Psykedeliske stoffer afslører dele af bevidstheden, vi tager for givet
Psykedeliske stoffer får os til at miste vores selvforståelse. Men de kan også gøre os klogere på, hvem vi er.
psykedeliske svampe psilocybin hjernen selvbevidsthed selvet opløses psykologi

Psykedeliske svampe kan få en til at føle, at ens 'selv' bliver opløst. Men hvad er 'selvet' overhovedet? Lyt med her! (Foto: Shutterstock)

Psykedeliske svampe kan få en til at føle, at ens 'selv' bliver opløst. Men hvad er 'selvet' overhovedet? Lyt med her! (Foto: Shutterstock)

Du er dig, og jeg er mig, og vi er afgrænset fra hinanden og den verden, vi befinder os i. 

Det lyder jo umiddelbart ret åbenlyst.

Men for personer, som har fået en dosis af det aktive stof i psykedeliske svampe, er sagen en anden.

Foruden at opleve hallucinationer og forvrængning af tidsfornemmelsen fortæller mange af dem nemlig, at svampene får dem til at føle, at deres 'selv' bliver opløst. 

Men hvad er det, de psykedeliske svampe gør ved hjernen?

Og hvad vil det egentlig sige at have et 'selv'?

Psilocybin opløser selvet 

I denne uges afsnit af hjernepodcasten Brainstorm undersøger den dynamiske værts-duo Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen, hvordan stoffet psilocybin, som findes i psykedeliske svampe, påvirker vores forståelse af, hvem vi selv er.

Er der mon tale om et selvstudie, og spiser de to værter svampe live-on-tape i videnskabens navn?

Om Brainstorm sæson 2

’Brainstorm' er Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen - udkommer fredage.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.

Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen.

Brainstorm kan produceres takket være støtte fra Lundbeckfonden.

Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Spoiler: Svaret er nej.

I stedet taler de med to kloge hoveder - nemlig Gitte Moos Knudsen, som er leder og professor på Neurobiology Research Unit på Rigshospitalet og Københavns Universitet, og Dea Siggaard Stenbæk, som er lektor ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet. 

Dea Siggaard Stenbæk fortæller blandt andet, at forsøg med personer, som er påvirket af psilocybin, kan være med til at klargøre den proces, som gør, at vi ved, at vores kroppe og tanker er vores egne, og at vi kan adskille det, der sker inden i os fra det, der kommer udefra.

Det psykedeliske stof kan altså gøre os klogere på os selv.

Hør hvordan, og hvad vi kan bruge den viden til, i dagens afsnit af Brainstorm.

Her undersøger Asbjørn og Jais også, hvordan psilocybin måske i fremtiden kan bruges i behandlingen af psykiske lidelser som angst og depression. 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk