Parasit æder fattige kvinders underliv
Nyt dansk studie fra LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet viser, at parasitsygdommen, der populært kaldes for sneglefeber, nærmest æder sig ind på kvinders underliv.

Fattige i bl.a. Afrika risikerer at blive smittet med parasitsygdommen sneglefeber. Torsdag afholdes en international workshop i København, hvor forskerne skal diskutere, hvordan man kan behandle de unge kvinder i de parasitramte områder. (arkivfoto)

600 millioner mennesker i blandt andet Afrika lever dagligt med risikoen for at blive smittet med parasitsygdommen schistosomiasis, også kaldet sneglefeber. Det sker, når de bader og vasker tøj i de lokale floder og søer.

I morgen samles forskere fra hele verden i København for at finde ud af, hvad man kan gøre for at stoppe sygdommen, der rammer millioner af kvinder.

Hidtil har man vidst, at sygdommen, der overføres via parasitter i vandet, hvis den får lov til at leve i organismen, gør skader på indre organer.

Men et helt nyt feltstudie på Madagaskar, som forskere fra LIFE - det Biovidenskabelige Institut har foretaget, viser, at parasitten også gør store skader på kvinders underliv. Det gør dem særligt sårbare over for infektioner.

Lettere for infektioner at trænge ind

»Vi ved, at 200 millioner mennesker allerede er smittet med parasitten. Hvad vi ikke har vidst tidligere er, at parasitten over en årrække laver sår i kvinders underliv, som gør det lettere for infektioner at trænge ind, eksempelvis HIV,« forklarer dr. scient. Niels Ørnbjerg, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi på LIFE. »Dét parasitten gør, er at lægge æg i underlivet, der giver kronisk betændelse. Denne betændelsestilstand skaber huller eller skader i kvindernes underliv. For mange af de millioner af kvinder, der er smittet med parasitten gentagende gange og derfor har fået skader i underlivet, kan man faktisk ikke gøre noget, når skaden er sket. Det ser lidt bedre ud for de yngre kvinders vedkommende, hvor parasitten ikke er forsvundet fra kroppen endnu - her kan man gå ind og behandle,« siger læge og professor ved LIFE, Birgitte Vennervald, der også er blandt de forskere, der har været i Madagaskar. Man har tidligere undersøgt de skader, som parasitten foretager på mennesker, men man har aldrig tidligere været klar over, at skaderne bliver så udtalte på kvindernes indre kønsorganer:

Skader også mænds kønsorganer

Tidligere studier har vist, at forskere har fået fortalt af de lokale, at de selv havde mistanke om, at sygdommen kunne sættes i forbindelse med infertilitet - men man har aldrig undersøgt og kortlagt det før nu.

»Vi ved, at parasitten også ødelægger mænds indre kønsorganer, og har en mistanke om, at det også kan sættes i forbindelse med nedsat fertilitet. Mændene bliver nemlig også smittet, men de får færre symptomer end kvinderne, men vi har konstateret en betændelsesreaktion og at de betændte celler spredes via sæden,« fortsætter Birgitte Vennervald.

Birgitte Vennervald forklarer videre, at danskere, der rejser i blandt andet Malawi, også er i fare for at blive smittet med parasitten, og at der hvert år konstateres enkelte tilfælde i Danmark.

Heldigvis kan sygdommen, når den konstateres tidligt, behandles effektivt med en tabletbehandling.

Nu skal der gøres noget

I morgen, torsdag den 28. oktober, inviterer LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet topforskere fra hele verden til en workshop i København, hvor man konkret skal drøfte behandlingsmuligheder for unge kvinder i de parasitramte områder:

»Set i lyset af resultatet fra vores feltstudie og i tråd med FNs 2015 mål, der blandt andet fokuserer på reproduktiv sundhed hos mor og barn, vil vi undersøge mulighederne for at starte konkrete behandling- og forebyggelsesprogrammer for unge piger i de parasitramte områder. Det er fortrinvis lande syd for Sahara, som er særligt ramte - og i første omgang vil vi målrette programmerne mod skolebørn og piger, hvor man vil kunne forebygge skader i underlivet,« forklarer Niels Ørnbjerg. Workshoppen i København er finansieret af Bill & Melinda Gates Foundation.

Artiklen er lavet i samarbejde med LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.