Rødvinsgenerationen snubler efter én enkelt genstand
En enkelt genstand kan føre til fald i hjemmet. Stigning i alkoholrelaterede faldulykker i Danmark.

Ny hollandsk forskning viser, at blot én enkelt genstand var nok til at ødelægge reaktionstiden hos de midaldrende testpersonerne. (Modelfoto: Colourbox)

Ny hollandsk forskning viser, at blot én enkelt genstand var nok til at ødelægge reaktionstiden hos de midaldrende testpersonerne. (Modelfoto: Colourbox)

Midaldrende er så dårlige til at undgå forhindringer efter blot én enkelt genstand, at de risikerer at komme ud for faldulykker.

Det konkluderer hollandske forskere efter forsøg med en gruppe 62-årige.

Efter en enkelt genstand havde 13 af de 14 personer nedsatte reaktioner og svært ved at undgå forhindringer på et løbebånd. Efter to genstande blev det endnu sværere.

»Resultatet viser utvetydigt, at selv den mængde alkohol som det regnes for sikkert at køre med, i alvorlig grad hindrer evnen til at undgå forhindringer,« siger Judith Hegeman fra Sint Maartenskliniek Nijmegen i Holland.

De seneste tal fra Institut for Folkesundhed viser, at der er sket en kraftig stigning i ældres alkoholforbrug.

»Vores forskning viser, at de evner vi bruger til at undgå forhindringer, bliver kraftigt nedsat efter indtagelse af blot én genstand. Tidligere forskning peger på, at op mod 20 procent af fald i hjemmet skyldes indtagelse af to eller flere genstande inden for de seneste seks timer,« siger Judith Hegeman.

Flere falder i hjemmet

Fakta

VIDSTE DU

  • I Tjekkiet har man indført nultolerance for kørsel med alkohol i blodet - promillegrænsen er altså 0,0.
  • Tyskland har samme nul-tolerance for bilister under 21 år.
  • I Sverige, Norge og Polen er promillegrænsen 0,2.
  • I Danmark og størsteparten af EU-landene er promillegrænsen 0,5.
  • I Irland, Malta og Storbritannien er promillegrænsen 0,8.

Statens Institut for Folkesundhed oplyser, at der er sket en stigning i alkoholrelaterede ulykker i hjemmet siden 1998.

»De midaldrende er den aldersgruppe, hvor andelen af fald, hvor alkohol er involveret, er størst. 20 procent af midaldrende mænds faldulykker er alkoholrelaterede, mens tallet er godt seks procent for kvinder. Tallet er dog muligvis større, da det ofte ikke registreres i skadestuen, at man er alkoholpåvirket,« siger Bjarne Laursen Seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed.

De hollandske forskeres resultat peger på, at andelen af alkoholrelaterede ulykker kan være langt større, da selv umålelige doser alkohol påvirker midaldrende.

Forskerne placerede de 14 forsøgspersoner på et løbebånd. Efter at de havde opnået en almindelig gå-hastighed blev der placeret nogle kasser, som personerne skulle gå over.

Ved indtagelse af alkohol blev det betydeligt vanskeligere for forsøgspersonerne, end det var før indtagelsen af alkohol.

Forskerne forsøgte at holde forsøgspersonernes promille på niveau med promillegrænsen i Danmark på 0,5. Forsøgspersonernes promille lå på mellem 0,3 og 0,6.

Forskerne kommer ikke ind på, om resultaterne kan overføres til bilkørsel.

Men hvis man kigger på undersøgelsens enkeltdele, så faldt responstiden med 12 procent ved to genstande i forhold til, da personerne var ædru.

Det kan betyde, at ældre under promillegrænsen opdager forhindringer i trafikken med en forsinkelse.

Resultatet viser utvetydigt, at selv den mængde alkohol som det regnes for sikkert at køre med, i alvorlig grad hindrer evnen til at undgå forhindringer

Judith Hegeman

Men Judith Hegeman, der står bag undersøgelsen, siger til Videnskab.dk, at man ikke kan overføre resultatet til bilkørsel, selv om det er nærliggende.

»Det er klart, at vores resultater får en til at overveje om promillegrænserne for bilkørsel er for høje. Men selv om det formentlig er mere kompliceret at køre bil end at gå, så kan vi ikke drage nogle konklusioner ud fra vores forskning. Vi undersøgte kun evnen til at gå, og derfor viser vores resultater ikke noget om midaldrendes reaktionstid, når de kører,« siger Judith Hegeman.

Ifølge læge og alkoholforsker Ulrik Becker fra Hvidovre Hospital viser tidligere undersøgelser af buschauffører, der kørte med tømmermænd, at deres reaktionstid var stærkt nedsat, selv om de ikke havde en målelig alkoholpromille i blodet.

»Vi ved, at flere ældre drikker nu, fordi det man kalder rødvinsgenerationen er ved at komme op i alderen. Derfor kunne man, også med baggrund i forsøget med buschauffører, overveje at indføre en 0 eller 0,2-promillegrænse som der også er i enkelte andre lande,« siger Ulrik Becker.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.