Overvægt øger risiko for 13 kræfttyper
Hvis du har lidt for meget på sidebenene, giver det sig udslag i en øget risiko for 13 kræfttyper - men der er også en øget risiko for nogle kræfttyper, hvis du vejer for lidt. Det antyder et nyt studie med fem millioner briter.

Studiet viste, at risikoen for livmoderkræft var 60 procent større hos overvægtige end normalvægtige. (Foto: Colourbox)

Studiet viste, at risikoen for livmoderkræft var 60 procent større hos overvægtige end normalvægtige. (Foto: Colourbox)

Tidligere studier har vist, at personer, der vejer for meget, er mere udsatte for at udvikle visse kræfttyper.

Men indtil nu har der været mangel på systematiske storskala-studier, der afdækker risikomønstret for de almindeligste kræftformer.

I et stort studie har britiske forskere nu studeret forekomsten af 22 forskellige kræfttyper blandt over fem millioner indbyggere i forhold til deres kropsmasseindeks (BMI).

Det viste sig, at overvægtige var mere udsatte for at få 13 forskellige typer af kræft i forhold til normalvægtige. Undervægtige havde en øget risiko for fire kræftformer og en reduceret risiko for to andre typer af kræft.

Studiet blev publiceret i det anerkendte tidsskrift the Lancet.

Overvægt skaber en øget risiko for 13 kræfttyper

Voksne mennesker betegnes som overvægtige, når deres BMI ligger mellem 25 og 29. Personer med en BMI på 30 eller derover regnes for at have fedmeproblemer. En person, der vejer 70 kg og er 1,70 meter høj, har en BMI på 24,2.

Forskerne fandt en sammenhæng mellem overvægt eller fedme og 13 kræfttyper hos dem, der blev ramt. Personer med kropsmasseindeks over 25 havde en større risiko for at udvikle en af disse kræftformer, hvis man sammenlignede dem med normalvægtige.

»Overvægt er en sikker kræft-årsag, som det er muligt at undgå,« påpeger forskerne i artiklen.

Men de pointerer samtidig, at årsagerne og konsekvenser af overvægt og fedme er alt andet end simple. Tidligere studier har vist, at det ikke kun er kost og motion, der afgør, om man bliver overvægtig. Generne spiller også en rolle.

Fire kræfttyper er tydeligt forbundet med overvægt

Det varierede for de forskellige kræftformer, hvor meget større risikoen var, hvis man var overvægtig. Forskerne opdagede, at der ved en markant stigning i BMI over normalvægt var en stærkt forhøjet risiko for kræft i livmoder, galdeblære, nyre og lever.

»Det var blandt disse fire kræftformer, at risikoen var mest øget ved overvægt med en stigning på mellem 20 og 60 procent,« siger Trude Eid Robsahm, forsker ved Kræftregisteret, Institut for populationsbaseret kræftforskning.

Hos de overvægtige var der 60 procent øget risiko for kræft i livmoderen. Det vil sige, at for hver 10. normalvægtige, som får livmoderkræft, er der 16 overvægtige, der får sygdommen.

Overvægtige havde 31 procent øget risiko for galdekræft, 25 procent øget risiko for nyrekræft og 19 procent øget risiko for leverkræft.

»Den øgede risiko er mere beskeden, når det gælder de andre kræftformer. Her ligger den på mellem fire og 10 procent,« siger Robsahm.

Tidligere studier har vist, at de, der tidligere har været ramt af kræft, oftere rammes af samme og andre typer af kræft.

Otte kræfttyper med moderat øget risiko

Der var også en øget risiko hos overvægtige for at udvikle kræft i følgende organer: tarmen, livmoderhalsen, skjoldbruskkirtlen, æggestokkene, bugspytkirtlen, endetarmen og brystet efter overgangsalderen. Det samme gjaldt for leukæmi.

»Hos overvægtige steg risikoen for at udvikle tarmkræft og livmoderhalskræft med 10 procent. Der var ni procent højere risiko for at få skjoldbruskkirtelkræft, kræft i æggestokkene og leukæmi. Bugspytkirtelkræft og brystkræft efter overgangsalderen steg med fem procent og endetarmskræft med fire procent.«

»Selvom der er tale om ganske små ændringer i risiko, så vil det på populationsniveau betyde mange nye kræfttilfælde med en stigende BMI,« siger Robsahm ved Kræftregisteret.

Den øgede risiko steg jævnt, for hver gang BMI-tallet steg med fem, for eksempel fra 25-30. Antallet af kg vil variere efter højden. For en person, der er 1,80 meter høj, vil dette svare til en vægtøgning på omkring 16 kg. En person på 1,70 meter skal tage omkring 14 kg på for at gå fem op på BMI-skalaen.

Stort og stærkt studie

Ifølge Kræftregisteret leverer studiet ikke revolutionerende resultater, men bekræfter hvad man har set i tidligere studier.

»Fordelen her er, at man har en stor undersøgelse med god styrke, fordi man har målt kropsvægt og højde,« siger Trude Eid Robsahm.

Den øgede risiko varierer efter det grundlæggende BMI-tal, det vil sige, om udgangspunktet var 20 eller 25 i BMI. Den varierer også for forskellige undergrupper med samme BMI.

Risikoen for spiserørskræft var også forhøjet ved overvægt. Men en nærmere analyse af undergrupperne viste, at der her var en sammenhæng med rygning. Tidligere forskning har også vist, at dårligt selvværd som barn kan skabe en øget risiko for overvægt i voksenlivet.

Overvægt kan være beskyttende

For nogle kræftsygdomme reduceres risikoen ved en højere BMI. Det gælder for eksempel brystkræft før overgangsalderen, hvor risikoen daler med 11 procent for hver stigning på fem i BMI.

»Det er også noget, man har set i tidligere studier,« siger Trude Eid Robsahm.

Hos mænd, der aldrig har røget, er der en reduceret risiko for prostatakræft for hver BMI-øgning på fem.

Et tidligere studie har vist, at overvægt kan skabe en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme, selv hvis der ikke har været andre faresignaler.

Undervægt medførte en øget risiko for fire kræftformer

Der så ud til at være en øget risiko for kræft i mundhulen, spiserørskræft, mavekræft og lungekræft hos de personer, der var undervægtige.

Men når forskerne fraregnede dem, der aldrig havde røget, forsvandt den øgede risiko for mundhulekræft og lungekræft hos de undervægtige.

En lille stigning i BMI betyder mange flere kræfttilfælde

Ifølge forskernes beregninger vil selv en lille stigning i BMI i hele befolkningen øge antallet af kræftdiagnoser markant.

En gennemsnitlig stigning på én på BMI-skalaen for hele befolkningen i Storbritannien vil give 3.790 flere kræftdiagnoser, beretter forskerne.

© forskning.no Oversat af Anna Bestle

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk