Resistente bakterier skal bekæmpes i børnehaven
Det stigende problem med multiresistente bakterier skal bekæmpes de steder, hvor der er det største forbrug af antibiotika, og hvor langtidseffekter er størst. Det er i børnehaverne, mener dansk forsker.

Hvis vi virkelig vil sætte ind mod de resistente bakterier, skal vi sørge for, at børn i børnehaver ikke bliver så ofte syge. Forbruget af antibiotika er størst for børn, og derfor er det her, at indsatsen bør fokuseres, mener Frank Møller Aarestrup. (Foto: Coloubox.)

Hvis vi virkelig vil sætte ind mod de resistente bakterier, skal vi sørge for, at børn i børnehaver ikke bliver så ofte syge. Forbruget af antibiotika er størst for børn, og derfor er det her, at indsatsen bør fokuseres, mener Frank Møller Aarestrup. (Foto: Coloubox.)

De seneste 15 år er der kommet et stigende fokus på problemet med resistente bakterier. I takt at verden opretholder et højt forbrug af antibiotika, bliver flere og flere bakterier resistente, og skrækscenariet er, at vi i fremtiden ikke kan behandle selv simple bakterielle sygdomme.

Desuden er verdens forskere blevet mere opmærksomme på, at smittekilden til de resistente bakterier ofte kommer fra dyr.

Men selv om forskere de sidste femten år har prøvet at gøre verden opmærksom på problemet, er det  kun meget få tiltag, der er taget fra politikernes side af.

I Bellacenteret i København afholdes der 14. og 15. marts 2012 en stor EU-formandskabs-konference om bekæmpelse af antibiotikaresistens og overførsel af resistens mellem mennesker og dyr. 

I den forbindelse har vi snakket med en af Danmarks førende resistensforskere og fået hans bud på, hvor kampen mod de multiresistente bakterier skal kæmpes.

»Efter min mening vil det mest effektive sted at sætte ind være vuggestuer og børnehaver. Her skal vi sørge for, at børn ikke bliver nær så syge ved at give dem flere kvadratmeter at være på, tørre deres næser, når de er snottede og sætte fokus på hygiejne blandt forældre og pædagoger,« fortæller professor og forskningsleder Frank Møller Aarestrup fra DTU, Fødevareinstituttet.

Frank Møller Aarestrup har i mange år forsket i løsninger på det stigende problem med resistente bakterier og har netop været medforfatter på Verdenssundhedsorganisationens store rapport om emnet.

Sæt ind der hvor antibiotikaforbruget er højest 

Fakta

Sådan kan bakterier blive resistente

Bakterier kan:

- Ændre overflade, så antibiotika ikke kan binde sig til bakterierne

- Udvikle pumper, der kan pumpe antibiotika ud af bakteriecellen igen

- Udvikle stoffer, der kan nedbryde antibiotika

Endelig kan bakterier være født resistente.

Hvis man kigger på kurven over antibiotikaforbrug i forhold til alder i Danmark, så ser man, at antibiotikaforbruget er højest, når man er barn. Derefter falder det til et minimum i mange år for derefter at stige, når folk bliver over halvfjerds år gamle.

Blandt kvinder er der desuden en stigning i 30-års alderen, hvilket falder sammen med, at mange af dem har små børn på netop det tidspunkt.

»Det man kan sige om sådan en kurve er, at vi skal sætte ind over for børnene og de gamle og bruge mindre antibiotika her. Hvis man bruger meget antibiotika til børn, så er der chance for, at de udvikler resistens i deres tarmbakterier. Resistensen kan så senere i livet hoppe over på sygdomsfremkaldende bakterier og give store problemer.«

»Hvordan kan vi så bruge mindre antibiotika til børn? Det gør vi ved at sørge for, at børnene ikke er så ofte syge og har brug for antibiotika. I den nuværende form er daginstitutioner en udklækningsanstalt for virus, bakterier og alt muligt andet,« siger Frank Møller Aarestrup.

Sådan bekæmpes de resistente bakterier

Løsningen er ifølge Frank Møller Aarestrup:

  • At give børnene flere kvadratmeter, så de ikke smitter hinanden hele tiden.
     
  • Sørge for at pædagoger og medhjælpere er opmærksomme på at tørre snotnæser og bagender grundigt på børnene, og dermed mindske risikoen for smitteoverførelse.
     
  • Forældre skal afspritte hænderne, når de afleverer børnene i institutionerne, og når de henter dem igen.
     
  • Og så skal der ikke være så stor en udskiftning i staben af pædagogmedhjælpere.

Frank Møller Aarestrup fortæller, at effekten vil give udslag i forbruget af antibiotika til børn, men også i forbruget til kvinder og bedsteforældre, der normalt bliver hjemme, når ungerne er syge.

»Vi skal sætte ind her, for det er virkeligt noget der batter,« siger han.

Resistente bakterier forsvinder ikke igen

Selvom forskerne i de sidste femten år er blevet mere bevidste om betydningen af antibiotika-forbruget i landbruget for resistens-udviklingen, peger Frank Møller Aarestrup dog på, at det primært er brugen af antibiotika til mennesker, der er den største årsag til den bekymrende vækst i antibiotika-resistens hos sygdomsfremkaldende bakterier.

Problemet med resistente bakterier tidligt i livet er, at de ikke forsvinder igen. Et barn er måske blevet syg i børnehaven og har fået antibiotika i behandlingen. 15 år senere udvikler barnet en urinvejsinfektion, der er resistent over for den type antibiotika, som blev behandlet med tidligere.

Det sker, fordi bakterier kan overføre gener, der gør dem resistente, til hinanden. Derfor kan resistens, der er udviklet i tarmbakterierne, overføres til smitsomme bakterier og give resistente sygdomsfremkaldende bakterier med medfølgende alvorlige problemer for behandlingen. Det sker ikke kun, når tarmbakterien lige har udviklet resistensen, men kan også ske mange år senere.

På den baggrund er det vigtigt at bruge så lidt antibiotika i barndommen som muligt. Det gælder alle former for antibiotika.

»Uanset hvilket antibiotika man behandler med, så vil der blive udviklet resistens i tarmfloraen, som senere kan overføres til patogene bakterier,« fortæller Frank Møller Aarestrup.

Øget overvågning af resistente bakterier

Et andet sted, Frank Møller Aarestrup peger på i kampen mod de resistente bakterier, er øget overvågning.

På nuværende tidspunkt er der ikke noget nationalt eller internationalt realtids-register over bakterier. Derfor opdager læger og forskere først sent, at et sygdomsudbrud er i gang. Med realtidsovervågning af bakterieudbrud kan man tidligere sætte ind over for udbrud af sygdomme fra resistente bakterier.

»Vi vil gerne fange alvorlige smitteudbrud så tidligt som muligt. Det kræver at patienter, der går til lægen, får en ordentlig diagnostik, og at resultatet efterfølgende indtastes i en database. Hvis vi lavede global overvågning på verdensplan ved hjælp af intensiv smitteopsporing og udvekslede information, så kunne vi fange de alvorlige bakterie-varianter på et tidligt tidspunkt. Det ville være et fremragende tiltag,« forklarer Frank Møller Aarestrup.

Ændring i brugen af antibiotika

Det er i miljøet at resistensen udvikler sig. Det er vi blevet klar over

Frank Møller Aarestrup

Hvis vi skal vinde kampen over bakterierne, skal vi også til at ændre på brugen af antibiotika til dyr, mener Frank Møller Aarestrup.

Selvom risikoen for at mennesker smittes med resistente bakterier er størst, når vi selv er forbrugere af antibiotika, så er smitte fra dyr også et hovedfokusområde for forskningen.

I dag er der nogle sammenhænge, hvor antibiotika bliver brugt rutinemæssigt, eksempelvis i spisedyrs-produktion. Det skal tages op til genovervejelse, da der de sidste femten år er kommet utallige beviser på, at bakterier, der har udviklet resistens i dyr, også kan smitte mennesker.

»Jeg forventer, at man på EU-konferencen vil kigge nærmere på brugen af antibiotika, så antibiotika i alle lande kommer på recept, og brugen af antibiotika til dyr kommer under øget overvågning. Jeg ville ønske, at man også begyndte at reservere specifikke former for antibiotika til kun at blive brugt på hospitaler som en sidste udvej. Det er jeg dog ikke sikker på vil blive vedtaget,« siger Frank Møller Aarestrup.

Anbefalingerne har ikke ændret sig de sidste 15 år

EU-konferencen i Bellacenteret har til formål at samle verdens bedste inden for området og samlet fremlægge en plan for fremtidens kamp mod resistente bakterier.

Men anbefalingerne fra forskernes side har ikke ændret sig meget de seneste 15 år, selvom man i dag er blevet mere opmærksomme på smitten fra dyr.

»I bund og grund er vi ikke kommet meget længere de sidste 15 år. Vi har mere dokumentation, end vi havde for 15 år siden, men vores anbefalinger er de samme: Vi skal bruge noget mindre antibiotika,« anbefaler Frank Møller Aarestrup.

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk