Professor: En fodboldkamp svarer til et halvmarathon
Fodbold- og idrætsforsker Peter Krustrup svarer på tre påstande om energiforbrug, form og intensitet i fodbold.

Ifølge Peter Krustrups forskning svarer energiforbruget i én fodboldkamp ganske rigtigt til et halvmarathon. (Video: SDU)

Ifølge Peter Krustrups forskning svarer energiforbruget i én fodboldkamp ganske rigtigt til et halvmarathon. (Video: SDU)

Pione Sisto lusker oftest rundt på kanten som en sulten ulv, der så endelig eksploderer i en dribling, når han får chancen. 

Simon Kjær trasker bare rundt det meste af kampen, mens han dirigerer og pisker holdet frem.

Og Jan Mølby forlod aldrig midtercirklen, siger man.

Er det virkeligt så hårdt at tonse rundt på grønsværen efter en læderbold i 2 gange 45 minutter?

Ja, er svaret, for ifølge fodboldforsker, professor og forskningsleder ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet Peter Krustrup, svarer én professionel fodboldkamp faktisk til, hvad der præsteres under et halvmarathon.

Løber 14 km i gennemsnit, men...

I gennemsnit løber fodboldspillere dog kun, inklusiv opvarmning, 14 kilometer på en kamp, og et halvmarathon er 21 kilometer, så det giver jo ikke helt mening.

Men sådan kan man ifølge Peter Krustrup, der siden 1998 har været forfatter til knap 300 videnskabelige artikler om sport og idræt, ikke gøre det op:

»Når man kigger på bevægelsesmønstret i fodbold, med forlæns-, sidelæns-, og baglæns løb, masser af driblinger, afleveringer, skud, tacklinger, og hop, så skal man faktisk gange med halvanden i forhold til den tilbagelagte distance.«

Og gør man det, bliver de 14 kilometer faktisk lige præcis til 21 kilometer - distancen på et halvmarathon.

»Så man kan godt forstå, at det tager 3 dage at restituere ordentligt efter en VM-kamp,« tilføjer Peter Krustrup, der sideløbende med sin forskning i 2013 var assisterende træner for det danske kvindelandshold.  

Se hele hans svar i videoen i toppen af artiklen, hvor du også kan få svar på, om det er for sent at forbedre sin form under et VM, hvornår intensiteten i en kamp er størst, og hvordan man kommer bedst ud til 2. halveg. Peter Krustrup bygger blandt andet sine vurderinger på studierne, der linkes til under artiklen. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.