Parkour kan gøre din krop til det perfekte by-fartøj
Det behøver hverken at være dumt eller farligt at træne parkour - hvis du er tålmodig og tænker dig om.
parkourudøvere springer let rundt i byen.

Parkourudøvere kan bevæge sig gennem byrummet med lethed, og på måder vi ikke engang kan tænke os til. (Foto: Shutterstock)

Parkourudøvere kan bevæge sig gennem byrummet med lethed, og på måder vi ikke engang kan tænke os til. (Foto: Shutterstock)

Hvad skal din krop være for dig?

En maskine, et fartøj, et nydelseskammer, eller måske bare en madbeholder? 

Menneskekroppen har utallige funktioner, og det er helt forskelligt, hvad vi synes, vores kroppe skal kunne, og hvordan vi opfatter dem.

Parkourudøvere udfordrer og udforsker ikke blot kroppens evner - de ser helt andre muligheder for bevægelse i byrummet end os andre og gør deres kroppe til fartøjer, der i den grad udkonkurrerer cykler og elløbehjul, når det kommer til at bevæge sig smart gennem byen.

I det her afsnit af Heads Up!, en podcast, som Videnskab.dk bringer i samarbejde med Videnslyd, bliver du taget med ud til en omgang træning i bevægelsesformen parkour.

Ungepanelet og vært Maja Jensen undersøger, hvad kroppen egentlig kan, sammen med studielektor i idræt Signe Højbjerre Larsen, som har lavet en ph.d.-afhandling om parkour.

Du kan lytte med lige her:

Fra de franske gader til den danske folkeskole

Mens Signe Højbjerre Larsen, som selv er ivrig parkourudøver, introducerer Heads Up!’s vært til den urbane bevægelesform, fortæller hun, at parkour er en sport, som hylder kroppen og det, den kan præstere.

Hvad er Heads Up!?

podcast-serien Heads Up! har videnskabsjournalisterne Maja og Jens allieret sig med et spørgelystent panel af unge mellem 15 og 25 år.

I hvert afsnit undersøger Heads Up!-panelet et nyt aspekt ved krop og hjerne, som de synes er farligt, fascinerende eller fantastisk. De to værter, Maja og Jens, interviewer relevante forskere og undersøger sagen nærmere på egen krop.

Heads Up! er produceret af Produktionsselskabet Videnslyd for Folkeuniversitetet i forbindelse med deres vidensfestival om psykologi, sundhed og det gode liv, Hearts & Minds, som finder sted i Aarhus den 24-26/9 og i København den 26-28/11.

Heads Up! og Hearts & Minds er finansieret med støtte fra Lundbeckfonden. Se mere om festivalen og dens program på heartsandminds.fuau.dk. 

Udvalgte episoder af Heads Up! bliver bragt i samarbejde med Videnskab.dk.

Parkour opstod i 1980’ernes Frankrig i de parisiske forstæder.

Her begyndte en gruppe unge at lege med det gamle træningssystem méthode naturelle, fortæller Signe.

Méthode naturelle går ud på at bevæge sig hurtigt og effektivt gennem en træningsbane, og træningsformen er blandt andet blevet brugt til at træne soldater under Vietnamkrigen for at forberede dem bedst muligt på at kunne bevæge sig gennem junglen.

Men de unge franskmænd havde ikke adgang til anlagte træningsbaner, og i stedet begyndte de at bruge byrummet til at bevæge sig rundt i - og det udviklede sig til at blive til det, vi kender som parkour.

Og i dag er parkour faktisk blevet så populært her i Danmark, at det ikke længere kun er på gader og stræder, du kan støde på dygtige og dristige parkourudøvere - sporten er også rykket ind i idrætsundervisningen på mange folkeskoler og efterskoler.

Parkour er hverken dumt eller farligt

Selvom vi, der har overværet nogle hoppe og springe rundt i parker og på parkeringspladser, måske ind i mellem har holdt vejret en ekstra gang, så er parkour ikke farligt, forsikrer Signe Højbjerre Larsen.

Hvem er Videnslyd?

Videnskab.dk har indgået et samarbejde med Produktionsselskabet Videnslyd om at bringe podcastserien, Heads Up!.

Videnslyd er et selvstændigt, non-profit lydproduktionsselskab, der specialiserer sig i at lave radio og podcast, der formidler viden og videnskab. Videnslyd blev stiftet i 2019 af Aarhus Universitetsforlag og Folkeuniversitetet for at formidle forskningens resultater og metoder i lydform.

Udover Heads Up! står Videnslyd bag en række radioprogrammer og podcasts. Bl.a. forskningsmagasinet Kraniebrud og naturprogrammet Vildspor, der begge er faste ugentlige udsendelser på Radio4, samt podcastserien Læsefeber på Ereolen. Du kan finde eksempler på alle vores produktioner og læse mere om os på Videnslyd. 

For når man begynder at dyrke parkour, øver man sig på helt basale måder at bevæge sig på, så både krop og mod kan følge med - parkour handler nemlig om at lære både kroppens evner og begrænsninger at kende, fortæller hun.

Og faktisk har man i idrætsundervisningen set, at parkour er en af de discipliner, som udløser færrest uheld.

Parkour handler nemlig om kontrol og fokus, og så er der ikke andre mennesker rundt om dig på samme måde som i holdsport, som du kan støde sammen med, forklarer Signe.

Og tænker du nu, at det der parkour faktisk lyder meget sjovt, men at det da helt sikkert ikke er noget, du kan finde ud af - så kan du godt tro om igen.

For i parkour er det ikke så vigtigt, at du er stor og stærk, før du begynder - det er nemlig især din funktionalitet og koordination, som sættes på prøve, og så kommer styrken helt af sig selv, når du øver dig på at springe rundt i byen.

Og spørger man Signe Højbjerre Larsen er det allervigtigste faktisk bare, at du er nysgerrig og ikke mindst tålmodig, når du kaster dig ud i parkour.

Er du det, kan din krop ende som et genialt fartøj, som kan transportere dig hurtigt og smart gennem byen.

Vil du vide mere om parkour, og hvad kroppen kan bruges til? Så lyt til afsnittet af Heads Up! øverst i artiklen, eller der hvor du lytter til podcasts.

Her får du også svaret på, hvordan det går for vært Maria Jensen, når hun bliver kastet ud i en omgang parkour.

Lyt til podcastserien Heads Up! på Videnskab.dk

I podcastserien Heads Up!, som er produceret af  Produktionsselskabet Videnslyd for Folkeuniversitetet, undersøger værterne sammen med deres panel af unge fascinerende, farlige og fantastiske ting ved vores kroppe og hjerner. 

Her på sitet kan du lytte til udvalgte episoder af podcasten Heads Up!, som bliver bragt i samarbejde med Videnskab.dk.

Du finder de forskellige afsnit i serien her:

Hvad sker der i hjernen, når du holder dig vågen hele natten?

Parkour kan gøre din krop til det perfekte byfartøj

Vi skammer os over at være syge - men hvorfor egentlig?

Hvorfor er vores beklædning så vigtig for os?

Er det værd at tage præstationsfremmende midler for topkarakterer?

Timing er afgørende, hvis energidrikken skal øge din præstation

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker