Ond cirkel: Dårlig søvn fører til stress, som fører til dårlig søvn
17 februar 2017

Oplever du mange stressende episoder i løbet af en dag, påvirker det din søvn, så du sover dårligere om natten. Og dårlig søvn resulterer i flere stressfaktorer dagen efter. Det kan ende i en ond cirkel, skriver medicalxpress.com.

Resultaterne stammer fra to nye studier, der begge påpeger, at en god nats søvn fremmer positive oplevelser og resulterer i mindre konflikt.

»Søvn spiller en central rolle i vores hverdag. En dag med mindre stress og konflikt resulterer i en nat, hvor det er lettere at falde i søvn. En god nats søvn er mere tilbøjelig til at blive efterfulgt af en arbejdsdag med mindre stress og konflikt,« siger Orfeu Buxton, der er lektor på Pennsylvania State University i USA og hovedforfatter til begge studier, til medicalxpress.com.

Søvn er altså en kraftfuld kilde til at kunne stå imod svære tider, tilføjer han.

I det første studie, som er publiceret i tidsskriftet Journal of Sleep Research, blev 102 ansatte i IT-branchen interviewet dagligt i 1 uge, samlet set 1.600 interviews, om deres søvn og stressniveau. Studiet viste, at daglige psykologiske stressfaktorer og nattesøvn påvirkede hinanden gensidigt.

I det andet studie, publiceret i tidsskriftet Annals of Behavioral Medicine, undersøgte forskerne positive og negative følelser og konkluderede på baggrund af 1.900 interviews, at bedre søvn betød mere positive følelser.

»Vores resultater tyder på, at indsatser for at forbedre søvnkvalitet kan fremme bedre humør og reducere stressfaktorer – både i arbejdssammenhænge og I personlige sammenhænge,« siger Nancy Sin, der er postdoc på Pennsylvania State University i USA og medforfatter til studiet, til medicalxpress.com.

»Denne undersøgelse understreger, hvor vigtige psykologiske og kontekstuelle faktorer er for søvn og sundhed i hverdagen,« tilføjer hun.

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.