Risiko for hjerte-kar-sygdomme kan måske ændres ved genregulering
08 september 2016

Der er en sammenhæng mellem genet GALNT2 og niveauet af HDL-kolesterol, som også kaldes ’det gode kolesterol’, har danske forskere nu som de første bevist. Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Linket mellem genet og det gode kolesterol åbner for fremtidig forskning i, om regulering af dette gen kan påvirke risikoen for hjertekarsygdomme og åreforkalkning.

Man har længe vidst, at et lavt niveau af kolesterol i kroppen betyder større risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Derfor vil man gerne blive klogere på, hvad der har betydning for kolesterolniveauet, og indtil nu har det været uklart, om genet GALNT2 er med til at hæve eller sænke niveauet.

»Ved at se nærmere på de mekanismer, der foregår i vores celler, kan vi nu konkludere, at lav eller ingen GALNT2-aktivitet hænger sammen med lavt HDL-kolesterol,« siger adjunkt Katrine Schjoldager fra Center for Glycomics på Københavns Universitet i pressemeddelelsen.

Normalt anvender forskere mus eller rotter i deres forsøg, når de skal studere effekten af et gen. Men i det nye studie, publiceret i tidsskriftet Cell Metabolism, har de danske forskere ikke bare undersøgt effekten af GALNT2 i mus og rotter, men også i mennesker og aber.

For første gang har de identificeret mennesker, der mangler GALNT2-genet, og derudover har de brugt nye genteknologiske redskaber til at fjerne genet i mus, rotter og aber.

»Det er første gang, at vi kan undersøge GALNT2 og HDL på tværs af arter. Derudover er det første gang, at vi har kompetencerne og de teknologiske værktøjer til at gå ind og karakterisere funktionen af et gen som GALNT2,« siger Katrine Schjoldager i pressemeddelelsen.

Det er særligt vanskeligt at finde specifikke årsagssammenhænge i GALNT2, da dette gen er et af mange enzymer, som sætter sukker på proteiner og regulerer proteiners funktioner.

Men det lykkedes forskerne at påvise årsagssammenhængen, og nu kan deres resultater få stor betydning for forskning i, hvorvidt man kan give mennesker lavere risiko for en række sygdomme.

»Det har stor betydning for forskning i lignende mekanismer og kan få stor betydning for forskning i, hvorvidt regulering af GALNT2 kan påvirke niveauet af HDL-kolesterol og dermed også risikoen for at udvikle åreforkalkning og hjertekarsygdomme,« siger Katrine Schjoldager i pressemeddelelsen.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.