Overvægtige børn får oftere leverkræft
Nyt stort dansk studie finder sammenhæng mellem overvægt i barndommen og risikoen for at udvikle leverkræft senere i voksenlivet.

Overvægt i barndommen giver formentlig skader på leveren, der senere i livet øger risikoen for leverkræft. Forskerne formoder, at overvægt i barndommen også er koblet til en lang række andre former for kræft senere i livet. (Foto:Shutterstock)

Overvægt i barndommen giver formentlig skader på leveren, der senere i livet øger risikoen for leverkræft. Forskerne formoder, at overvægt i barndommen også er koblet til en lang række andre former for kræft senere i livet. (Foto:Shutterstock)

 

Leverkræft er en af de hastigst stigende former for kræft i verden. Samtidig er kræftformen en af de mest dødelige.

Nu viser et nyt dansk kæmpestudie på 285.000 børn, at overvægt i barndommen øger risikoen for leverkræft senere i livet.

Det er første gang, at forskere finder den sammenhæng, fortæller førsteforfatterne bag det nye studie:

»Vi har længe vidst, at der var en sammenhæng mellem fedme i voksenlivet og risikoen for at udvikle næsten alle former for kræft herunder leverkræft. Men det er første gang, at nogen finder en sammenhæng mellem overvægt i barndommen og risikoen for at udvikle leverkræft langt senere i livet,« forklarer postdoc Tina Landsvig Berentzen fra Institut for sygdomsforebyggelse, Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler.

Studiet er for nyligt publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Hepathology.

Undersøgt 285.000 danske børn

I studiet har forskerne brugt data de børn, der gik i skole i København i årene 1930 til 1980.

I denne tidsperiode undersøgte skolernes sundhedspersonale årligt børnene ved en helbredsundersøgelse, og her noterede sundhedspersonalet børnenes vægt og højde. Disse målinger har forskerne brugt til at udregne BMI for alle børnene.

I alt er lidt over 285.000 børn inddraget i undersøgelsen.

Det er kun i Skandinavien, at skolernes sundhedspersonale har lavet så omhyggelige registreringer så langt tilbage i tiden, og det danske register over børnenes besøg hos skolelægen er det største af sin slags i verden.

438 tilfælde af leverkræft

Fakta

På verdensplan er leverkræft den femte hyppigste kræftform, og den tredje mest dødelige kræftform. Under fem procent overlever mere end fem år efter, de har fået stillet en diagnose. Samtidig er leverkræft en af de hastigst voksende former for kræft. Ud af antallet af nye kræftdiagnoser på verdensplan udgør leverkræft seks procent. 80 procent af alle verdens leverkræfttilfælde forekommer i Asien og Afrika, hvor kræftsygdommen oftest skyldes virusinfektion med hepatitis B og C. Samtidig eksponering for skimmelsvampen aflatoxin via kosten øger forekomsten af leverkræft i denne del af verden. De vestlige lande har i de seneste årtier oplevet en voldsom stigning i antallet af leverkræfttilfælde, hvilket forskere blandt andet kobler til den eskalerende fedmeepidemi. Dødeligheden af leverkræft er ikke faldet i perioden. I gennemsnit bryder sygdommen frem i 60-årsalderen. Mænd har 3 gange så stor risiko for leverkræft som kvinder.

Børnene er sidenhen blevet fulgt via Danmarks landsdækkende registre, blandt andet det detaljerede danske kræftregister, som er brugt i denne undersøgelse.

Blandt de 285.000 børn i undersøgelsen udviklede 438 leverkræft senere i livet.

»Vi fandt 438 tilfælde af leverkræft blandt vores 285.000 børn. Det er meget få tilfælde i en undersøgelse af 285.000 personer, men det er fordi, vi undersøger helt almindelige 7-13 årige skolebørn, som jo heldigvis har en meget lille risiko for at udvikle leverkræft,« fortæller Tina Landsvig Berentzen.

Når forskerne kiggede på, hvem der så udviklede leverkræft, fandt de en helt klar sammenhæng mellem størrelsen på børnenes BMI og risikoen for kræft – jo højere BMI, des større risiko.

Seks kilo øger risiko for leverkræft med 30 procent

I studiet har forskerne filtreret deres data for andre faktorer, der kan give leverkræft, som eksempelvis alkoholmisbrug og hepatitis-virus.

Alligevel så de den klare sammenhæng, der viser, at jo højere børnenes BMI var, da de blev undersøgt af skolernes sundhedspersonale, des større var deres risiko for at have udviklet leverkræft efter 30-årsalderen.

Faktisk var sammenhængen så klar, at forskerne kunne konkludere, at et barn, der vejede seks kilo mere end sine jævnaldrene, havde 30 procent højere risiko for at udvikle sygdommen.

Fede børn bliver til fede voksne

Årsagen, til at risiko for leverkræft stiger ved overvægtig i barndommen, kan være svær at tolke på.

Man kan ifølge Tina Landsvig Berentzen argumentere for, at overvægtige børn senere i livet bliver til overvægtige voksne, og det er grunden til, at de har forhøjet risiko for at udvikle leverkræft.

Fakta

Studiet er en del af en større undersøgelse, som undersøger, hvordan kropsstørrelse og vækst i barndommen er relateret til risikoen for kræft i voksenlivet. Den større undersøgelse er ledet af lektor Jennifer L. Baker fra Institut for Sygdomsforebyggelse, Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler og The Novo Nordisk Foundation for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet. Undersøgelsen hedder 'childgrowth2cancer' og er finansieret af Det Europæiske Forskningsråd. Studiet er også en del af et projektet FLIP (Fatty Liver Inhibition of Progression).

Men forskerne har i deres undersøgelser lavet nogle indledende beregninger, der korrigerer for overvægt i voksenlivet. Alligevel ser de en sammenhæng mellem overvægt i barndommen og risikoen for at udvikle leverkræft.

»Det tyder jo på, at der sker noget i barndommen, der øger risikoen for leverkræft uafhængigt af vægten i voksenlivet,« vurderer Tina Landsvig Berentzen.

Skyldes skader på leveren

Forskerne arbejder på nuværende tidspunkt ud fra en hypotese om, at overvægt i barndommen kan give irreversible skader på leveren, således at barnet allerede i de tidlige år har en øget risiko for leverkræft på trods af et vægttab senere i livet.

Forskerne tror mere specifikt, at de metaboliske forstyrrelser som er forbundet med overvægt i barndommen, eksempelvis forstadier til sukkersyge, fedt i leveren og kronisk betændelse, skader leveren. Skaderne forsvinder ikke ved, at man bliver normalvægtig senere i livet, så skaderne er irreversible og øger risikoen for udvikling af leverkræft.

»Samtidig ved vi, at børns væv er mere sart end voksnes væv. Det kan betyde, at opståede skader i højere grad sætter sig fast for livet,« siger Tina Landsvig Berentzen.

Gælder måske også andre kræftformer

Studiet af sammenhængen mellem vægt i barndommen og risikoen for at udvikle leverkræft er blot det første i en lang række studier ledet af lektor Jennifer Baker, der undersøger sammenhængen mellem vægt og vækst i barndommen og risikoen for at udvikle forskellige former for kræft senere i livet.

Tina Landsvig Berentzen er overbevist om, at vi kommer til at se flere resultater, der peger på, at overvægt i barndommen øger risikoen for at udvikle en lang række kræftformer senere i livet uafhængigt af senere normalvægt.

»Man kan sagtens forestille sig, at det gælder for en lang række kræftformer, hvilket giver et udvidet perspektiv på arbejdet med at mindske antallet af børn, der er overvægtige. Udover de mange sundhedsmæssige og sociale udfordringer, vi ved der er forbundet med overvægt i barndommen, så øger overvægten også risikoen for alvorlige sundhedsproblemer senere i livet. Det sætter den nuværende fedmeepidemi og den fremtidige sundhedsbyrde i et helt andet perspektiv,« siger Tina Landsvig Berentzen.
 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk