Professor: Sundhedsstyrelsen bør nu også overveje hjemmelavede mundbind
Sundhedsstyrelsen anbefaler lige nu kun kirurgiske mundbind i særlige situationer. Men forskning viser, at hjemmelavede mundbind også stopper dråber.
Hjemmelavet mundbind

I andre lande har sundhedsmyndigheder givet opskrifter på, hvordan man kan sy sit eget mundbind bedst muligt. (Foto: Shutterstock)

I andre lande har sundhedsmyndigheder givet opskrifter på, hvordan man kan sy sit eget mundbind bedst muligt. (Foto: Shutterstock)

At bruge mundbind eller ikke at bruge mundbind, det er spørgsmålet. 

Det stigende fokus på mundbind har allerede ført til, at flere butikker melder om udsolgt, og det stiller endnu et spørgsmål: Hvad med hjemmelavede mundbind?

Sundhedsstyrelsen anbefalede, da artiklen blev skrevet, stadig ikke hjemmelavede mundbind til danskerne (det gør de nu - se faktaboks), mens sundhedsmyndighederne i andre lande som Storbritannien, USA, Canada og Australien ligefrem har udgivet guides til at sy sit eget.

Jens Lundgren, overlæge og professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet og Københavns Universitet, mener, at det kan overvejes også at anbefale brug af hjemmelavede mundbind i Danmark:

»Der kan være et problem med produktionen af mundbind og masker. Derfor har man i andre lande valgt at udforske muligheden for hjemmelavede stofmasker, og det, mener jeg, er interessant,« siger han til Videnskab.dk.

»Det forholder sig sådan, at hvis den laves rigtigt, og at den bruges rigtigt, så er de lige så gode som kirurgiske,« tilføjer Jens Lundgren.

Sundhedsstyrelsens nyeste anbefalinger om mundbind

Mens Danmark muligvis ser ind i coronapandemiens anden smittebølge, har Sundhedsstyrelsen 31. juli opdateret deres anbefalinger om brugen af mundbind. 

Nu anbefales det for eksempel, at mundbind kan bruges i offentlig transport, »hvor det kan være svært at holde afstand til andre passagerer.«

7. august opdaterede styrelsen deres anbefalinger om stofmundbind. Man kan til nøds bruge stofmundbind, lyder vejledningen nu.

»Et godt stofmundbind er bedre end intet mundbind, og hvis alle følger vores anbefalinger om mundbind, kan det bidrage til at holde epidemien nede,« siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Hjemmelavede mundbind virker, men de kirurgiske er bedst

Flere studier har også undersøgt effekten ved hjemmelavede mundbind, og konklusionen er, at de virker til at afværge spredning af luftbårne dråber og aerosoler fra en smittet person. 

I et nyt australsk studie, der er blevet beskrevet på Videnskab.dk, har et forskerhold sammenlignet, hvor effektive forskellige mundbind er til at afværge spredning af luftbårne dråber, når vi taler, hoster eller nyser. De undersøgte blandt andet:

 • Ingen brug af mundbind

 • To forskellige, hjemmelavede stofmundbind fremstillet efter et online-mønster (et ét-lags stofmundbind og et to-lags stofmundbind)

 • Et tre-lags kirurgisk mundbind af medicinsk/kirurgisk kvalitet

Så effektivt afværger de forskellige masker spredningen af smitte. (Video: Thorax)

I studiet konkluderer de, at det kirurgiske mundbind var mest effektivt, mens hjemmelavede stofmundbind også var nyttige og meget bedre end slet ikke at have mundbind.

De påpeger også, at maskerne bliver bedre, når man bruger flere lag.

»Vi testede kun et-lags og to-lags stofmundbind, men overordnet kan man sige, at jo flere lag, desto bedre.«

»Et stofmundbind med 12 lag yder omtrent lige så meget beskyttelse som et mundbind af medicinsk/kirurgisk kvalitet og reducerer smitterisikoen med 67 procent,« skriver forskerne i en artikel på The Conversation, som er oversat hos Videnskab.dk, med henvisning til et studie i The Lancet.

Mangler dokumentation for, at kirurgiske masker er bedst

Jens Lundgren mener dog ikke, at det betyder, at kirurgiske masker nødvendigvis er bedre end hjemmelavede stofmasker. Der mangler stadig dokumentation på, at en kirurgisk maske er bedre end en hjemmelavet stofmaske, hvis en stofmaske er lavet ordentligt, påpeger han.

I et andet studie i International Journal of Infection Control fra 19. juni påpeger det samme australske forskerhold også, at der generelt mangler undersøgelser af, hvor godt stofmasker virker sammenlignet med andre masker.

De konkluderer ligeledes, at stofmasker af samme årsag generelt overses af offentlige sundhedsmyndigheder. Derfor efterspørger de altså, at effekten af stofmasker udforskes yderligere. 

Hos Sundhedsstyrelsen afholder man sig fra at anbefale hjemmelavede stofmasker på baggrund af følgende forklaring:

»Det kan for nuværende ikke anbefales at bruge mundbind lavet af stof eller hjemmelavede mundbind, idet de hurtigere vil blive våde og kan være sværere at bruge korrekt, hvilket kan give en ekstra risiko for smitte. Desuden er effekten ukendt, da de er vanskelige at kvalitetstjekke,« skriver styrelsen i en rapport fra 9. juli.

Men at stofmundbind bliver hurtigt våde og kan være sværere at bruge korrekt, kan man i lige så høj grad sige om de kirurgiske masker, påpeger Jens Lundgren. 

Kollega: Hjemmelavede mundbind er ikke min kop te

Allan Randrup Thomsen, der er professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, har udtalt sig langt mere skeptisk om hjemmelavede mundbind.

»At gå med sådan en snasket maske en hel dag mener jeg ikke er hensigtsmæssigt. Den skal koges, og hvis det stod til mig, skal den koges hver tredje time, så man skal have et antal at skifte med, og har du nogen garanti for, at det stof, du bruger, har en ordentlig filtreringsevne? For mig at se er det pseudo. Hjemmelavede masker får nærmest hårene til at rejse sig i nakken på mig, for jeg synes, det giver en falsk tryghed,« sagde han i april til Politiken.

I dag skriver han til Videnskab.dk, at »de stadig ikke er min kop te«.

»Flere studier vurderer, at de fungerer dårligere end de kommercielle, og så er der hygiejnen omkring dem,« skriver Allan Randrup Thomsen, der anbefaler type II kirurgiske masker til brug i befolkningen.

»Jeg tror ikke, vi får mangel på dem. Jeg tror, vi har lært lektien, men ved det ikke med sikkerhed. USA er selvfølgeligt hårdt presset, så her kan situationen være en anden,« skriver han.

Sådan bruger du mundbind
 1. Vask hænder eller brug håndsprit, før du bruger mundbindet
 2. Find forsiden. Det er som regel den farvede side
 3. Dæk næse og mund med mundbindet og fastgør det bag ørene
 4. Sørg for, at mundbindet sidder helt tæt til dit ansigt
 5. Rør ikke mundbindet under brug. Skift det ofte og altid, hvis det er vådt eller beskidt
 6. Når mundbindet skal af, skal du tage fat i elastikkerne og ikke røre selve mundbindet. Smid det ud med det samme
 7. Vask hænder eller brug håndsprit efter du har brugt mundbindet

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Flere lande laver guides til at sy stofmasker

I lande som Storbritannien, USA, Canada og Australien anbefaler sundhedsmyndighederne som nævnt, at befolkningen bruger hjemmelavede stofmasker. 

Det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC) har endda lavet en guide til, hvordan man syr sin egen stofmaske, og det har sundhedsmyndigheder i blandt andet StorbritannienCanada og Australien også. 

De australske forskere, der har testet mundbind, har følgende råd til gør-det-selv-folket:

 • Flere stoflag (mindst 3)

 • Det yderste lag bør være vandskyende

 • Benyt stof med høj trådtæthed (også kaldet 'thread count', et begreb som angiver antallet af tråde per tomme (2,54 cm) af metervaren). Jo højere trådtæthed, desto bedre. Tætvævet stof er bedre end stof, du kan se lys igennem.

 • Blandingsstoffer som bomuld/silke, bomuld/chiffon eller bomuld/flannel er gode valg, fordi de leverer bedre filtrering og er mere behagelige i brug.

 • Sørg for, at mundbindet passer og lukker tæt om dit ansigt.

 • Vask mundbindet hver dag efter brug.

CDC har også udgivet en video om at lave en maske, uden at skulle have gang i symaskinen:

Sådan laver du din egen ansigtmaske uden at sy, forklaret af Dr. Jerome Adams, Surgeon General, den førende talsmand for spørgsmål om folkesundhed i USA's føderale regering. (Video: YouTube/Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

Et amerikansk studie fra april, hvor forskere testede forskellige typer stof brugt i mundbind, bakker op om, at det er bedst at bruge flere lag med forskellige typer stof i en hjemmesyet maske.

I nogle lande er der opstået en hel kultur for unikke, hjemmelavede stofmundbind.

Jens Lundgren forudser også, at vi kommer til at se flere hjemmelavede mundbind i Danmark, hvis en anden smittebølge tager fart.

»Der bliver blødt lidt op på det her med, at maskerne skal være kirurgiske. Nu har jeg fulgt med i mange år, og jeg har aldrig før set CDC give en opfordring på, hvordan man syr sin egen maske,« fortæller Jens Lundgren.

Videnskab.dk har forsøgt at få en kommentar til artiklen fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut, men det har ikke været muligt. Sundhedsstyrelsen henviser stadig til deres anbefalinger i en rapport fra 9. juli.

Opdatering: 7. august ændrede Sundhedsstyrelsen anbefalinger - læs mere i artiklen Nu anbefaler Sundhedsstyrelsen (også) stofmundbind: Sådan vælger du det bedste.

 
 

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk