Opråb: Drop ADHD-medicin og kig på kosten
Vi bør holde op med at give den kokainlignende medicin Ritalin til børn med ADHD. Sådan lyder opfordringen fra professor Arne Astrup i kølvandet på en opsigtsvækkende undersøgelse af sammenhængen mellem ADHD og kost.

En simpel kost med grundlæggende og naturlige fødevarer som ris, grøntsager og frugt ser ud til at kunne udrydde ADHD hos mange børn. (Foto: Colourbox)

En simpel kost med grundlæggende og naturlige fødevarer som ris, grøntsager og frugt ser ud til at kunne udrydde ADHD hos mange børn. (Foto: Colourbox)

Tusindvis af danske børn får medicinen Ritalin mod lidelsen ADHD, fordi de har svært ved at koncentrere sig eller er hyperaktive.

Nu opfordrer en dansk professor til, at myndighederne overvejer at droppe anbefalingerne til medicinen, der er i familie med kokain.

Opråbet kommer i kølvandet på et stort hollandsk studium, som har vist, at hele 60 procent af en stor gruppe børn slap af med deres symptomer på ADHD ved at spise anderledes.

Politikere og myndigheder må reagere

»Dybest set kender ingen konsekvenserne af at påvirke et barns hjerne med stærk kemi i de år, hvor hjernen udvikler sig og er sårbar. Jeg ville i hvert fald nødig have, at mine egne børn blev sat i behandling med Ritalin, som har mange af de samme egenskaber som kokain og amfetamin.«

»Når der så pludselig dukker et harmløst alternativ op, som har meget markante virkninger, er det et wake-up-call om, at vi ikke skal køre videre i samme spor. Politikere og myndigheder bør spekulere over, om vi ikke skal gøre mere ved det her på forsøgsbasis,« siger Arne Astrup, professor, dr.med. og leder af Institut for Human Ernæring, LIFE, på Københavns Universitet.

Skriger på mere forskning

Arne Astrup er internationalt anerkendt for sin indsigt i kostens betydning for vores krop. Han understreger, at det hollandske studium er ekstremt grundigt og troværdigt og er publiceret i et af de førende lægetidsskrifter i verden, The Lancet.

Studiet omfatter gennemkontrollerede forsøg på 100 børn med ADHD; tidligere kaldet DAMP. Halvdelen blev fjernet fra deres normale kost og fik kun basale fødevarer som vand, hvidt kød, grøntsager, ris og frugt. Blandt dem var det altså 6 af 10, som slap af med deres symptomer.

»Hvis vi har mulighed for at fjerne nogle få fødevarer fra maden, så en stor del af børnene kan få det bedre og slippe for medicin, må vi ikke bare sidde det overhørig. Jeg vil selv nævne det for sundhedsministeren, når han kommer på besøg hos os i næste uge, for det her bør vi gå videre med forskningsmæssigt,« mener Arne Astrup.

Ukendt element i kosten

Undersøgelsen bestyrker os i, at vores kost ikke bare har betydning for fedme og hjertekarsygdomme, men også for hvordan vores adfærd, humør og alle mulige forskellige hjernefunktioner bliver påvirket. Det er meget vigtigt.

Arne Astrup

Den hollandske undersøgelse viser, at børnene blev syge af ét eller andet i kosten, som er noget andet end klassisk fødevareallergi. Forskerne kender ikke den præcise årsag, og Arne Astrup tør heller ikke give et bud.

»Alt er i spil, lige fra gluten i brød til tilsætningsstoffer i andre fødevarer, men det er vigtigt, at vi nu er totalt åbne og ikke får befolkningen til uden ordentligt belæg at fjerne elementer fra kosten. Det kan være katastrofalt for børnene, som har brug for en masse næringsstoffer i de rette mængder,« lyder det fra Arne Astrup.

Hvis ivrige forældre alligevel vil kaste sig ud i kostforsøg, anbefaler professoren, at de holder sig fra alternativ behandling og i stedet kontakter et hospital eller en lægeklinik med diætister for at få den bedst mulige vejledning.

Ritalin kan have kraftige bivirkninger

Omkring 25.000 danskere er i behandling med Ritalin. Tallet er støt stigende og er tidoblet gennem det seneste årti.

Ritalin gives i tabletform og får hurtigt børn til at geare ned og blive mere fokuserede.

Ifølge de officielle vejledninger kan Ritalin gøre børn triste, udløse tics og i værste tilfælde hæmme vækst. Hos ældre kan den udløse hjerteanfald.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Bertel Haarder (V).

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: