Overblik: Bedste klima-bøf, nem hjernetræning og vinderen af Game of Thrones
Er øko-bøffer mere klimavenlige end konventionelle? Hvem vinder Game of Thrones? Bliv klogere på livet i ugens nyhedsoverblik.

Der er videnskabsnyt fra mange forskellige afkroge denne gang. (Foto: Shutterstock)

We-heee-kenden er tilbage, og det samme er Videnskab.dks ugentlige nyhedsoverblik.

Som altid er der garanti for nyttig, sjov og vigtig viden.

Hvis weekenden står på kryds-ord eller spil med familien, kan du glæde dig over, at begge ting er gode for hjernen. Står den på fed oksebøf, kan du for eksempel blive klogere på, om du skal vælge den økologiske eller konventionelle for at være mest klimavenlig. 

Det eneste du skal gøre er, at klikke på afspilleren og lytte til podcasten eller fortsætte læsningen her.

Hvilken bøf er bedst for klimaet?

Lad os starte med at få bøffen på bordet.

Er den økologiske bøf så bedre for klimaet end den konventionelle?

Det kedelige svar er ifølge Jørgen E. Olesen, sektionsleder og professor ved Institut for Agroøkologi – Klima og Vand ved Aarhus Universitet, at begge bøffer sandsynligvis belaster klimaet lige meget.

»I det store klimaperspektiv er der grundlæggende ikke stor forskel på, om bøffen kommer fra en øko-ko eller en konventionel ko,« slår han fast, da Videnskab.dk i løbet af ugen fanger ham på telefonen.

Øv, hvor tarveligt, tænker du måske, hvis du havde håbet på endelig at få den store bøf-sandhed.

Til gengæld er der en række andre miljø-faktorer, som du kan tage med i din beslutning:

På de områder, hvor de to typer landbrug har fået mærkatet 'lige', er der stadig lidt forskel på, hvor meget de påvirker. Det skyldes, at forskerne bag tallene ikke mener, at forskellene er store nok til, at man med sikkerhed kan sige, at det ene er bedre end det andet. (Grafik: Lea Pilsborg / Piktochart. Fakta: Mogensen et al. 2015.)

Krydsord og spil giver skarpere hjerner

Skal du banke bedstemor i Matador? Eller sidde på tønden og løse kryds-og-tværs hele weekenden?

Så er der godt nyt for dig. Sidegevinsten ved de i sig selv sjove aktiviteter er nemlig måske et bedre udgangspunkt, når alderdommen engang træder ind.

Et nyt studie af cirka 500 ældre konkluderer i hvert faæd, at svære opgaver kobles til et højere intellekt og udsættelse af mental forringelse.

»Hvis du bruger meget tid på kompleks problemløsning, så kan du over lang tid også opnå et højere kognitivt niveau, og det betyder, at når sindet bliver ældre og langsommere, så er der også længere ned til der, hvor du bliver svækket af det,« siger Roger Staff, der er lektor i medicinsk fysik ved University of Aberdeen og førsteforfatter på det nye studie, til Videnskab.dk.

Han fortæller dog også, at aktiviteterne ikke har indflydelse på, om du bliver sløvere med alderen, men at aktiviteterne tilsyneladende kan få det til at tage længere tid for svækkelsen at sætte ind.

Det er i øvrigt ikke kun spil, men også aktiviteter som at læse bøger eller spille musikinstrumenter, der kan give en skarpere hjerne.

Forskere har fundet vinderen af Jerntronen

Cersei Lannister!

Du hørte det her først: Cersei Lannister vinder Game of Thrones.

Det er i hvert fald konklusionen på et helt seriøst og fagfællesbedømt studie, hvor australske forskere i epidemiologi (sygdomme og helbredsforhold i befolkninger, red.) har analyseret døds- og overlevelsesraten blandt karaktererne i ’Game of Thrones’.

De har blandt andet regnet ud, at der er en overordnet dødsrate på 56,4 procent, for karaktererne i serien.

De har ligeledes regnet ud, at det er mindre farligt at være kvinde, end det er at være mand, at folk fra af en højere social klasse har højere sandsynlighed for at overleve, og at der findes en tendens til, at man overlever ved at skifte alliance undervejs.

Alle disse faktorer peger således på Cersei Lannister som vinder - så sats din opsparing på det!


Ifølge videnskaben vinder kvinden her kampen om Jerntronen i tv-serien Game of Thrones.

Meteorsværm, forskning som menneskeret og fup på Facebook

Har du mod på mere, så kan du dykke ned i disse artikler fra ugens løb:

God weekend!

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Goliath-frøen, som du kan se på billedet herunder.