Psykiske lidelser kan høres i din stemme
PODCAST: Ved hjælp af ny dansk forskning bliver det nu muligt at diagnosticere psykiatriske patienter på baggrund af optagelser af deres stemmer.

Nyt diagnoseredskab kan identificere psykiatriske lidelser hos patienter på baggrund af lyden af deres stemme. (Foto: Colourbox)

Nyt diagnoseredskab kan identificere psykiatriske lidelser hos patienter på baggrund af lyden af deres stemme. (Foto: Colourbox)

Bare ved hjælp af en ganske kort optagelse af personers stemme, er det nu muligt at afgøre, om stemmens ejer lider af sygdomme som depression, autisme eller skizofreni.

Det kan man, fordi en persons stemme ændrer sig som følge af sygdommen. Det fortæller Kristian Tylén, som er forsker i lingvistik, til Videnskabens Verden på P1.

Metoden giver få fejldiagnosticeringer

Projektet startede op med Riccardo Fusaroli og Ethan Weed, og bliver nu varetaget af Kristian Tylén og Riccardo Fusaroli.

Alle har de en baggrund i kognitiv semiotik og forsker lige nu i, hvordan man kan bruge stemmer som et redskab til diagnose af psykiatriske patienter. Indtil videre bliver den rigtige diagnose stillet i 90 procent af tilfældene. 

Næste skridt i forskningen er at forbedre metoden, så der ikke sker fejldiagnosticeringer hos de sidste 10 procent i forsøgene.

Forskerne ser det dog som en fordel, at de finder psykiatriske lidelser hos raske mennesker, da diagnosticeringen også skal ske i samråd med læger, psykologer eller psykiatere, der undersøger patienten nærmere.

Du kan høre mere om forskningen og forskernes samarbejde i klippet fra Videnskabens Verden her.

Hele forklaringen får du i radioversionen af Videnskabens Verden, som sendes tirsdag 11. juni kl. 14.03 og bagefter kan hentes som podcast.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk