P-pillen gjorde kvinder løsere på tråden
Før p-pillen kom på markedet, var graviditetsangst en stor del af hverdagen for unge kvinder. Mange troede for eksempel, at man kunne blive gravid blot af at kysse med en dreng.

Verden udvikler sig konstant, og nogle gange glemmer vi måske at være taknemmelige for de fordele, forandringerne bærer med sig. Eksempelvis behøver ingen danske kvinder i dag at være angst for at blive gravide, hvis blot de husker at tage en lille rund pille hver dag.

Før p-pillen blev en præventionsform, var virkeligheden dog en ganske anden. Før pessaret, den sæddræbende creme og spiralen blev en realitet, benyttede de unge kvinder sig for eksempel af et såkaldt udskylningsapparat.

Udskylningsapparatet bestod af en særlig blanding af væsker, der efter sigende skulle forhindre sædcellerne i at svømme og dermed sætte sig fast til ægget. Opskriften til denne særlige blanding var kendt enten i familien eller kvindens omgangskreds og bestod af en blanding af vand og eddike eller vand og natron.

Efter et 'varmt tete-a-tete' måtte kvinden stå op af sengen, føre en slange op i skeden og skylle sig selv med en eddikeblanding. Det fortæller Merete Ibsen, der er museumsinspektør på Kvindemuseet i Århus, i videoen fra Danmarkshistorien.dk øverst i artiklen her.

Fakta

P-pillen blev introduceret i Danmark i 1966 og består af syntetiske kønshormoner.

P-piller virker ved at hæmme hormonerne, der stimulerer ægdannelsen og ægløsning, slimen i livmoderhalskanalen bliver sej og uigennemtrængelig for sædcellerne og slimhinden i livmoderhulen bliver tyndere, så et eventuelt befrugtet æg ikke kan sætte sig fast.

Almindelige p-piller er næsten 100 % effektive, når de tages korrekt.

Kilde: Den Store Danske

Prævention før p-piller var ikke 100% sikker

De metoder, der fandtes før p-pillen, var ikke 100 procent sikre - her er der tale om kondomet først og fremmest, efterfulgt af pessaret, den sæddræbende creme og spiraler, som de løbende blev opfundet.

På det tidspunkt florerede der en del myter om, hvordan man blev gravid, og dermed hvordan man undgik det, men det var normalt ikke noget, man talte om. Derfor skete det realtivt ofte, at kvinder fik børn uden for ægteskab.

Det kan altså betragtes som en stor revolution, at kvinder fik adgang til prævention – både kropsligt og samfundsmæssigt.

Samtidig er præventionen også blevet mere sikker med tiden, så kvinderne ikke behøver at gå på kompromis med lyst og nydelse for at undgå graviditet.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk