Pandemi, epidemi eller udbrud: Hvad er forskellen?
WHO har nu erklæret COVID-19 for en pandemi. Her forklarer en epidemiolog forskellen mellem de forskellige termer, samt at WHO's formelle klassifikation ikke betyder, at virussen pludselig er blevet mere smitsom eller dødbringende.
COVID-19 corona sygdom smitte epidemi pandemi udbredelse udbrud global spredning Verdenssundhedsorganisationen risiko epidemiolog Kina Wuhan vaccine behandling

Vira og bakterier har gennem tiden været skyld i store sygdomsudbrud, epidemier og pandemier. Her ses ramte af den spanske syge - en voldsom influenzaepidemi, der hærgede hele verden fra 1918 til 1920 og menes at have dræbt i alt 50 millioner personer. (Foto: Shutterstock)

Vira og bakterier har gennem tiden været skyld i store sygdomsudbrud, epidemier og pandemier. Her ses ramte af den spanske syge - en voldsom influenzaepidemi, der hærgede hele verden fra 1918 til 1920 og menes at have dræbt i alt 50 millioner personer. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Verdenssundhedsorganisationen WHO har på et pressemøde kl. 17.30 11. marts 2020 erklæret udbredelsen af infektionssygdommen COVID-19 for en pandemi.

Herunder beskriver den amerikanske epidemiolog Rebecca Fischer, hvad det egentlig betyder:

Alle taler om coronavirussen.

Som epidemiolog er det interessant at høre andre bruge tekniske termer som karantæne, superspreder eller reproduktionsraten; fagudtryk som mine kolleger og jeg bruger i forbindelse med vores arbejde hver dag.

Men jeg hører også, at både mine naboer og nyhedsoplæserne blander tre vigtige ord sammen: Udbrud, epidemi og pandemi.

Ganske kort forklaret, er forskellen mellem de tre scenarier for sygdomspredning, hvor stor spredningen er.

Udbrud

Et udbrud er et pludseligt og påfaldende udbrud af sygdom.

Ved at kortlægge sygdomsudbrud både geografisk og tidsmæssigt kan epidemiologerne forudsige, hvor mange tilfælde af en given sygdom der normalt finder sted inden for en vis tidsperiode, lokation og population.

Et sygdomsudbrud er en påfaldende, men ofte lille, stigning af det forventede antal sygdomstilfælde.

Et eksempel er en usædvanlig stigning i antallet af børn med diarre i en børnehave. Det er måske almindeligt, at 1 eller 2 børn er syge i løbet af en uge, men hvis 15 børn pludselig har diarre på samme tid i børnehaven, er der tale om et udbrud.

Når en ny sygdom dukker op, er udbruddet mere påfaldende, fordi det forventede antal af sygdomstilfælde er nul.

Sundhedsmyndigheder lægger inddæmningsstrategi

Et eksempel er den klynge af tilfælde af lungebetændelse forårsaget af en ny virus, som i begyndelsen var centreret omkring et marked i byen Wuhan i det centrale Kina i begyndelsen af januar.

I dag ved sundhedsmyndighederne, at den kraftige stigning af tilfælde af lungebetændelse var et udbrud af en ny slags coronavirus, der blev navngivet SARS-CoV-2.

Så snart de lokale sundhedsmyndigheder registrerer et udbrud, påbegynder de en efterforskning for at afgøre præcist, hvem er berørt, og hvor mange personer der har sygdommen.

Det er informationer, de kan bruge til at afgøre, hvordan de bedst kan begrænse udbruddet og afværge yderlige sygdomstilfælde.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Epidemi

En epidemi er en hurtig og ukontrollabel udbredelse af en smitsom sygdom til et stort antal mennesker inden for et vist område og inden for en forholdsvis kort periode.

En epidemi er et udbrud i et større geografisk område. Da personer uden for Wuhan-provinsen i Kina begyndte at teste positive for SARS-CoV-2 (som er årsag til sygdommen COVID-19), blev epidemiologerne klar over, at udbruddet var ved at sprede sig, hvilket er tegn på, at forholdsreglerne var utilstrækkelige og kom for sent.

Det var ikke uventet, fordi man endnu ikke har fundet en behandling eller vaccine mod sygdommen.

Det store antal tilfælde af COVID-19 på tværs af Kina betød, at udbruddet i Wuhan voksede sig så stort, at der nu var tale om en epidemi.

COVID-19 corona sygdom smitte epidemi pandemi udbredelse udbrud global spredning Verdenssundhedsorganisationen risiko epidemiolog Kina Wuhan vaccine behandling

COVID-19 blev først registreret i Wuhan i Kinai begyndelsen af januar. Virussen spredte sig hurtigt. Kortet viser alle lande med coronatilfælde 5. marts 2020. (Kort: The Conversation/Centres for Disease Control and Prevention)

Pandemi

En pandemi er en smitsom sygdoms (ukontrollerbare) udbredelse over en hel verdensdel eller flere verdensdele.

Den klassiske definition er, at der er tale om en pandemi, hvis en epidemi har spredt sig til en hel eller flere verdensdele.

Visse epidemiologer klassificerer først en situation som en pandemi, hvis sygdommen i de nyligt inficerede områder sker gennem lokal transmission.

Det vil sige, at en person med COVID-19, der vender tilbage til USA fra Kina, ikke er årsag til en pandemi, men hvis de begynder at smitte familiemedlemmer eller venner, kan det diskuteres.

Hvis det forårsager nye lokale udbrud, er epidemiologerne enige om, at forsøget på at kontrollere global spredning har slået fejl, og så kalder man situationen under udvikling for en pandemi.

 

 

Termerne er også politiske

Epidemiologer er hovedsageligt optaget af forebyggelse og afværgelse af sygdom, hvilket grundlæggende kan adskille sig fra magthavernes og de internationale sundhedsorganisationers bekymringer.

Verdenssundhedsorganisationen WHO, meldte 28. februar ud, at risikoen for global spredning var 'meget høj', hvilket er den mest alvorlige risikoklassifikation og blot et trin fra at erklære pandemisk udbredelse af COVID-19.

Det betød, at WHO stadig havde håb om, at man gennem aggressive tiltag kunne begrænse lokaliserede udbrud.

Men både jeg og andre forskere samt sundhedsmyndighederne har i mange dage allerede talt om en pandemi. De officielle tal er på nuværende tidspunkt er mere end 100.000 smittede i næsten 100 lande.

Der har desuden været tale om lokal smitte i samfund i USA og andre steder. Så per definition er der tale om en pandemi.

Ny erklæring betyder ikke, at virussen er blevet farligere

En formel erklæring af pandemi af WHO om COVID-19 eller andre infektionssygdomme er et signal til regeringer og hjælpeorganisationer verden over om at skifte strategi fra inddæmning til afbødning. Det har økonomiske, politiske og sociale konsekvenser på global skala.

En formel erklæring bør ikke fyre op under frygten for virussen eller panikkøb af beskyttelsesmasker.

Det betyder nemlig ikke, at virussen er blevet mere smitsom eller dødbringende, eller at din personlige risiko for at blive smittet er blevet større.

Men udmeldingen betyder, at der er tale om en historisk hændelse.

Rebecca Fischer modtager støtte fra National Institutes of Health Fogarty International Center. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

 

The Conversation

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk