Otte glas vand om dagen er vrøvl
Ifølge britisk læge er rådet om at drikke otte glas vand om dagen et trick for at få folk til at købe mere vand på flaske. Norsk professor er enig.
Vand er godt. Men det er ikke nødvendigvis mirakelkuren mod alskens sygdomme. (Foto: Colourbox)

Vand er godt. Men det er ikke nødvendigvis mirakelkuren mod alskens sygdomme. (Foto: Colourbox)

Vand er godt. Men det er ikke nødvendigvis mirakelkuren mod alskens sygdomme. (Foto: Colourbox)

Mindst otte glas vand om dagen er efter sigende godt for alt muligt. Alt lige fra hjernen til huden og hjertet får angiveligt et boost af nogle ekstra glas H2O.

Men hvor kommer beviserne for dette råd egentlig fra?

Den britiske læge Margaret McCartney har undersøgt forskningen på området og skriver i en kommentar i British Medical Journal, at rådet ikke bare er nonsens – det er nonsens med veldokumenterede beviser imod sig.

»Der er overhovedet ikke dokumenteret nogen specifik sundhedseffekt af at drikke mere vand. Det medfører først og fremmest, at man skal tisse mere,« siger Johanne Sundby, professor på afdeling for samfunnsmedisin ved Universitet i Oslo.

»Det giver ikke bedre hud, det renser ikke kroppen for affaldsstoffer bedre, og det giver ikke en bedre koncentrationsevne,« siger hun.

Der mangler bevis både for og imod

Både norske og britiske myndigheder anbefaler et dagligt vandindtag på mellem 1,5 og 2 liter om dagen, men ifølge McCartney mangler den anbefaling videnskabelig opbakning.

Hendes kommentar kommer i anledning af årsmødet i organisationen Hydration for Health, som blev afholdt i byen Evian i Frankrig 1. juli. Hydration for Health. eller H4H, har som mål at informere offentligheden og vejlede patienter om betydningen af sunde drikkevaner.

Men H4H blev etableret af Danone, et fransk firma, som blandt andet sælger flaskevandet Evian og Volvic, skriver McCartney.

Hun citerer en leder fra tidsskriftet Journal of the American Society of Nephrology fra 2008:

»Der findes intet entydigt bevis for, at et øget vandindtag giver fordele. Selv om vi gerne ville aflive alle myter på nettet om fordelene ved at drikke mere vand, indrømmer vi, at der ikke findes nogen klare beviser for, at der ikke er fordele ved øget vandindtag. Faktisk mangler der ganske enkelt beviser på området generelt.«

Ifølge McCartney er den forskning, som H4H baserer sine anbefalinger på, enten ikke publiceret i peer-reviewed tidsskrifter eller præget af dårlig metodik.

Margaret McCartney fraråder vand på flaske. (Foto: Colourbox)

Margaret McCartney fraråder vand på flaske. (Foto: Colourbox)

Fordele for visse patientgrupper

McCartney har interviewet Stanley Goldfard fra University of Pennsylvania. Han er professor i nefrologi, som er studiet af nyrerne.

Han fortæller, at det helt klart er bedre at drikke vand end sukkerholdige drikke, hvis målet er at gå ned i vægt. For visse mennesker vil der desuden godt kunne være andre fordele ved at drikke mere vand.

»Det er uden tvivl en fordel for patienter, som har vedvarende problemer med nyresten. Kan vandindtag reducere risikoen for at få nyresten for folk, som aldrig har haft dem tidligere? Vi har kun spekulationer,« siger han i artiklen.

Også blandt unge kvinder med urinvejsinfektioner kan otte glas om dagen være sagen. Men heller ikke her er billedet entydigt.

»Det reducerer sandsynligvis risikoen for at få urinvejsinfektion i den nedre del af urinrøret og blæren, hvis man drikker meget vand. Men det kan have den modsatte effekt på risikoen for infektioner i nyrerne og de øvrige dele af urinlederen,« siger han.

Forsker: Start en modkampagne

»I dagligdagen mister man det meste af det vand, som man indtager, ud gennem urinen. Der er flere med skader fra for stort eller for hurtigt væskeindtag, såkaldt overhydrering, end af dehydrering,« siger Johanne Sundby.

»Kampagnerne for at få folk til at tro, at de skal drikker meget vand, er udelukkende støttet af næringsmiddelindustrien, som tjener mange penge på at sælge et naturligt stof dyrt. Vand er meget nemt og billigt at fremstille.«

Ifølge Sundby er det helt naturligt at drikke lidt ekstra i ekstrem varme eller ved ekstremt kropsarbejde, fordi man i de tilfælde mister meget væske gennem sveden.

Derudover mener hun, at det kan være mere skadeligt end sundhedsfremmende at drikke store mængder vand.

»Vi har finkalibrerede sensorer for vandbalancen i kroppen. Hvis man har for lidt vand i sig, føler man sig tørstig. Hvis man hælder vand i sig hele tiden, kan man miste evnen til at føle tørsten, som er den vigtigste mekanisme, vi har, til at minde os om, at vi skal drikke lidt vand.«

»Man burde starte en modkampagne: ”Nej til flaskevand”. Jeg drikker ikke vand på flaske. Vand fra hanen er godt nok til mig,« siger Sundby.

 

© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.