Operationer giver jetlag
Patienter, der bliver opereret, får forstyrret deres indre ur på samme måde, som når man flyver mange timer mod øst, viser ny afhandling. Jetlagget stresser den i forvejen hårdt prøvede krop så meget, at det kan blive livsfarligt.

Operationens længde er afgørende for, hvor stort jetlag patienten vil opleve, viser det nye studie. Måske kan piller med melatonin gør operationer mindre farlige. (Foto: Colourbox).

Operationens længde er afgørende for, hvor stort jetlag patienten vil opleve, viser det nye studie. Måske kan piller med melatonin gør operationer mindre farlige. (Foto: Colourbox).

Mennesker får jetlag af operationer – og jo større indgrebet er, des værre er det.

Det viser et nyt studie fra Herlev Hospital.

»Vores forskning viser, at operationerne nulstiller kroppens indre ur, så det ikke længere følger døgnet. Konsekvensen er, at personen får jetlag, på samme måde som hvis man eksempelvis flyver fire-fem tidszoner mod øst,« fortæller 1. reservelæge, dr. med. Ismail Gögenur fra Kirurgisk Gastroenterologisk afdeling på Herlev Hospital. Han har skrevet en afhandling om undersøgelsen, der siden er mundet ud i en artikel til Ugeskrift for Læger.  

Jetlag oven i sygdom er livsfarligt 

Raske mennesker med jetlag får højst lidt ubehag i form af træthed og diarré, hvilket er ganske harmløst. Syge, nyopererede mennesker rammes derimod langt hårdere af jetlagget, fordi den tilfører en ekstra belastning til den syge og nyopererede krop.

Det fortæller Jacob Rosenberg, der er klinisk professor ved Københavns Universitet samt overlæge, dr.med. ved Institut for Kirurgi og Intern Medicin på Herlev Hospital. Han har også været med til at gennemføre studiet.

»Jetlaget er en ekstra fysisk stressfaktor for patienten. En person, der f.eks. lider af en blodprop, er så hårdt presset, at det bliver svært at klare jetlaggen oveni. Den samlede belastning kan føre til bl.a. hjerteflimren og nye blodpropper, som kan gøre situationen dødsensfarlig,« siger Jacob Rosenberg.

Operationen forstyrrer døgnrytme-hormon

Det har længe været kendt, at kroppens døgnrytme styres af hormonet melatonin. Om aftenen, når det bliver mørkt, begynder hjernen at producere melatonin, der hurtigt vokser op til et maksimalt niveau, hvorefter det holder sig konstant resten af natten. Det får kroppens temperatur til at dale, så man bliver døsig og falder i søvn og holder sig sovende indtil næste morgen.

Om morgenen falder melatoninniveauet drastisk til et minimum igen.

Fakta

Melatonin-piller skal altid tages om aftenen, for når man indtager melatonin, bliver man søvnig. Hormonet får kropstemperaturen til at falde, så man automatisk bliver træt.

I det nye melatoninstudie ville forskerne måle, hvordan en operation påvirker kroppens døgnrytme, og den oplagte måde er at måle melatonin-indholdet i blodet eller urinen hos patienter, der skulle gennem en større eller mindre operation. 

Forskerne tog en blodprøve eller urinprøve af forskellige grupper af patienter for hver time i døgnet op til selve operationen for at måle prøvernes indhold af melatonin. Proceduren blev gentaget i nogle døgn efter operationen.

Jo større indgreb, des værre jetlag

Prøverne afslørede, at operationen fik melatoninkurverne til at flade helt ud for alle patientgrupper, så blodets indhold af melatonin i dagevis efter operationen holdt sig på et meget lavt niveau.

Patienterne var efter operationen rent fysisk i præcis samme tilstand, som man ser hos folk, der får forstyrret deres døgnrytme efter en rejse, hvor det er velkendt, at der går kuk i melatoninkurverne, så kroppen ikke længere får et klart signal til at vågne op eller falde i søvn.

»Jo mere kniven er blevet brugt, og jo længere tid kirurgien varer, des hårdere ramt bliver patienten. Jetlagget går ud over personens velvære og tænkeevne. Patienternes melatoninkurver begyndte først at normalisere sig efter flere døgn, hvor der igen begyndte at komme udsving i niveauerne,« fortæller Ismail Gögenur.

Dødsrisikoen er størst om natten

Forskerne mangler stadig tilstrækkeligt med dokumentation for, hvor skadeligt jetlagget er for den nyopererede, men erfaringerne og de foreløbige studier tyder på, at døgnrytme-forstyrrelserne fra operationen udgør en stor risiko for patienten. I hvert fald er der en forhøjet dødelighed blandt nyoperede patienter.

»Erfaringerne viser, at risikoen for at dø af en operation er størst om natten (hvor melatonin-niveauerne normalt er høje, men hvor den nu er lav på grund af operationen, red). Det tyder på, at dødsårsagen kan skyldes ubalance i patientens døgnrytme,« siger Jacob Rosenberg.

Forskerne ved, at jetlagget ikke skyldes narkosen, men selve det kirurgiske indgreb. Tidligere undersøgelser af intensivpatienter har nemlig vist, at disse patienter fik jetlag, og at jetlagget stammede fra selve operationen, beretter Ismail Gögenur.

Der er ikke nogen medicinalvirksomheder, der har patent på melatonin, så forskningen på området har ikke været industridrevet. Forskningen på feltet foregår udelukkende på universiteter og hospitaler.

Jacob Rosenberg.

Intensivpatienter er dog en særligt sårbar og udsat patientgruppe, så forskene havde brug for at gennemføre yderligere undersøgelser for at kunne afgøre, om andre patientgrupper også oplever jetlag - det viser det nye studie nu altså er tilfældet.

Melatonin er måske et vidundermiddel

Jetlagget er en alvorlig trussel for de opererede patienter, men det kan let forebygges, mener forskerne.

Rejsende til fjerne lande kan komme deres jetlag til livs ved at tage melatonin-piller, som man kan købe på recept,  og det er oplagt at forestille sig, at man på samme vis kan forebygge jetlag hos nyopererede patienter.

»Det vi satser på er, at man kan normalisere melatonin-niveauerne ved at give patienten melatonin efter operationen,« siger Ismail Gögenur.

Han henviser til forsøg, der afslører, at kræftpatienter får bedre søvn af at spise melatonin, som oven i købet også har en lang række andre gavnlige effekter på kroppen.

»Melatonins potentielt helbredende effekter på jetlag og andre ubalancer eller sygdomstilstande mangler endnu at blive endeligt verificeret - men de foreløbige resultater ser særdeles lovende ud,« siger Ismail Gögenur. 

Melatonin har ingen alvorlige bivirkninger

Melatonin har ikke nogen alvorlige bivirkninger og er oven i købet meget billigt.

»Der er bivirkninger ved al medicin. Men vi ved, at man kan spise melatonin i meget høje doser uden nogen som helst form for skadesvirkninger, siger Ismail Gögenur.

Han og hans kolleger kunne påvise, at der var lidt flere patienter, der havde hovedpine, men det skete først ved doser, der er 1000 gange højere, end det niveau som man naturligt har om natten, og ved langt højere doser end man ville give for patienter med jetlag.

Lidt hovedpine er ingenting sammenholdt med konsekvensen af at indtage 1000 gange så meget almindeligt sovemedicin. Gjorde man det, ville medicinen lamme vejrtrækningen, så man holder op med at trække vejret.

»Melatonin virker ikke bedøvende på samme måde som andre sovepræperater. Vi kan bruge meget høje doser, uden at det skader kroppens organer, så det vil på ingen måde skade patienterne at indtage det,« slutter Ismail Gögenur.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk