Rygeforbud – den bedste medicin mod astma?
Antallet af indlæggelser blandt børn med astma styrtdykker, når et land indfører rygeforbud. Det konkluderer forskere ud fra en undersøgelse, som umiddelbart begejstrer dansk astmaekspert.

Danske forskere vil nu undersøge, om de kan finde samme resultater som forskere gjorde i Skotland: At børn får langt færre problemer med luftvejene, når forældrene bliver underlagt rygeforbud. (Foto: princessdlaf)

Danske forskere vil nu undersøge, om de kan finde samme resultater som forskere gjorde i Skotland: At børn får langt færre problemer med luftvejene, når forældrene bliver underlagt rygeforbud. (Foto: princessdlaf)

Et landsdækkende rygeforbud gør voksnes lunger renere, og færre får problemer med hjertekarsygdomme. Det har videnskaben for længst påvist.

Nu kan endnu en overraskende effekt måske føjes til listen over positive konsekvenser af at fjerne røg fra bl.a. barer, restauranter og indendørs arbejdspladser:

Langt færre unge på under 15 år bliver indlagt på hospitalet på grund af problemer med astma.

Meget dramatisk fald

En meget grundig undersøgelse i Skotland viser, at antallet af indlagte børn på grund af astma i årene frem til 2006 steg med 5,2% om året.

I 2006 indførte Skotland rygeforbud, og siden da er antallet af hospitalsindlæggelser blandt børn med astma ikke bare holdt op med at stige. Det er styrtdykket med hele 18,6% - vel at mærke hvert eneste år siden da. Med andre ord er antallet af svære tilfælde af astma havnet i frit fald, siden rygeforbuddet blev indført.

Tallene begejstrer Hans Bisgaard, leder af Dansk BørneAstma Center og professor ved Københavns Universitets sundhedsvidenskabelige fakultet.

»For mig at se er et fald på 18% meget dramatisk, og da indlæggelser er en god markør for, hvordan det går generelt med astmatilfælde, må man absolut tro, at faldet også viser sig, hvis man kigger på mildere former for astma,« siger overlæge, dr.med. Hans Bisgaard.

Mindre røg og mindre astma hænger måske ikke sammen

Fakta

VIDSTE DU

Forskerne fra universiteter i England og Skotland har undersøgt i alt 21.415 indlæggelser fra 2000-2009, hvor astma var den vigtigste årsag.

Indlagte børn blev inddelt i to grupper: 0-4-årige og 5-14-årige.

Der var 11.796 indlæggelser blandt de mindste, 9.619 blandt de ældre.

Forskerne registrerede samme store fald i indlæggelser fra 2006 i begge grupper.

Undersøgelsen er den største og mest grundige af sin art, og den er offentliggjort i ét af verdens fineste tidsskrifter, New England Journal of Medicine.

Alligevel er Hans Bisgaard forbeholden over for forskernes vigtigste konklusion: at det dramatiske fald i astmatilfælde skyldes mindre røg i omgivelserne.

»Vi kender godt nok ingen andre forhold i miljøet af tilnærmelsesvis samme betydning for astmatiske symptomer hos børn som tobak - og data i undersøgelsen er meget troværdige.«

»Men man skal være varsom med at konkludere en årsagssammenhæng mellem to observationer. Bare fordi fødselstallet og storketallet falder samme år, betyder det ikke, at der bliver født færre børn, fordi der er færre storke.«

»Så selvom det formentlig ville være et skridt i den rigtige retning at forbyde tobak, er det ikke videnskabeligt bevist med denne artikel,« konstaterer Hans Bisgaard.

Resultater kan stadig vise sig at holde

Undersøgelsen vækker til gengæld en god portion nysgerrighed.

Den nye viden er især interessant, fordi Skotland på mange måder minder om Danmark. Skotland har ligesom Danmark omkring 5 millioner indbyggere, og landet har gode data, så man kan følge indlæggelser af patienter - og Danmark indførte et stort set tilsvarende rygeforbud året efter Skotland.

Det store spørgsmål er derfor, om man ser den samme gode effekt på astma herhjemme, hvor omkring 1000 børn hvert år bliver indlagt med astma.

Der kan være tidsmæssige ændringer i sygdomme, som vi ganske enkelt ikke forstår. Vi har set det tidligere med mavesår og tuberkulose. Vi kalder ændringerne for 'spontane', fordi vi ikke begriber dem, og måske kan tallene fra Skotland forklares på den måde i stedet for med rygning.

Hans Bisgaard

Svaret blæser for nu i nikotindampene, for forskerne skal først til at analysere de nyeste tal.

»Det er jo interessant, for tænk, hvis det virkelig er sådan, tingene hænger sammen. Derfor er vi allerede gået i gang med arbejdet,« beretter Hans Bisgaard.

Kommer en mulig effekt fra hjem eller arbejde?

Den aktuelle undersøgelse har kigget på samtlige hospitalsindlæggelser blandt børn i Skotland gennem 10 år, hvor den primære årsag til sygdom har været astma.

Forskerne har frasorteret fejlkilder - korrigeret for data - som kunne forstyrre billedet, f.eks. barnets køn, alder, bopæl (land/by), socioøkonomisk status samt måned og årstal for indlæggelsen.

Man frygtede i Skotland, at børn ville blive udsat for endnu mere røg i hjemmet, nu deres forældre blev forbudt at ryge på arbejde og i barer. Men ifølge anden skotsk forskning er det modsatte sket: flere holder frivilligt røgen væk fra hjemmet.

Forskerne holder sig fra at konkludere, om børn slipper af med deres astma pga. mindre rygning på offentlige steder eller fordi forældrene ryger mindre i hjemmet.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om de farvestrålende ravfossiler med insekter fra Kridttiden, indlejret i gyldent harpiks, der størknede for 99 millioner år siden.