Overvægt er tre gange farligere for mænd end for kvinder
Kilde: 
15 juli 2016

Det er farligere for mænd at tage på, end det er for kvinder. Det skriver The Telegraph.

I et nyt, kæmpestort engelsk-amerikansk metastudie viser det sig, at fedme er tre gange mere dødeligt for mænd, end for kvinder, og selv en lille smule overvægt øger risikoen for at dø tidligt.

Meget overvægtige mennesker kan forvente at miste tre års levetid, mens den gennemsnitlige overvægtige person mister et år i forhold til, hvis de havde været normalvægtige, ifølge forskerne.

Normalt vil mindre end én ud af fem mænd dø, før de fylder 70 år, men det bliver til én ud af tre for moderat overvægtige og hele otte ud af ti for meget overvægtige.

Til sammenligning kan én ud af ti kvinder forvente at dø tidligt, mens det bliver til én ud af syv hos overvægtige.

Fedme øger altså risikoen for en tidlig død med omkring 10 procent hos mænd, men kun cirka 3 procent hos kvinder.

»Mænd, der var overvægtige, havde meget større risiko for en tidlig død, end overvægtige kvinder. Det er konsistent med tidligere observationer, at overvægtige mænd er mere insulinresistente, har højere fedtniveauer i leveren og højere risiko for diabetes, end kvinder,« siger Emanuele Angelantonio fra University of Cambridge, der står bag undersøgelsen, til The Telegraph.

Forskerne sammenlignede data fra 10,6 millioner mennesker, som var en del af 239 studier mellem 1970-2015 i 32 forskellige lande.

Studiet viste en øget risiko for tidlig død hos både undervægtige og overvægtige mennesker.

Risikoen stiger roligt, som BMI’et stiger, men jo højere BMI, jo mere stejl bliver stigningen. Ved meget stor overvægt var dødeligheden for mænd steget mere end firedobbelt, mens risikoen for kvinder her var 2,7 gange højere end for normalvægtige.

»Overvægt er kun overgået af rygning som årsag til en tidlig død i Europa,« siger Sir Richard Peto fra University of Oxford, der er medforfatter på studiet, til The Telegraph.

Studiet er netop udgivet i det videnskabelige tidsskrift The Lancet.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.