Portrætter af verdens 12 farligste bakterier - top 6
Millioner af mennesker dør hvert år som følge af farlige bakterieinfektioner. Dansk ekspert giver sit bud på, hvilke bakterier der er verdens allerfarligste.

Salmonella er skyld i omkring 350.000 dødsfald om året. Den fødebårne bakterie er yderst smitsom, og 94 millioner mennesker smittes hvert år på grund af dårlig hygiejne. (Foto: Rocky Mountain Laboratories, NIAID, NIH)

Salmonella er skyld i omkring 350.000 dødsfald om året. Den fødebårne bakterie er yderst smitsom, og 94 millioner mennesker smittes hvert år på grund af dårlig hygiejne. (Foto: Rocky Mountain Laboratories, NIAID, NIH)

 

Tidligere på ugen gennemgik vi de seks bakterier, der ligger på 12. til 7. pladsen over verdens farligste bakterier. Nu følger vi op med de seks farligste bakterier, der lever i verden omkring dig.

Vi taler om bakterier, der på verdensplan er skyld i flere millioner dødsfald årligt. Nogle af bakterier tager ydermere livet af folk på den mest brutale måde.

Listen er lavet i samarbejde med overlæge dr. med. Kåre Mølbak, der er afdelingsleder på Statens Serum Instituts Epidemiologisk afdeling.

6:Salmonella enterica

Nummer seks på listen over verdens farligste bakterier er en velkendt én af slagsen. Salmonella enterica forårsager salmonellainfektion og er bedst kendt for at smitte folk, der spiser ugennemstegt svinekød, kylling eller rå æg.

Der findes godt 2500 salmonella-undertyper, som benævnes serotyper. Serotypen bruges som efternavn, f.eks. Salmonella Typhimurium (musetyfus), som er en fødevarebåren infektion fra svine- eller kyllingekød eller Salmonella Enteritidis, der kommer fra æg eller kyllingekød.

Salmonella lever i tarmen, hvor den giver almen utilpashed, diaré, hovedpine, kvalme, feber og opkast. Hos nogle smittede kan salmonella sprede sig uden for tarmen og give livsfarlig blodforgiftning. Senere i sygdomsforløbet kan salmonella komme til udtryk ved ledsmerter og irriteret tyktarm.

Smittede med salmonella behandles først og fremmest med vand for at modvirke dehydrering på grund af diaré og opkast. I tilfælde hvor bakterien har spredt sig uden for tarmen, kan der gives antibiotika.

Salmonella smitter gennem fødevarer, hvilket gør, at der er øget fokus på omgangen med fødevarer under produktionen. Her kan en enkelt smittebærer med dårlig hygiejne sprede smitten til flere tusinde mennesker i løbet af meget få dage.

Der er ca. 94 millioner tilfælde af salmonella-infektioner om året heraf 80 millioner som følge af fødevarebårne infektioner. Disse resultater i ca. 155.000 dødsfald. Dertil kommer 22 millioner tilfælde af tyfus forårsaget af Salmonella Typhi, som resulter i godt 200.000 dødsfald især i udviklingslande.

Et typisk kolera-hospital. Bemærk hullet i plastiklagnerne, som sørger for, at den smittedes afføring føres direkte ned i en spand, der er placeret under sengen. 200 - 500 millioner mennesker smittes hvert år med kolera. (Foto: Mark Knobil)

Salmonella er på verdensplan en dræber, der med rette har fortjent pladsen som nummer seks på listen over verdens farligste bakterier.

 

5:Vibrio cholerae

Nummer fem på listen over farlige bakterier er, bakterien der forårsager kolera. Med jævne mellemrum forekommer der udbrud af kolera i områder, der bliver ramt af naturkatastrofer. Det skete eksempelvis i Haiti efter jordskælvet i 2010.

Kolera udbrud er særligt farlige efter naturkatastrofer, hvor drikkevand opblandes med kloakvand. Vibrio cholerae giver opkast og diaré, og når bakterieholdig diaré kommer i drikkevandet, startes der hurtigt en epidemi.

