. I Sundhedsstyrelsen og SDU's rapport fra august håbede vi på, at det baseret på objektive målinger måske ikke stod så galt fat, som vi troede, men det viste sig at være præcis lige så slemt, som det nye studie viser. Det er rystende,« siger Jens Troelsen.

LÆS OGSÅ: Fysisk aktivitet gavner helbred og indlæring hos børn og unge

Konsekvenserne af inaktivitet

Et aktivt liv har positiv indflydelse på børn og unges hjerte, kredsløb, muskelstyrke, motorik, balance og på hormon- og immunsystemet.

Fysisk aktivitet medfører også bedre kondition, stærkere knogler, mindre fedt i blodet samt mindre risiko for forstadier til diabetes.

Blandt de børn, der har dårligst kondition, er der femten gange forøget risiko for hjerte- og karsygdom.

Kilde: Fysisk aktivitet og stillesiddende adfærd blandt 11-15-årige (Sundhedsstyrelsen)

1,6 millioner børn med i nyt studie

I det nye studie har forskerne indhentet nationale data fra 146 lande og kigget på udviklingen i unges fysiske aktivitet fra 2001 til 2016.

Med fysisk aktivitet menes der leg, sport, arbejde i hjemmet, gå eller cykle til skole og så videre.

Data kommer fra skolespørgeskemaer, som de unge selv har udfyldt vedrørende deres aktivitetsniveau i løbet af dagen.

Forskerne definerer unge som personer mellem 11 og 17 år. I alt 1,6 millioner unge har deltaget i undersøgelsen.

Resultatet af studiet viser:

  • I perioden fra 2001 til 2016 er andelen af drenge, som ikke er aktive nok, faldet en smule fra 80 til 78 procent. Til gengæld er andelen af piger, som ikke er aktive nok, stabilt på 85 procent.
  • Lande som Bangladesh, Singapore, Thailand, Benin, Irland og USA har set det største fald i andelen af inaktive drenge.
  • Faldet er dog langt fra nok til at nå målsætningen om, at andelen af verdens børn, der ikke er fysisk aktive nok, skal under 70 procent.
  • Kun i Tonga, Samoa, Afghanistan og Zambia er pigerne lige så aktive som drengene.

LÆS OGSÅ: Børn, der har adgang til sjippetov, gynger og 'traditionelt legetøj' er mere fysisk aktive

Mangler nationale anbefalinger

Jens Troelsen slår fast, at det er specielt overgangen fra fysisk leg til digital leg, der har haft indflydelse på den fysiske deroute, som unge mennesker verden over har gennemgået de seneste mange år.

Antallet af tablets og computere i børns hverdag er steget markant, og ydermere er spiludviklere gode til at skabe afhængighedsskabende spil, som holder børnene foran skærmen.

Derudover deltager unge ikke i samme grad i husholdningsarbejdet som tidligere. De slår med andre ord ikke græs for en femmer eller går op og handler.

I et land som Danmark findes der ydermere ikke nogle officielle anbefalinger for skærmtid til unge, hvilket gør, at unge bruger i omegnen af seks timer om dagen foran en skærm i stedet for at lege tagfat eller spille fodbold.

»Forældre siger, det er skolens ansvar, og skolen siger, at det er forældrenes ansvar, men det er i virkeligheden begges ansvar. Og så har vi også et politisk ansvar for at lave nogle anbefalinger for skærmtid. Det vil kunne hjælpe forældre med at skabe gode rammer for deres børn,« siger Jens Troelsen.

LÆS OGSÅ: Er iPads farlige for børn?

USA er gode til at få børn til at bevæge sig

Kigger vi på verdensplan, er Sydkorea det land, hvor størstedelen af ungdommen er alt for inaktive.

Hele 97 procent af pigerne bevæger sig mindre en én time om dagen. Samlet set for alle unge i Sydkorea er tallet 94 procent.

De steder i verden, hvor flest unge opfylder anbefalingerne fra WHO, er Bangladesh, Indien og USA.

I Indien og Bangladesh kan forklaringen ifølge forskerne bag det nye studie være det store engagement i cricket, mens USA har meget fokus på idræt i skolerne, stor dækning af sport i fjernsynet og masser af sportsklubber inden for forskellige sportsgrene.

»Lande er nødt til at udvikle eller opdatere deres politik og fordele de nødvendige ressourcer for at øge unges fysiske aktivitet,« siger en anden af forskerne bag studiet, Læge Fiona Bull fra WHO, i pressemeddelelsen.

Fysisk aktivitet drejer sig ikke kun om at få børnene til at røre sig mere i skolen, men også ved blandt andet at gøre det lettere at cykle eller gå til skole eller lave områder, hvor unge kan være fysisk aktive, eksempelvis skateboardbaner og lignende.

LÆS OGSÅ: Fysisk aktivitet gavner helbred og indlæring hos børn og unge

Kun skolebørn er med i undersøgelsen

Forskerne fortæller i pressemeddelelsen, at studiet har sine begrænsninger.

For det første omhandler resultaterne kun unge, som går i skole. Unge, som ikke går i skole, er ikke med i undersøgelsen.

For det andet er resultaterne baseret på selvrapporterede data med den risiko for subjektiv bias, der naturligt følger med.

Det vil dog formentlig ikke ændre på resultatet, hvis målingerne af aktivitet havde været objektive, vurderer Jens Troelsen.

»I det danske studie blev de unge udstyret med aktivitetsmålere, men der fik vi det samme resultat. Specielt når unge rammer 12-13-årsalderen, ser vi, at de forsvinder ud af det aktive foreningsliv og ind i skærmene,« siger han.

LÆS OGSÅ: Hård aktivitet er godt for børn

LÆS OGSÅ: Fysisk aktive børn har større hjerner

LÆS OGSÅ: Derfor starter unges usunde alkoholvaner på gymnasiet

Bag om tallene

Tallene i den nye rapport udgivet i The Lancet Child and Adolescent Health er baseret på spørgeskemaundersøgelser, der for de danske tals vedkommende er foretaget i det såkaldte HBSC-studie, hvor omkring 4.000 danske skoleelever i alderen 11-15 selv har rapporteret om deres aktivitetsniveau.

Rapporten viser også, at det lave aktivitetsniveau har stået på i en årrække i Danmark.

Tilbage i 2001 var 83,2 procent aktive i mindre end én time om dagen, og andelen er steget støt frem til de seneste tal fra 2016, hvor 84,5 procent ikke lever op til anbefalingerne.

Ifølge de nye tal ser det specielt grelt ud for pigerne, som for 87 procents vedkommende bevæger sig for lidt. For drengene er tallet 82,1 procent.

Dansk undersøgelse bekræfter lavt aktivitetsniveau

Tidligere i år blev en anden undersøgelse, hvor 11-15-årige danskere blev monitoreret med en bevægelsesmåler på låret, offentliggjort.

Den viste, at danske unge mellem 11 og 15 år bruger gennemsnitligt blot 48 minutter om dagen på fysisk aktivitet ved moderat til høj intensitet.

Den konkluderede, at 26 procent lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at være fysisk aktive mindst 60 minutter om dagen.

Drenge er generelt mere aktive end piger: 33 procent af drengene i aldersgruppen lever op til anbefalingerne, mens tallet er 19 procent for pigerne.

Aktivitetsniveauer falder med alderen. De mindst aktive er piger på 15 år, hvor kun 6 procent lever op til anbefalingerne.

Kilde: Fysisk aktivitet og stillesiddende adfærd blandt 11-15-årige (Sundhedsstyrelsen)

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk