Overblik: Oralsex gav allergi, dansk bronzealder-fejde, og bliv sofaarkæolog med Google Earth
Videnskab.dk's ugentlige nyhedsoverblik sprængfyldt med gode historier.

Der er masser af forskellige historier fra ugens løb i denne weekends 'Overblik'. (Foto: Shutterstock, Nationalmuseet og Google Earth)

Der er masser af forskellige historier fra ugens løb i denne weekends 'Overblik'. (Foto: Shutterstock, Nationalmuseet og Google Earth)

Weekend er lig med velskænkede videnskabsnyheder fra Videnskab.dk.

‘Overblik’ er vanen tro din væbner, når du skal opdateres på nyheder fra videnskabens verden.

Denne gang kan du høre mere om den danske forskningsverdens ‘talk of the town’. Ugen har nemlig budt på nye studier om Egtvedpigens og Skrydstrupkvindens oprindelse.

Du får også et skud ‘news you can use’. For med Google Earth kan man faktisk gøre unikke arkæologiske opdagelser.

Og så er der en obskur nyhed om oralsex, der endte helt galt.  

Som altid kan du få ‘Overblik’ direkte ind kraniet gennem vores podcast eller læse med her.

Bronzealder-battle: Hvor kom Egtvedpigen og Skrydstrupkvinden fra?

Det var en 'sensationel afsløring' og et 'bronzealder-chok', da en forskergruppe i først 2015 og senere i 2017 kunne fortælle Videnskab.dk, at Egtvedpigen og Skrydstrupkvinden ikke var vokset op i Danmark, men indvandret hertil sydfra.

Opdagelserne blev gjort på baggrund af kemiske analyser af grundstoffet strontium i kvindernes tænder, hår og negle.

Nu foreslår et nyt dansk studie dog, at de seneste hundrede års landbrug kan have påvirket de strontium-værdier, man fandt i kvindernes nærområde.

»Nutidens strontium-værdier er ikke de samme som bronzealderens. Det hele blev ændret for 100 år siden, da vi begyndte at gøde og kalke jorden for at dyrke landbrug,« sagde Erik Thomsen, der er en af forfatterne på det nye studie og lektor emeritus i geologi ved Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Dermed sår han tvivl om de tidligere udmeldinger om Egtvedpigens og Skrydstrupkvindens oprindelse.

Professor Karin Frei fra Nationalmuseet, der stod i spidsen for studierne fra 2015 og 2017, fastholder dog sin tolkning om, at de to kvinder er indvandret til Danmark. To engelske forskere med erfaring inden for strontium-analyser er heller overbeviste af det nye studie.

Bliv sofaarkæolog med Google Earth

Computerprogrammet Google Earth og arkæologi har overraskende meget med hinanden at gøre.

Ved at skaffe sig overblik over det danske landskab på blandt andet Google Earth har danske arkæologer fundet aftryk af en vikingeboplads på Vestsjælland. Bygningerne er hidtil fuldstændig ukendte.

Videnskab.dk har talt med arkæologerne bag, der har givet en guide til, hvordan man lærer at gøre arkæologiske fund i Google Earth.

Du bør eksempelvis fokusere på opdyrkede marker, da de giver frit udsyn til en helt betonfri jord, og så skal du holde øje med markernes farve og kigge efter mørke plamager.

Du kan få hele guiden i artiklen.

Kvinde ramt af u-sæd-vanlig allergi

I ugens løb var der er også plads til en kuriøs historie om en kvinde, der fik et sjældent tilfælde af noget så mærkværdigt som sædallergi.

Den allergiske reaktion var kommet efter ‘oral ejakulation’ (udløsning i munden) fremgår det af rapporten, som lægerne har publiceret i tidsskriftet BMJ Case Report.

Allergien kan være lokal og give udslæt, der hvor sæden rammer, men den kan også i andre tilfælde skabe reaktioner i hele kroppen, som det skete hos den 31-årige kvinde.

Lægerne fandt ud af, at den voldsomme reaktion skyldtes, at kvindens partner havde medicineret sig med ibuprofen og augmentin, som er en særlig type penicillin mod en øreinfektion, fire timer inden sexakten.

Derfor peger lægerne på, at allergien var udløst af en penicillinallergi, som kvinden tidligere har fået diagnosticeret, da hun var barn.

Lægerne anbefaler, at man bruger kondom, hvis man tager nogle former for medicin, som ens partner kunne være allergisk overfor.

Forskerbesøg i stuen, aktive mammutceller og SpaceX-succes

Ugen har også budt på andre sjove historier, som du kan tage et kig på her:

God weekend!

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.