Podcast: Kunsten at fortælle om ’lorte-medicin’ på et værtshus
I ny episode af Vidensselskabet taler astrofysiker Anja C. Andersen og bakterie-forsker Peder Worning om letforståeligt nørderi, lysten til at formidle og lort som lægernes ven.
Anja C. Andersen Vidensselskabet

Professor i astrofysik Anja C. Andersen er vært på Forskerzonens nye podcast Vidensselskabet. (Foto: Niels Bohr Instituttet)

Professor i astrofysik Anja C. Andersen er vært på Forskerzonens nye podcast Vidensselskabet. (Foto: Niels Bohr Instituttet)

Anden episode af Forskerzonens podcast ’Vidensselskabet’, med podcast-redaktør Jais Baggestrøm Koch og professor i astrofysik Anja C. Andersen, er nu i luften. Denne gang med et metablik: Hvorfor er det vigtigt, at forskere formidler? Og hvordan gør de det godt?

Sådan abonnerer du på Vidensselskabet

Søg på 'Vidensselskabet' i din podcast-app, og hvis du trykker abonner, får du automatisk de nyeste episoder i dit feed:

Gæsten, der denne gang skal forsøge at blive optaget i det fine Vidensselskab, er Peder Worning, som er Bioinformatiker på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Hvidovre Hospital.

Både Peder Worning og Anja C. Andersen, der kender hinanden tilbage fra studietiden, har udgivet populærvidenskabelige bøger om deres forskning (og i Anjas tilfælde endda en tegneserie!).

Peder Wornings seneste bog ’Der er flere bakterier i et gram lort, end der er mennesker i hele verden’ forsøger at gøre op med bakteriernes dårlige image. Mange bakterier er nemlig med til at holde os raske.

Læs et uddrag af bogen her.

Det budskab er han kommet ud over rampen med både i bogformat, men også på tv, i radioen og endda på værtshuse.  

Lysten og begejstringen skal skinne igennem

Begge forskere er enige om, at den gode forskningsformidler er drevet af mere end et godt hoved:  

»Jeg tror i meget høj grad, at formidling skal være lystdrevet. Det, som er problemet, er, at det næsten ikke giver nogen akademisk kredit at gøre det. Det skal være noget man vil,« siger Peder Worning, og Anja C. Andersen tilføjer:

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her beretter de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

»Det vigtigste er jo, at man selv er begejstret over det, man har lavet, ellers er det virkelig svært at overbevise andre om, at det er vigtigt.«

Lyt med og find ud af, hvordan forskningsformidling engang reddede ham fra at få et par på kassen – og ikke mindst hvorfor tyskerne spiste frisk kamellort under Anden Verdenskrig.

Du kan også lytte til podcastens første episode, hvor professor fra DTU Space John Leif Jørgensen blev indlemmet i Vidensselskabet. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk