EU-godkendt præventions-app flopper: 37 kvinder ufrivilligt gravide
11 januar 2018

I februar 2017 skrev Videnskab.dk nyheden om, at en svenskudviklet præventions-app kunne beskytte mod graviditet i samme grad som eksempelvis kondomer og p-piller.

Appen 'Natural Cycles' kunne angiveligt – uden brug af hormoner - måle kvinders kropstemperatur og ud fra denne vurdere en høj eller lav sandsynlighed for graviditet.

Afhængigt af kvindens temperatur ville appen enten give rødt eller grønt lys i forhold til en lille eller stor sandsynlighed for graviditet. 

Metoden var, ifølge forskerne bag, 99 procent sikker.

»Det (appen, red.) betyder flere valgmuligheder og større valgfrihed samt muligheden for at planlægge eller forhindre graviditet uden brug de traditionelle hormonelle præventionsmetoder som for eksempel p-piller,« udtalte Harry Cymbler, der er talsmand for Natural Cycles til Videnskab.dk i 2017, efter at appen blev godkendt af et EU-tilsyn.

Men nu har et hospital i Stockholm på vegne af 37 gravide kvinder, indsendt en klage på baggrund af appens manglende effekt.

»Det er en ny metode, og vi ser et stort antal af uønskede graviditeter, og derfor vil vi indgive en klage til EU’s sundhedstilsyn,« siger Carina Montin, der er sygeplejerske på Södersjukhuset i Stockholm ifølge nordicbuisnessinsider.com.

Hvorvidt Natural Cycles-appen bliver forbudt er endnu uvist.

Du kan læse mere om studierne bag appen her og her.

ie

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.