P-piller fører til smertefuld orgasme
De nye p-piller med et lavt indhold af østrogen lader til at have en ubehagelig sideeffekt: Hver fjerde kvinde oplever smerter i forbindelse med orgasme.

For de fleste kvinder er orgasmer heldigvis ubetinget dejlige. Men hvis de tager lav-dosis p-piller, er der en øget fare for, at orgasmen er ledsaget af smerter i underlivet. (Foto: Colourbox)

For de fleste kvinder er orgasmer heldigvis ubetinget dejlige. Men hvis de tager lav-dosis p-piller, er der en øget fare for, at orgasmen er ledsaget af smerter i underlivet. (Foto: Colourbox)

 

P-piller kan have en ubehagelig sideeffekt: De kan give kvinder smerter i skeden under og efter orgasme.

Det opsigtsvækkende forskningsresultat er netop blevet offentliggjort af amerikanske forskere på en konference afholdt af American Urological Association. Det skriver medpagetoday.com.

»Prævention har mange fordele, men den her bivirkning er blevet overset. Der er virkelig ikke blevet fokuseret på den blandt forskere, og den står ikke beskrevet i indlægssedlen, når du køber p-piller.«

»Det vil være godt at få oplysninger om det her ud til både producenter og patienter. Så kan flere mennesker blive opmærksomme på, at det er en bivirkning, der kan opstå. Så kan vi få bivirkningen anerkendt og behandlet,« siger kvinden bag forskningen, Margarita Aponte fra New York University ifølge medpagetoday.com.

Dobbelt så stor tilbøjelighed til orgasme-smerter

Resultatet er baseret på en spørgeskemaundersøgelse, hvor der deltog 957 amerikanske kvinder.

Undersøgelsen viste, at problemet opstår for de kvinder, der tager såkaldte lavdosis p-piller. Det er de nye p-piller på markedet, der indeholder et lavere niveau af østrogen, og derfor ikke medfører så stor en risiko for blodpropper.

I undersøgelsen var lav-dosis-kvinderne dobbelt så tilbøjelige til at rapportere smerter under eller efter seksuelt klimaks.

 • 25,2 procent af dem, der tog lavdosis p-piller, havde oplevet smerter i forbindelse med at få en orgasme.
   
 • Tallet lød på 12,3 procent blandt dem, der ikke tog p-piller.
   
 • 15,8 procent af de kvinder, der brugte standard-dosis p-piller, havde oplevet smerterne. Det er et tal, der ligger så tæt på tallet for ikke-brugere, at der statistisk set ikke er forskel på de to grupper.

Ville forhindre blodpropper

Fakta

I Danmark indeholder alle p-piller under 35 mikrogram ethinylestradiol (det østrogen, der anvendes i p-piller). De fleste p-pillermærker findes i en udgave med 30 mikrogram og 20 mikrogram ethinyløstradiol.

Mange undrer sig nok over, at de aldrig har hørt om sammenhængen mellem p-piller og smerter ved orgasme. Men det er der en god grund til.

Problemet er nemlig efter alt at dømme først opstået for nylig. Det er opstået, fordi videnskaben har forsøgt at afhjælpe et andet problem med p-piller – nemlig, at de kan forårsage blodpropper.

»Siden p-piller kom frem i 1950’erne, er dosis af det kvindelige kønshormon østrogen blev sænket markant – fra 150 mikrogram til nu 20-30 mikrogram «

»Det har haft rigtig mange positive fordele. Hormonpåvirkningen er ikke så kraftig. Og problemet med, at kvinderne fik veneblodpropper er reduceret meget.«

»Men nu er vi nede på en dosis, hvor nogle kvinder kan opleve forskellige problemer – og det her er muligvis et af dem,« siger Kresten Rubeck Petersen, overlæge, dr.med. på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling D, Odense Universitetshospital.

Tørhed i skeden kan være årsagen

Den danske overlæge har ikke tidligere hørt om problemet med smertefulde orgasmer, men har en mulig forklaring på det.

»Nogen kan være generet af tørhed i skeden, fordi der ikke er nok østrogen i deres p-piller. Mit gæt er, at sådan en tørhed kan føre til smerter i forbindelse med orgasme. Det kunne være en forklaring på, hvorfor nogle kvinder oplever det her,« siger Kresten Rubeck Petersen.

Fakta

Resultaterne bygger på en undersøgelse af 957 kvinder. • 612 brugte ikke p-piller • 169 rapporterede, at de brugte lav-dosis p-piller • 176 rapporterede, at de spiste standard-dosis p-piller

I den amerikanske undersøgelse opstod problemet blandt kvinder, der tog p-piller med en østrogen-dosis på 20 mikrogram og derunder. Ifølge Kresten Rubeck Petersen skal der ikke ret meget ekstra kønshormon til, før problemet sandsynligvis er afhjulpet.

»I forhold til tørhed i skeden, kan det som regel afhjælpes, hvis kvinden får nogle nye piller med et indhold på 30 mikrogram,« fortæller Kresten Rubeck Petersen.

Pille-østrogen skal erstatte kroppens naturlige

De ny-rapporterede sex-problemer peger på, at det er vigtigt at putte den rigtige dosis af østrogen i p-piller. For der skal helt sikkert være østrogen i dem.

P-piller skal indeholde to typer hormoner:

 • Gestagener, som søger for, at kvinden ikke bliver gravid. Det sker ved, at hormonerne påvirker æggestokkens egen produktion af østrogen.
   
 • Østrogener, som man tilsætter for at erstatte de kønshormoner, som kroppen ikke selv producerer, fordi p-pillerne har stoppet produktionen af dem. Kroppen har nemlig brug for nogle kønshormoner, og pille-østrogenerne klarer det behov.

Nybrud i p-pille forskningen

De amerikanske forskere er klar over, at deres resultater ikke alene kan fortælle os hele sandheden om sammenhængen mellem p-piller og smerter under orgasme.

Resultatet er baseret på et spørgeskema, og det er ikke blevet fuldt op af laboratorieundersøgelser af kvinder.

Forskningsresultatet er ifølge Kresten Rubeck Petersen et tegn på, at der er ved at komme et nyt fokus i p-pille-forskningen.

Tidligere så videnskaben kun på pillernes evne til at forebygge graviditet og faren for blodpropper. Nu er forskerne også begyndt at undersøge deres indvirkning på kvinders sexliv.
 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk