Hvordan klarer man en fysisk udfordring som Tour de France? Det er ikke let, og det mest afgørende er, at man træner længe og motiveret.
I denne video forklarer lektor ved Aalborg Universitet Ernst Albin Hansen, hvordan man opnår mest mulig effektivitet i sin træning med såkaldt periodisering.
Periodisering af træningen har at gøre med en inddeling af en længere træningsperiode i hensigtsmæssige korte perioder med forskellige træningsmål.
Denne artikel er en del af ForskerZonen, hvor forskerne selv kommer direkte til orde og skriver om deres forskning.
ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.
Eksempler på forskellige træningsmål for en cykelrytter kunne være udholdenhed og spurtstyrke.
Der er de senere år foretaget videnskabelige undersøgelser af blandt andre Bent Rønnestad og hans medarbejdere i Lillehammer, som tyder på at såkaldt blokperiodisering for cykelryttere kan være fordelagtig, når de skal præstere så godt som muligt til for eksempel et løb som Tour de France.
Blokperiodisering går kort sagt ud på, at træningsperioder inddeles i kortere perioder (1-4 uger) med hovedfokus på at forbedre specifikke egenskaber, som for eksempel kondition, mens andre egenskaber blot vedligeholdes.
Da Chris Anker mødte Kipketer
I videoen for oven forklarer Chris Anker Sørensen, at blokperiodisering ikke er noget, som han har brugt så målrettet, som forskningen foreskriver – simpelthen fordi man som professionel cykelrytter har mange konkurrencedage om året.
Og så kan du også høre om, da Chris Anker mødte Wilson Kipketer, der som løbestjerne måske havde det noget nemmere ...