Præstationssamfundet presser vores hjerner
Det kommer til at præge hjerneforskningen i fremtiden, vurderer forsker.
præstationssamfund pres hjerner arbejdspres forskning computer

Videnskab.dk har talt med en hjerneforsker, der peger på tendenser i forskningen. (Foto: Shutterstock)

Videnskab.dk har talt med en hjerneforsker, der peger på tendenser i forskningen. (Foto: Shutterstock)

Vores samfund udvikler sig hele tiden. Vi kigger mere på computerskærme, vi sidder ned og arbejder mange timer ad gangen, og vi sover mindre.

Det er alt sammen et resultat af et præstationssamfund, hvor der kræves mere af hjernen, forklarer Christina Rostrup Kruuse, der er klinisk forskningslektor og overlæge ved Neurologisk Afdeling ved Herlev Hospital.

Hun vurderer, at netop konsekvenserne af præstationssamfundet kommer til at blive et af de store forskningsemner de kommende år, når det kommer til udforskningen af hjernen.

I videoen herunder kan du høre hendes bud på, hvilke videnskabelige gåder vi kan forvente, at forskerne retter deres opmærksomhed mod. Du kan også læse pointerne fra videoen i resten af artiklen.

Christina Rostrup Kruuse om de kommende års hjerneforskning.

Præstationssamfundet er i søvnunderskud

Den livsstil, som mange mennesker i dag udsætter sig selv for, med stort arbejdspres, lysende computerskærme og høje forventninger fra omverdenen og til sig selv, kan give en række følgesygdomme i hjernen, forklarer Christina Rostrup Kruuse i videoen.

»Lige pludselig er vi begyndt at blive opmærksomme på, at vores samfund kræver mere og mere af os på alle mulige måder, og måske er det ikke så godt for os i længden. Vi forskere prøver nu at se på sammenhængen mellem den nye livsstil og risiko for sygdomme,« siger hun.

Ifølge Christina Kruuse ved forskerne ikke, hvad det betyder, når vi eksempelvis ikke får sovet nok, men forskning peger på, at det potentielt kan relateres til svækket hukommelse, demens på grund af forandringer i hjernens blodkar, Alzheimers og blodpropper i hjernen.

Der er allerede nu lavet studier om, hvordan hjernen renser sig selv, mens vi sover, som indikerer, hvor vigtig en rolle søvn spiller hos os.

Kan motion forhindre sygdomme i hjernen?

Hvordan hjernen reparerer sig selv efter hjernesygdomme er også blandt spørgsmålene, der er i særligt fokus for tiden.

»Hvad er det for eksempel, der skal til for at cellerne kommer sig bedst efter blodpropper eller blødninger i hjernen?« spørger Christina Rostrup Kruuse og tilføjer, at der i den forbindelse forskes i ny medicins og motions gavnlige effekter.

»Det, vi prøver at kigge på i øjeblikket, er, om man ved at dyrke intensiv motion efter at have fået en lille blodprop i hjernens små blodkar, filterkarene, kan regenerere hjernen bedre og forhindre nye blodpropper i at opstå,« siger hun.

Hjernens områder indgår i tæt samarbejde

Forskere har hidtil fokuseret meget på at undersøge hjernens områder adskilt. Hvilken rolle spiller det for eksempel for vores koordinationsevne, hvis vi får en blodprop i lillehjernen? Eller hvad sker der med vores personlighed, hvis vi får en hjerneblødning i pandelappen?, spørger Christina Rostrup Kruuse i videoen herover.

»Det, forskningen fokuserer mere på nu, er sammenhængen af de forskellige områder og forskellige celler i hjernen. Vi skal ikke forske i de enkelte områder, men i stedet i netværk af celler og hjernefunktioner for at få den bedste viden. Så tiden er mere til, at vi kigger på helheden frem for de enkelte delelementer,« siger hun.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.


Det sker