Hvad tænker dit kæledyr mon om dig? Kan træer blive bange, og hvordan føles det at dykke som en hval?
Det vil psykologiprofessor Henrik Høgh-Olesen gerne have svar på, og derfor ønsker han sig, det han kalder en psykologisk sansetransformator i julegave.
Videnskab.dk er i gavehumør – igennem hele december måned uddeler vi gratis juleønsker til en række forskere, som får lov til at bede julemanden om hvad som helst.
Eneste krav er, at ønsket skal have eller kunne få afgørende betydning for forskningen.
I dag får psykologiprofessor Henrik Høgh-Olesen fra Aarhus Universitet lov til at ønske.
»Den her transformator gør, at jeg kan se andre arter fra deres eget perspektiv. Så ville jeg eksempelvis vide, hvordan flagermus tænker og opfatter verden. Jeg ville få adgang til tusindvis af nye verdner på den måde,« siger Henrik Høgh-Olesen, der forsker i evolutionspsykologi på Aarhus Universitet.
»Jeg vil se verden som en hveps«
»Hvordan ser en hval eller en hveps verden? De lever helt anderledes end mig. Jeg ville også ønske, at jeg kunne se, hvordan et spædbarn oplever verden. Eller min kone,« siger han og tilføjer:
»Og tænk hvis jeg kunne sanse verden gennem ekko ligesom flagermus!«
Måske ser et råddent dyr lækkert ud?
Hvis Henrik Høgh-Olesen var en isbjørn for en dag, ville hans menu nok se noget anderledes ud.
»Lige pludselig ser et råddent kadaver måske helt lækkert ud,« siger han.
Udover at Henrik Høgh-Olesen gerne vil vide, hvad dyr og mennesker tænker og føler i forskellige situationer, er han også interesseret i andre organismer.
»Det kunne være sjovt at se verden fra et træs bevidsthed. Opfatter de noget, kan de være bange? Måske tænker træet: ’Nu bliver jeg bange, der kommer en motorsav’,« spekulerer han.
Vi er ikke bedre end andre arter
Sansetransformatoren skal ikke kun give Henrik Høgh-Olesen sjove oplevelser.
Opfindelsen skal give os mennesker nye perspektiver på verden og gøre os klogere.
»Vi tager ofte for givet, at det hele handler om os. Derfor ter vi os tosset og ødelægger naturen omkring os. Ved at se verden gennem andre arters øjne, kunne vi måske blive mere ydmyge og forstå vores plads i naturen bedre,« mener Henrik Høgh-Olesen.