Robo-nurse? Forskere på Fyn opfinder coronatest-robot
robot kan pode patienter for covid19 coronavirus SDU

Forskerne håber, at pode-robotten kan aflaste plejepersonale, så de ikke risikerer smittefare, når de tester for covid-19. (Foto: SDU)

Forskerne håber, at pode-robotten kan aflaste plejepersonale, så de ikke risikerer smittefare, når de tester for covid-19. (Foto: SDU)

27 maj 2020

Danske robotforskere har skabt en robot, der kan pode for COVID-19, så sundhedspersonale ikke udsættes for smittefare.

Det skriver SDU i en pressemeddelelse.

Det har ikke taget forskerne mere end fire uger at lave robotten, hvis prototype vil kunne pode de første patienter for COVID-19 i juni.

Selvom det måske kan se lidt skræmmende ud at blive podet af robotten fremfor en sygeplejerske, er robotten designet til præcist at ramme det sted i halsen, hvor podningen skal foretages.

»Jeg var en af de første, som robotten podede. Det gik rigtig godt. Jeg sidder her jo endnu,«  griner professor Thiusius Rajeeth Savarimuthu fra SDU Robotics, ifølge pressemeddelsen.

Se robotten i aktion. (Video: Syddansk Universitet - SDU)

 

Når robotten har udført testen, sørger den også selv for at pakke podepinden ned i et glas og skrue låg på.

Forskerne håber, robotten kan være med til at højne sikkerheden for personalet i frontlinjen, men også fritage dem for det krævende arbejde, det er at teste for coronavirus, skriver SDU i pressemeddelelsen.

På den måde vil sundhedspersonalet også kunne frigives til at varetage mange andre af deres vigtige funktioner - både med og uden coronakrise.

Hvis alt går efter planen, vil robotten kunne masseproduceres til efteråret.

robot kan pode patienter for covid19 coronavirus SDU

Prototypen har med succes podet flere personer. (Foto: SDU)

På sigt håber forskerne også, at robotten vil kunne implementeres i for eksempel lufthavne og flygtningelejre, ifølge pressemeddelelsen.

Den vil ligeledes formodentlig kunne bruges til at teste for et væld af andre, potentielle virusser.

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.