Regelmæssig sex er godt for dit psykiske helbred
Mindre stress, bedre immunforsvar, færre rynker og bedre søvn. Sex er ikke bare sjovt, det er også noget af det sundeste, du kan bruge din tid på.
Regelmæssig sex sundt for helbredet

Vi har alle grundlæggende psykologiske behov, som vi skal opfylde for at føle os mentalt sunde. Sex er (strengt taget) ikke et grundlæggende menneskeligt behov, men det er en vigtig del af kærlighed, nærvær og intimitet. (Foto: Shutterstock)

Vi har alle grundlæggende psykologiske behov, som vi skal opfylde for at føle os mentalt sunde. Sex er (strengt taget) ikke et grundlæggende menneskeligt behov, men det er en vigtig del af kærlighed, nærvær og intimitet. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

De fleste har nok hørt om alle de fysiske fordele, der følger i kølvandet på et godt sexliv – eksempelvis et bedre immunsystem, lavere blodtryk og flere forbrændte kalorier. Men kender du også de mange psykologiske fordele?

Vi ved, at stress kan have alvorlige konsekvenser. Stress er i høj grad resultatet af en række interagerende psykologiske faktorer, som varierer meget fra den ene person til den anden.

Ikke desto mindre kan det medføre en lang række helbredsproblemer fra mild hovedpine, søvnbesvær og muskelspændinger til mere alvorlige problemer som immunsvækkelse og kronisk depression.

Evidens peger imod, at nærvær – både fysisk og følelsesmæssig – kan sænke stressniveauet.

Sex udløser en lang række kemikalier

Fysisk nærhed og intimitet kan udløse en lang række kemikalier i hjernen. Heriblandt:

  • Dopamin, der spiller en afgørende rolle i aktivering af vores belønningscenter, og som har betydning for fysiske og psykiske funktioner som indlæring, styring af bevægelser, stemningsleje, tankevirksomhed og hukommelse.
  • Endorfiner, som er kroppens egne morfinstoffer, og som bekæmper følelsen af stress.
  • Oxytocin, der er et hormon og et nervesignalstof, der også bliver kaldt ‘krammehormonet’, og som blandt andet forøger evnen til at føle medfølelse og empati.
  • Prolaktin, der frigives i hjernen efter en orgasme og ofte fører til døsighed og afslappethed, og derfor resulterer orgasmer ofte i, at vi falder i søvn.
Fakta
Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Sex booster selvværdet

Et studie med gnavere har faktisk fundet, at angstfølelserne blev mindsket og cellevæksten i hippocampus (som er en del af det limbiske system, som også kaldes den emotionelle hjerne eller følelseshjernen) forøget, hvis de dyrkede sex dagligt i 14 dage.

Evidens indikerer desuden, at regelmæssig sex sænker stressrelateret blodtryk.

Det er blevet sagt, at »sex er som mad; det er først et problem, når du ikke får nok.«

For sex er det ikke så meget et spørgsmål om 'jo mere desto bedre' – en total mangel på sex kan værre ret så skadelig. Evidens peger imod, at mangel på sex er associeret med depressive følelser og lavt selvværd.

I dag er der et stort socialt pres om at være sexuelt aktiv, og det kan føles socialt stigmatiserende at have et ikke-eksisterende eller minimalt sexliv.

Sex kan på denne måde lette det sociale pres og hæve selvværdet.

sex samvær nærvær tæthed parforhold psykologi hjernen kemikalier endorfiner dopamin oxytocin prolaktin orgasme fysiologiske behov Abraham Maslow behovspyramide

Under en orgasme frigives hormonet prolaktin i hjernen, der ofte fører til døsighed og afslappethed, og derfor resulterer orgasmer ofte i, at vi falder i søvn. (Foto: Shutterstock)

Grundlæggende psykologiske behov

Vi har alle en række grundlæggende psykologiske behov, som vi skal opfylde for at føle os mentalt sunde. 

Sex er (strengt taget) ikke et grundlæggende menneskeligt behov, men det er en vigtig del af kærlighed, nærvær og intimitet.

Den prominente, amerikanske psykolog Abraham Maslow foreslog for år tilbage, at menneskelige behov kan inddeles i fem kategorier. 

Ud over de åbenlyse fysiologiske behov som vand, mad og søvn (organiske eller fysiologiske behov), er der fire kategorier af grundlæggende psykologiske behov: 

  • Følelsesmæssige og sikkerhedsbehov
  • Sociale behov
  • Behov for selvrespekt og anerkendelse
  • Behov for selvaktualisering eller selvrealisering

Vi skal selvfølgelig have vores fysiologiske behov opfyldt, men for at være lykkelige og ligevægtige mennesker har vi desuden behov for regelmæssigt at få opfyldt hver eneste kategori.

Det kan have en negativ effekt på vores mentale helbred, hvis alt for mange psykologiske behov ikke bliver mødt i lang tid. 

Flere studier indikerer endda, at social isolation kan varsle for tidlig død under visse omstændigheder.

Abraham Maslow

Abraham Maslow (1908-1970), amerikansk personlighedspsykolog, der sammen med andre regnes for grundlægger af retningen humanistisk psykologi med forbindelse til eksistentialistisk psykologi.

Hans hovedværk er Motivation and Personality (1954 og flere senere udgaver), hvori han forfægter det synspunkt, at menneskets væsen er grundlæggende godt og kun bliver lidelsesfuldt eller destruktivt som følge af uheldige livsvilkår.

I samme arbejde fremlægger han den behovspyramide, som har gjort ham kendt, og hvis bærende idé er, at nogle behov, som for eksempel sikkerhed, er stærkere end andre og skal tilfredsstilles, før andre behov som selvrespekt kan opfyldes.

Sex skaber nærhed

Nogle gange er der forskellige årsager til, at et par ikke regelmæssigt har sex, og det kan være starten på en ond cirkel.

En af parterne i forholdet har ikke lyst til sex, og til sidst begynder den ene at føle vrede over manglen på sex. Parterne glider længere og længere væk fra hinanden, indtil de til sidst slet ikke ønsker at dyrke sex sammen længere.

Det lyder måske meget indlysende; regelmæssig sex med kæresten eller ægtefællen har stor betydning for, hvordan vi kommer ud af det med hinanden.

Regelmæssig intimitet og nærhed gør os i stand til at føle os knyttede til hinanden på et dybere plan.

LÆS OGSÅ: Sex blev opfundet som middel mod infektioner

Sex gør dig klog

Sex ændrer hjernens kemi på alle mulige måder. Forskning viser, at sex faktisk øger den kognitive kapacitet. Et studie har endda fundet, at vi forbedrer vores evner for analytisk tænkning ved blot at mindes et tidligere sexuelt samvær.

Et andet studie indikerer, at seksuelt aktive gnavere har flere neuroner i deres hippocampus (hjernevinding beliggende i temporallappen, der har betydning for menneskets korttidshukommelse) end mus, der aldrig har haft sex.

Hjerneforbedringerne gik tabt efter, at den seksuelle aktivitet stoppede.

Forskning i den kvindelige orgasme, der målte hjerneaktiviteten, indikerede at det seksuelle klimaks aktiverer alle dele af hjernen. Blodtilstrømningen transporterer således en bølge af næringsstoffer og ilt til hjernecellerne.

Populære hjernesimuleringsaktiviteter som sudoku, krydsord og hukommelsesspil har kun en marginal effekt og aktiverer kun en håndfuld hjerneceller i bedste fald. Forskning understøtter desuden en positiv sammenhæng mellem sex og evnen til at kunne huske ord.

LÆS OGSÅ: Får kvinder bedre hukommelse af sex?

Sex får dig til at føle dig yngre og se yngre ud

Vores samfund lægger stor betydning i ungdom og skønhed. De fleste mennesker over 25 har hverken lyst til at se ældre ud eller føle sig ældre. Hvert år bruges svimlende summer på at bevare det ungdommelige udseende.

Et studie rapporterede, at regelmæssig sex kan få både mænd og kvinder til at se mellem fem og syv år yngre ud, end de rent faktisk er.

En række fordele følger i kølvandet på et mere ungdommeligt udseende som eksempelvis større selvtillid, lykke og entusiasme. Når vi føler os unge, ser vi også yngre ud.

Seksuel aktivitet er associeret med høj levealder og bedre helbred.

Også motion kan gøre stor gavn både fysisk og psykologisk. I løbet af et gennemsnitligt seksuelt samvær brænder mænd cirka 100 kalorier og kvinder cirka 70 kalorier.

Motion gør os ikke bare sundere, men forbedrer også vores humør, mindsker og hjælper med at håndtere stress, øger selvværdsfølelsen og energiniveauet – og listen fortsætter nærmest i det uendelige.

Ryan Anderson og David Mitchell hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation.

Oversat af Stephanie Lammers-Clark.

LÆS OGSÅ: Mænd nyder flere former for sex end kvinder

LÆS OGSÅ: Ugentlig sex giver større risiko for hjertestop hos ældre mænd

The ConversationLÆS OGSÅ: Mænd vil have sex med kvinder i alle aldre

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk