Quiz: Kan du skelne de falske sundhedsmyter fra de sande?
Test din viden om madvaner og sundhed, og vind billetter til dansk videnfestival.
spise burger fastfood sundhed myter usundt

Du bliver fed af at spise fastfood – eller hvad? (Foto: Shutterstock)

Du bliver fed af at spise fastfood – eller hvad? (Foto: Shutterstock)

Sætter chokolade gang i forbrændingen, og er det rigtigt, når man hører, at det er sundere at spise mange små måltider end få store?

Der er masser af myter om sundhed og mad, og det kan være rigtig svært at finde hoved og hale i dem. Men hvad gør man så, hvis man gerne vil leve et sundt liv og følge videnskabens bedste råd og konklusioner?

Hvis du vil starte et sted, kan du klikke dig rundt på Videnskab.dk, hvor vi tidligere har udgivet flere artikler om myter og forklaret, hvorfor de holder vand – eller hvorfor de slet ikke gør. 

Videnfestival om 'det gode liv'

videnfestival hearts and minds mad aarhus midtjylland

Folkeuniversitetet i Aarhus står bag videnfestivalen, der i år finder sted 22.-24. september. I alt vil der være cirka 70 arrangementer i løbet af festivalen, som især foregår i Aarhus, men også andre midtjyske byer. (PR-foto: Folkeuniversitetet i Aarhus)

Hvis du allerede tror, du har styr på myterne, kan du tage testen nederst i artiklen her, som vi på Videnskab.dk har lavet i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aarhus i anledning af videnfestivalen 'Hearts & Minds'. 

Det er tredje år i træk, at videnfestivalen afholdes, og det sker igen med teamaerne 'det gode liv', 'sundhed' og 'trivsel'. I år har festivalen desuden undertemaet 'mad'. 

Det hele handler om at forbinde kunst, kultur, aktiviteter og viden og indspirere deltagerne til at leve 'det gode liv' gennem en række events, der afholdes i forskellige byer i Region Midtjylland. 

Tag quizzen og vind billetter

Tag quizzen og vær med i konkurrencen om 2x2 billetter til festivalens åbningsevent 'How Can We Feed the World', hvor du både kan opleve madmarked, musik, fællesspisning, teater, foredrag og quizzer.

Eventet foregår i Aarhus 22. september, og vinderne trækkes den 7. september. 

For at deltage i konkurrencen skal du indtaste din email-adresse til sidst i quizzen, men du kan selvfølgelig også bare tage quizzen for sjov, hvis du ikke har lyst til at vinde præmien. 

Quizzen er afsluttet. Vi vil ikke medregne din besvarelse i konkurrencen fra nu af, men du kan selvfølgelig stadig prøve kræfter med quizzen for sjov.

Har du problemer med at se quizzen, så følg dette link

Quizzens myter er redigerede uddrag fra bogen '100 myter om motion og vægttab', der er skrevet af Bente Klarlund Pedersen og Morten Zacho og udgivet ved FADLs forlag i 2016.

I bogen kan du læse grundigere forklaringer på, hvorfor myterne i quizzen holder vand eller er helt hen i vejret. 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk