Prøv forskernes beregner: Så mange leveår har du tilbage
Vi lever længere end nogensinde. Men i hvor mange år er vi sunde og raske?
beregner regnemaskine leveår tilbage

For første gang har forskerne udviklet et måleredskab, der kan beregne livskvaliteten, samt hvor mange sunde år vi har foran os. (Foto: Shutterstock)

For første gang har forskerne udviklet et måleredskab, der kan beregne livskvaliteten, samt hvor mange sunde år vi har foran os. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Et gammelt ordsprog lyder: »Ingenting er sikkert her i verden, undtagen døden og skatterne.« 

Men selvom døden ganske vist er uundgåelig, er vores livskvalitet ofte noget, vi selv bestemmer.

Det var også fokus for vores team ved Goldenson Center for Actuarial Research, da vi besluttede os for at udvikle et konsekvent målesystem for livskvalitet. Hvor mange sunde leveår har vi foran os, før vi bliver usunde?

Enhver forstår fordelen ved et langt og sundt liv, men det har også betydning for industrien og samfundet.

Målesystem for livskvalitet

Sundhedsomkostninger, finansiel planlægning og sundheds- og omsorgsforvaltning er direkte relaterede til samfundets og den enkelte borges sundhedstilstand.

Vi kalder målesystemet for livskvalitet 'sund forventet levealder' og dens komplementære størrelse 'usund forventet levealder'.

Vi definerer en usund tilstand som så alvorlig, at det medfører invalidering uden mulighed for helbredelse eller bedring, så personen er usund resten af livet.

Den forventede levealder – beregning af det samlede antal år som en person forventes at leve i – er ganske enkelt de to lagt sammen.

LÆS OGSÅ: Den optimale levealder er 45 år

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Beregningen

Forestil dig en sund og rask 60-årig mand, som regelmæssigt dyrker motion, spiser sundt, som har en sund BMI (Body Mass Index, 'kropsmasseindeks'), og som sover mindst otte timer hver nat.

Ifølge vores beregning har han 13 sunde leveår mere foran sig end hans usunde modstykke. Det er 13 år yderligere, han kan nyde livet sammen med familie og venner.

Det er noget af en øjenåbner, ikke mindst på grund af den markante forskel i 'sund forventet levealder' mellem de to eksempler, men også fordi forskellen er forårsaget af livsstilsvalg, som de to personer selv har kontrol over.

LÆS OGSÅ: Menneskets levealder stiger endnu mere

Faktorer, der bidrager til en højere 'sund forventet levealder'

Så hvilke faktorer bidrager til en bedre sund forventet levealder?

To faktorer, der ikke er livsstilsrelaterede, er køn og alder.

Alt andet lige, så falder den 'sunde forventede levealder' med alderen. Kvinder har en længere 'sund forventet levealder' end mænd.

Vi har allerede set, at kost, motion og tilstrækkelig søvn har en positiv effekt på den 'sunde forventede levealder'. 

Andre positive faktorer, som vi har indarbejdet i vores model, inkluderer:

 • Uddannelses- og indkomstniveau 
 • Opfattelse af egen sundhedstilstand 
 • Moderat alkoholindtag 
 • Nul rygning 
 • Ingen forekomst af type 2-diabetes

Jo højere uddannelsesniveau og indkomst, desto højere er din 'sunde forventede levealder'. En positiv opfattelse af egen sundhedstilstand hjælper også.

Prøv selv beregningen

Har du lyst til at beregne et estimat for, hvor mange sunde år der ligger forud for dig?

Vi har udviklet et gratis online-værktøj, der giver dig mulighed for at beregne henholdvis sund, usund og total forventet levealder. (OBS: Værktøjet bruger amerikanske måleenheder og uddannelsesbegreber - se, hvad det modsvarer på dansk i faktaboksene).

Omregning fra amerikansk til dansk
 • 1 pund = 0,45 kg 
 • 1 foot (1 foot = 12 inches) = 30,48 cm
 • 1 inch = 2,54 cm

100 USD = 609,93 DKR - derfor:

 • 25K = 152.482 DKR
 • 50K = 304.965 DKR
 • 75K = 457.448 DKR
 • 100K = 609.931 DKR

Kilder travelamerica.dk og valutaomregneren.dk

Regnemaskinen er stadig under udvikling og er det første måleværktøj af sin slags.

Selvom det er for tidligt at validere rigtigheden af ​​vores beregninger med reelle data, har vi været meget omhyggelige med at sikre, at modelantagelserne er baseret på etablerede aktuarielle kilder, og at modelleringsresultaterne er logiske og konsistente.

LÆS OGSÅ: Her topper du i livet – se din bedste alder for alt

OBS: Det er et kvalificeret gæt

Det skal lige siges, at den sunde forventede levealder er et kvalificeret estimat eller forudsigelse.

Uforudsete hændelser – som trafikuheld – ugyldiggør estimatet, uanset hvor godt styr du har på dine livsstilsvaner. 

Desuden kan andre ikke-målbare faktorer, som vi ikke har medtaget i vores model, også have en effekt på den forventede sunde levealder, eksempelvis stressniveauet, en positiv livsindstilling samt vores sociale forbindelser.

LÆS OGSÅ: Status: Det ved forskerne om aldringens mysterier

Amerikansk uddannelsesniveau oversat til dansk
 • High School svarer ca. til 'mindre end studentereksamen'
 • High School svarer ca. til studentereksamen
 • College svarer ca. til en bachelor-grad (Undergraduate)
 • Graduate svarer ca. til en kandidat-grad (Postgraduate)

Afprøv vores model

Vi planlægger at udforske beregningsmodellens praktiske anvendelsesmuligheder; eksempelvis kan konceptet 'sund forventet levealder' bruges til pensionsplanlægning.

Årlige pensionsudgifter bør ikke være ens i løbet af hele den forventede levealder. I løbet af de sunde år bør mere skønsmæssige pensionsudgifter finde sted, og omvendt mindre i løbet af usunde år. Udgifterne til de grundlæggende omkostninger stiger i løbet af usunde år.

Forsikringsprodukter kan også blive udformet med den 'sunde forventede levealder' for øje, og kan beskytte mod yderligere basisleveomkostninger i løbet af en usund periode. 

Et sådant produkt kan være en udskudt langtidspleje eller midlertidig udskudt livrente, hvor udskydelsesperioden tager højde for 'den sunde forventede levealder', og den midlertidige dækning er for den usunde periode. 

Det kan være en betydeligt billigere produkt, som der er langt større behov for, end de produkter der er tilgængelige på markedet i øjeblikket.

Forventet levealder alderdom død dødsrisiko ældre senior beregning livskvalitet sund usund helbred sygdom pension pensionsberegning regnemaskine måleinstrument måleredskab omkostninger udgifter stress sociale forbindelser kost

Selvom døden ganske vist er uundgåelig, er vores livskvalitet ofte noget, vi selv bestemmer. (Foto: Shutterstock)

Lev sundt, mens du gør det

Fordi den 'sunde forventede levealder' er relateret til livskvalitet og helbred, kan et relativ indeks sammenligne individets resultater med en standard sund forventet levealder for en person med 'median' egenskaber som udgangspunkt. 

Det kan så bruges som forsikringstegningsværktøj og til at estimere de fremtidige sundhedsomkostninger. 

Vores model kan også fungere som et patientscreeningsværktøj for sundhedsudbydere ved at inkorporere flere detaljer om livsstil og kost samt tidligere medicinsk behandling, information og helbredshistorik.

Vi håber, at andre forskere og behandlere vil fortsætte med at bygge videre på regnemaskinen, så vi alle kan fokusere på ikke alene at forlænge livet, men forlænge livskvaliteten ved hjælp af vores model. 

For som man siger: »Når alt kommer til alt, er det ikke mængden af år i dit liv, der tæller – det er mængden af liv i dine år.«

Jeyaraj Vadiveloo hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

LÆS OGSÅ: Hvorfor leve sundt? Døden skal jo have en årsag

LÆS OGSÅ: Gavner det helbredet at blive pensionist?

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk