Bare ved hjælp af en ganske kort optagelse af personers stemme, er det nu muligt at afgøre, om stemmens ejer lider af sygdomme som depression, autisme eller skizofreni.
Det kan man, fordi en persons stemme ændrer sig som følge af sygdommen. Det fortæller Kristian Tylén, som er forsker i lingvistik, til Videnskabens Verden på P1.
Metoden giver få fejldiagnosticeringer
Projektet startede op med Riccardo Fusaroli og Ethan Weed, og bliver nu varetaget af Kristian Tylén og Riccardo Fusaroli.
Alle har de en baggrund i kognitiv semiotik og forsker lige nu i, hvordan man kan bruge stemmer som et redskab til diagnose af psykiatriske patienter. Indtil videre bliver den rigtige diagnose stillet i 90 procent af tilfældene.
Næste skridt i forskningen er at forbedre metoden, så der ikke sker fejldiagnosticeringer hos de sidste 10 procent i forsøgene.
Forskerne ser det dog som en fordel, at de finder psykiatriske lidelser hos raske mennesker, da diagnosticeringen også skal ske i samråd med læger, psykologer eller psykiatere, der undersøger patienten nærmere.
Du kan høre mere om forskningen og forskernes samarbejde i klippet fra Videnskabens Verden her.
Hele forklaringen får du i radioversionen af Videnskabens Verden, som sendes tirsdag 11. juni kl. 14.03 og bagefter kan hentes som podcast.