Smittede med kolera har diaré og opkast i sådan en grad, at der er alvorlig fare for, at de dehydrerer og forskyder saltbalancen i kroppen, hvilket ofte er dødbringende. I nogle tilfælde dør smittede få timer efter, de første symptomer har vist sig.

Behandling mod kolera er indtagelse af en stor mængde vand, der indeholder salt og sukker, og som kan gives intravenøst i svære tilfælde. Desuden kan der bruges antibiotika til at slå mængden af bakterier ned med.

På verdensplan smittes mellem 200 og 500 millioner mennesker hvert år med kolera. Af dem er der cirka 100.000 – 130.000, der dør.

100.000 personer, der dør af diaré, bringer velfortjent Vibrio cholerae op som nummer fem på listen over verdens farligste bakterier.

 

4:Neisseria meningitidis

»Bakteriel meningitis er en sygdom, som alle frygter. Der er flere forskellige bakterier, der kan være årsag til meningitis, men særlig alvorligt er meningokokken (Neisseria meningitidis), som kan give en hurtigt forløbende meningitis eller blodforgiftning med en dødelighed på op mod 10 procent i Danmark,« forklarer Kåre Mølbak.

Bakteriel meningitis hærger specielt i Afrika syd for Sahara, fra Senegal til Etiopien. Området har sågar fået tilnavnet ’meningitis-bæltet’, da 80-85 procent af alle verdens meningitis-tilfælde forekommer her. Meningitis kommer ofte i epidemier, der forkrøbler området både fysisk og psykisk.

Meningitis er specielt udbredt i det såkaldte meningitisbælte (røde områder). Andre steder i verden har ligeledes problemer med bakterielle meningitisinfektioner (brune områder). Fem til 10 procent af alle smittede dør indenfor kun 24 til 48 timer. (Illustration: Leevanjackson)

Den seneste epidemi fandt sted i 2009, hvor 85.000 mennesker blev smittet og 5.350 døde. I 1996 fandt den hidtil værste epidemi sted, hvor 100.000 blev smittet og 10.000 døde i en tre måneder lang epidemisk periode.

Bakteriel meningitis er en bakterieinfektion i hjernemembranen, der kan lede til alvorlige hjerneskader og dødelighed i 50 procent af de ubehandlede tilfælde.

Sygdommen er karakteriseret ved hovedpine, kvalme, hold i nakken, feber, opkast og følsomhed over for lys. Fem til 10 procent af alle smittede dør indenfor kun 24 til 48 timer.

Overlevende lider tit af alvorlige eftervirkninger, der inkluderer flere former for hjerneskade. Smittede mister ofte hørelsen efter endt sygdomsforløb.

 

3:Streptococcus pneumoniae (Pneumokokker)

Pneumokokker er den almindeligste årsag til bakteriel hjernehindebetændelse i Danmark. Derudover er bakterien også en hyppig årsag til blodforgiftning, lungebetændelse, mellemørebetændelse og meningitis. Pneumokokker er ofte involveret, når ældre mennesker dør af kroniske lungeinfektioner.

Da bakterien giver så bred en vifte af sygdomme, er det svært at sætte fingeren på bestemte symptomer på en infektion. Ikke desto mindre er Streptococcus pneumoniae et globalt sundhedsproblem, ifølge verdenssundhedsorganisationen (WHO)

På verdensplan har 14,5 millioner mennesker alvorlige sygdomme, der er forbundet til pneumokokker, og omkring 1 million børn dør hvert år på grund af pneumokok-lungebetændelse.

Stigende resistens i Streptococcus pneumoniae er en alvorlig fare for verdenssamfundet, og derfor er der stor fokus på vaccinationer mod bakterien. WHO anbefaler, at alle lande vaccinerer mod pneumokokker, blandt andet for at sikre at antibiotikaresistente stammer af bakterien ikke kommer ud af kontrol.

Én million døde børn om året bringer pneumokokker op på tredjepladsen over verdens farligste sygdomme.

 

2:Escherichia coli

Colibakterier er den ledende årsag til dødsfald blandt børn i lavindkomstlande. Bakterien er svær at kontrollere, da den har en imponerende evne til at tilpasse sig nye forhold. VTEC er en colibakteriestamme, som forårsagede dødsfald i flere europæiske lande i sommeren 2011. (Foto: Den Store Danske)

Colibakterier ligger nummer to på listen over verdens farligste bakterier. Den ganske almindelige bakterie, der findes naturligt i vores tarmsystem, inkluderer både harmløse og sygdomsfremkaldende stammer.

De sygdomsfremkaldende stammer kan medføre diaré, urinvejsinfektioner, blodforgiftninger, blindtarmbetændelse, galdeblærebetændelse og meningitis.

Blandt ældre i Danmark er colibakterier en af de hyppigste årsager til blodforgiftning – tit og ofte som en komplikation til urinvejsinfektion. Desuden forekommer der øget antibiotikaresistens i colibakterier.

Problemet med colibakterier er så stort, at der for nogle bakteriestammer ikke er mange behandlingsmuligheder tilbage.

»Colibakterierne har en imponerende evne til at tilpasse sig nye forhold og være årsag til mange forskellige sygdomme. De diaréfremkaldende colibakterier er en ledende årsag til dødsfald blandt børn i lavindkomstlande, så derfor er der tale om en af de store dræberbakterier,« siger Kåre Mølbak.

I nyere tid er den mest kendte af de sygdomsfremkaldende colibakterier VTEC, der blev fundet på tyske bønnespirer i 2011. VTEC giver blodig diaré, der kan forværres af akut nyresvigt. Akut nyresvigt ledsages ofte af en påvirkning af centralnervesystemet, hvilket også er grunden til, at smitte med VTEC anses for at være meget alvorlig.

Colibakterier smitter gennem vand eller fødevarer, der er forurenet med afføring fra en person, der er bærer af bakterien.

Menneskelig afføring på fødevarer er den almindeligste årsag til udbrud af colibakterie-sygdomme.

Selvom colibakterier er den ledende årsag til dødsfald blandt børn i lavindkomstlande opnår den kun en 2. plads på listen over verdens farligste bakterier. Nummer ét på listen er der ingen andre bakterier, der kommer i nærheden af.

 

1:Mycobacterium tuberculosis

Forskere har fundet spor af tuberkulose i oldtidens egyptiske mumier. Tuberkulose har hærget verden i flere tusinde år, og i dag er bakterien årsag til 1,8 million dødsfald om året. Mycobacterium tuberculosis er verdens farligste bakterie. (Foto: David Monniaux)

Så er vi fremme ved verdens allerfarligste bakterie.

Tuberkulose har plaget menneskeheden i mange hundrede år, og det er ikke meget bedre i dag. Selvom den vestlige verden er forholdsvis forskånet for bakterien, er det den mest dræbende bakterie i verden.

Netop derfor har WHO stor fokus på tuberkulose, som sundhedsorganisationen anslår at to milliarder mennesker er smittede med. Af dem dør cirka 1,8 millioner hvert år, hvilket er et uhyrligt højt tal.

Tuberkulose rammer lungerne, hvor den kommer til udtryk som en tør hoste. Desuden følges infektionen af længerevarende feber, tab af appetit, vægttab og svedeture om natten. Hvis sygdommen ikke behandles, kan hosten udvikle sig til at indeholde blod. Hos børn er hjernehindebetændelse forårsaget af tuberkulose en alvorlig lidelse. Tuberkulose kan desuden sprede sig til knoglerne eller ramme de indre organer i kroppen.

Behandlingen af tuberkulose er langvarig og omkostningsfuld, da den kun kan bekæmpes med fire forskellige antibiotika, der skal indtages dagligt over en periode på seks måneder. Den dyre behandling er uopnåelig for en stor del af befolkningen i verdens fattigste lande, som ikke kan gøre andet end at se til, mens deres kære dør.

»Situationen kompliceres af resistensproblemer, hiv-infektion og sundhedssystemernes manglende muligheder for at opspore smittede og fastholde patienterne i behandling,« fortæller Kåre Mølbak.

WHO har siden 1994 betegnet tuberkulose som ”en verdensomspændende katastrofe”.

Der er ingen over, og ingen ved siden af. Mycobacterium tuberculosis er nummer ét på listen over verdens farligste bakterier.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk