Overvægtige piger rammes oftere af livmoderkræft senere i livet
Piger der er overvægtige i skolealderen har en større risiko for at få livmoderkræft som voksne sammenlignet med jævnaldrende normalvægtige piger. Et nyt stort dansk studie viser, at man allerede i barndommen kan identificere de udsatte piger.

Piger i alle aldre fra 7 til 13 år, som var tykkere end jævnaldrende piger med en gennemsnitsvægt, havde en forøget risiko for senere at udvikle livmoderkræft, ifølge nyt studie. (Foto: Shutterstock)

Piger i alle aldre fra 7 til 13 år, som var tykkere end jævnaldrende piger med en gennemsnitsvægt, havde en forøget risiko for senere at udvikle livmoderkræft, ifølge nyt studie. (Foto: Shutterstock)

 

I Danmark er kræft i livmoderen den femte hyppigste kræftform blandt kvinder, og hvert år får mere end 700 kvinder stillet diagnosen livmoderkræft.

Samtidig lever mere end 10.000 kvinder med diagnosen, hvilket gør livmoderkræft til en hyppig sygdom blandt danske kvinder.

Fedme i voksenlivet er en af de vigtigste anerkendte risikofaktorer for livmoderkræft. Overvægtige kvinder har en stærkt forøget risiko for livmoderkræft, og det er anslået, at 34 procent af alle tilfælde af livmoderkræft på verdensplan skyldes en for høj vægt i voksenlivet.

Udgør overvægt tidligt i livet en risiko?

Både på verdensplan og i Danmark er alt for mange børn overvægtige eller fede.

Få studier har undersøgt, om overvægt allerede i barndommen øger risikoen for langvarige helbredskonsekvenser såsom livmoderkræft. Studierne er små og med blandede fund, hvorved det ikke er muligt at drage endelige konklusioner om sammenhængen mellem tidlig kropsstørrelse og senere risiko for livmoderkræft.

Med udgangspunkt i højde- og vægtmålinger fra københavnske skolelægejournaler på 155.505 piger i alderen 7 til 13 år, har vi i et forskningsstudie, der udgik fra Institut for Sygdomsforebyggelse, Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler, undersøgt, om overvægt blandt piger allerede i barndommen øger risikoen for senere at få livmoderkræft.

Ved hjælp af det danske cancerregister kunne vi følge, hvilke piger der i voksenlivet fik en livmoderkræft-diagnose.

Tykke, høje piger mellem 7 og 13 år har øget risiko for livmoderkræft

I vores studie fandt vi, at piger i alle aldre fra 7 til 13 år, som var tykkere end jævnaldrende piger med en gennemsnitsvægt, havde en forøget risiko for senere at udvikle livmoderkræft.

I en sammenligning af to 7-årige piger, som var lige høje, men hvor den ene vejede 4 kg mere end den anden, ville den tungeste pige have 53 procent større risiko for at udvikle livmoderkræft. Det svarer til, at 4 procent af alle livmoderkræfttilfældene kunne forklares ved overvægt i barndommen.

I Danmark er kræft i livmoderen den femte hyppigste kræftform blandt kvinder, og hvert år får mere end 700 kvinder stillet diagnosen livmoderkræft. (Foto: Shutterstock)

Forekomsten af overvægt i dette studie var dog betydeligt lavere, end hvad den er blandt børn i dag. Hvis pigerne i vores studie havde været lige så overvægtige, som piger er i dag, ville det svare til, at 22 procent af alle livmoderkræfttilfældene forklares af overvægt i barndommen.

Derudover undersøgte vi, om højde i barndommen også har betydning for at udvikle livmoderkræft som voksen. Vi fandt, at høje piger i skolealderen havde en større risiko for livmoderkræft. Eksempelvis havde en 7-årig pige, som var 5.2 cm højere end en jævnaldrende, en forøget risiko på 18 procent.  

Resultaterne fra dette studie er for nyligt publiceret i det anerkendte tidsskrift International Journal of Obesity.

 

Forebyg overvægt allerede i barndommen

Risikofaktorer tidligt i livet er især interessante at undersøge på grund af muligheden for forebyggelse.

Eftersom vi finder, at kropsstørrelse allerede i barndommen påvirker risikoen for at udvikle livmoderkræft i voksenlivet, kan resultaterne bruges som endnu et led i argumentationen for, hvorfor overvægt i barndommen bør have fokus og forebygges så vidt muligt.

Dette studie bidrager derved til forståelsen af de mange helbredskonsekvenser, som overvægt tidligt i livet har for sundhed i voksenlivet.

 

Der er brug for mere forskning

Det er sandsynligt, at disse resultater også afspejler, at en del overvægtige piger forbliver overvægtige som voksne. Der er derfor brug for mere forskning til at afklare, om sammenhængene kan forklares af kropsstørrelsen senere i livet, eller om barndommen spiller en specifik og selvstændig rolle for den senere risiko for livmoderkræft.

Studiet er en del af en række af studier, ledet af lektor Jennifer L. Baker, som i sit projekt ”childgrowth2cancer” undersøger, hvordan kropsstørrelse og vækst i barndommen er relateret til risikoen for kræft i voksenlivet.

Projektet er finansieret af Det Europæiske Forskningsråd under Den Europæiske Unions syvende rammeprogram (FP/2007-2013) / ERC bevillingsaftale no. 281419.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk