Forskere fra Universitetet i Bergen (UiB) har for første gang skannet ordblinde børns hjerner, mens de løste opgaver, som krævede brug af arbejdshukommelsen.
Målet var at se, hvilke områder der er forbundet med en svækket arbejdshukommelse.
Arbejdshukommelsen tilhører den del af hukommelsen, som er forbundet med midlertidig lagring og bearbejdelse af information. Den bruges blandt andet til at huske enkeltord, når man læser og forstår en sætning.
»Hjernescanningen viser, at ordblinde ud over læse- og skrivevanskeligheder også har en svækket arbejdshukommelse,« siger psykolog Harald Beneventi fra UiB.
Beneventi har kortlagt ordblindes hjerner som en del af sin ph.d.-afhandling og har arbejdet på projektet siden 2003.
Skannede 13-åriges hjerner
VIDSTE DU
Disposition for ordblindhed er arveligt.
Arbejdshukommelsen består af to undersystemer, som gemmer sproglig information fra lyd og tekst samt visuel information. Derudover består det af en overordnet kontrolmekanisme, som bearbejder denne information.
I forsøgene blev hjernerne hos en gruppe ordblinde 13-årige scannet, ligesom en kontrolgruppe i samme alder fra blev det. Scanningerne blev foretaget, mens de løste arbejdshukommelsesopgaver af varierende sværhedsgrad.
Blandt andet blev eleverne præsenteret for en række bogstaver, som de senere skulle genkende eller huske rækkefølgen på. Andre opgaver gik ud på at lytte til og identificere bestemte lyde i navnene på hverdagsobjekter, som blev præsenteret, og samtidig huske dem.
Opgaverne udfordrede både lagringen af midlertidig information og kontrolmekanismen, som bearbejder denne information.
»Undersøgelsen viste, at kontrolgruppen havde højere aktivitet end de ordblinde i de områder af hjernen, som man mener er vigtige for kontrollen af information i arbejdshukommelsen,« fortæller Harald Beneventi.
Kan få kliniske konsekvenser
Beneventi mener, at viden om, hvordan ordblindes hjerner aktiveres, kan få kliniske konsekvenser.
»Hvis vi erkender, at ordblinde ud over læse- og skrivevanskeligheder også har svækket arbejdshukommelse, vil vi kunne lave tilbud, som minimerer belastningen af arbejdshukommelsen, ligesom vi vil kunne tilbyde arbejdshukommelsestræning på samme måde, som vi tilbyder læse- og skrivetræning,« siger han.
Ifølge Harald Beneventi findes der en del studier, som viser, at det er muligt at påvirke arbejdshukommelseskapaciteten med træning, blandt andet hos børn med ADHD.
© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm