Overset del af menneskefoden afslører en af fodens vigtige funktioner
Tværgående knogle i menneskefod

Undersøgelse af ukendt knogle i foden ændrer vores viden om fodens stivhed. (Foto: M. Venkadesan, Yale University)

Undersøgelse af ukendt knogle i foden ændrer vores viden om fodens stivhed. (Foto: M. Venkadesan, Yale University)

02 marts 2020

Når vi bevæger os, skubber vi forfoden nedad med en kraft, der overstiger kroppens vægt, uden at foden bøjer væsentligt. 

Der har længe hersket enighed om, at menneskefødders stivhed kommer fodens langsgående bue, der løber ned igennem foden fra forfod til hæl, men det laver et nyt forskningsresultat nu om på, lyder det i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet.

 

Det viser sig, at fodens hidtil ikke-undersøgte tværgående bue, der løber tværs over fodens midte, er ansvarlig for over halvdelen af fodens stivhed, lyder resultatet af forskningsprojektet, som blandt andre forskere fra AU har været med til at bedrive.

»Forestil dig, at du spiser et stykke pizza. For at afstive skiven og forhindre, at den bøjer ned, så alt toppingen ryger af, trykker man ned på kanten og indsætter derved en krumning i tværretningen. Det er denne krumning, som forplanter sig gennem skiven, der giver den strukturelle stivhed,« siger Marcelo Dias, adjunkt ved Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet, i pressemeddelelsen.

Marcelo Dias har blandt andet udført de matematiske modeller og numeriske simuleringer i forbindelse med projektet.

For at nå frem til resultatet har forskergruppen udført en række eksperimenter på mekaniske efterligninger af fodbuen, fødder fra menneskekadavere og fossile prøver fra menneskets forfædre.

Resultatet afslører desuden, at den tværgående bue formentlig har udviklet sig 1,5 millioner år før slægten homo. Det kan forklare, hvordan fortidsmennesket Australopithecus afarensis, som levede for 3-4 mio. år siden, kunne gå på to ben, selvom den tilsyneladende ikke havde en langsgående bue i foden.

 

ast

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.