Piger i hele verden går tidligere i puberteten, viser ny dansk forskning
tidligere pubertet piger verdensplan

Piger på verdensplan går i puberteten næsten et helt år tidligere, end de gjorde for 40 år siden, viser ny dansk forskning. (Foto: Shutterstock)

Piger på verdensplan går i puberteten næsten et helt år tidligere, end de gjorde for 40 år siden, viser ny dansk forskning. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
11 februar 2020

At danske piger går tidligere i puberteten, er før blevet påvist. Men faktisk er det en global tendens, slår et nyt dansk studie fast.

Siden 1977 er piger på verdensplan i gennemsnit gået tre måneder tidligere i puberteten, for hvert årti der er gået, skriver Rigshospitalet i en pressemeddelelse

Ifølge nyhedsbureauet Ritzau er det første gang, man har lavet en systematisk måling af forandringerne på verdensplan.

Pubertet fastlægges i undersøgelsen, efter hvornår pigernes begynder at udvikle bryster.

Det er ikke uproblematisk, at piger går tidligere i puberteten, skriver Ritzau. Tidlig pubertet er forbundet med øget risiko for brystkræft og højere sandsynlighed for hjertesygdomme og diabetes.

»Der er desuden en let øget risiko for tidlig seksuel debut, seksuelt misbrug, stofmisbrug og selvmordsforsøg,« siger Anders Juul, som ledende overlæge på Rigshospitalet og klinisk professor på Københavns Universitet til Ritzau.

Desværre kender man ikke årsagen til udviklingen, og det er derfor svært at gøre noget ved, tilføjer han.

The Guardian har også fået nys om det nye studie og har talt med Peter Hindmarsh, professor i oædiatrisk endokrinologi (det endokrine system hos børn, red. ), som ikke er involveret i studiet.

Studiet afslører ikke, om pigernes pubertet også slutter tidligere, eller om pubertetsperioden simpelthen er blevet længere, siger han til den britiske avis.

»På nuværende tidspunkt får det (nye studie, red.) ikke betydning for, hvordan vi griber tidlig pubertet an eller definerer det,« afslutter han til The Guardian.

al

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.