Verden udvikler sig konstant, og nogle gange glemmer vi måske at være taknemmelige for de fordele, forandringerne bærer med sig. Eksempelvis behøver ingen danske kvinder i dag at være angst for at blive gravide, hvis blot de husker at tage en lille rund pille hver dag.
Før p-pillen blev en præventionsform, var virkeligheden dog en ganske anden. Før pessaret, den sæddræbende creme og spiralen blev en realitet, benyttede de unge kvinder sig for eksempel af et såkaldt udskylningsapparat.
Udskylningsapparatet bestod af en særlig blanding af væsker, der efter sigende skulle forhindre sædcellerne i at svømme og dermed sætte sig fast til ægget. Opskriften til denne særlige blanding var kendt enten i familien eller kvindens omgangskreds og bestod af en blanding af vand og eddike eller vand og natron.
Efter et 'varmt tete-a-tete' måtte kvinden stå op af sengen, føre en slange op i skeden og skylle sig selv med en eddikeblanding. Det fortæller Merete Ibsen, der er museumsinspektør på Kvindemuseet i Århus, i videoen fra Danmarkshistorien.dk øverst i artiklen her.
P-pillen blev introduceret i Danmark i 1966 og består af syntetiske kønshormoner.
P-piller virker ved at hæmme hormonerne, der stimulerer ægdannelsen og ægløsning, slimen i livmoderhalskanalen bliver sej og uigennemtrængelig for sædcellerne og slimhinden i livmoderhulen bliver tyndere, så et eventuelt befrugtet æg ikke kan sætte sig fast.
Almindelige p-piller er næsten 100 % effektive, når de tages korrekt.
Kilde: Den Store Danske
Prævention før p-piller var ikke 100% sikker
De metoder, der fandtes før p-pillen, var ikke 100 procent sikre - her er der tale om kondomet først og fremmest, efterfulgt af pessaret, den sæddræbende creme og spiraler, som de løbende blev opfundet.
På det tidspunkt florerede der en del myter om, hvordan man blev gravid, og dermed hvordan man undgik det, men det var normalt ikke noget, man talte om. Derfor skete det realtivt ofte, at kvinder fik børn uden for ægteskab.
Det kan altså betragtes som en stor revolution, at kvinder fik adgang til prævention – både kropsligt og samfundsmæssigt.
Samtidig er præventionen også blevet mere sikker med tiden, så kvinderne ikke behøver at gå på kompromis med lyst og nydelse for at undgå graviditet.