Omskæring af mænd giver dårligt sexliv
Omskårne mænd har sværere ved at opnå orgasme, og deres kvinder har flere smerter i skeden og et ringere sexliv. Det viser ny dansk forskning, som vækker international opmærksomhed.

Den danske undersøgelse har som den første i verden også undersøgt sexlivet for de omskårne mænds kvinder. (Foto: Colourbox)

Den danske undersøgelse har som den første i verden også undersøgt sexlivet for de omskårne mænds kvinder. (Foto: Colourbox)

 

Er en mand omskåret, har han særlig risiko for at opleve problemer med at få orgasme. Og hans samleverske har større risiko for ikke at føle sig tilfredsstillet seksuelt.

Så enkel er konklusionen i en ny dansk forskningsartikel, som allerede har vakt verdensomspændende interesse.

Omkring 5.000 seksuelt aktive mænd og kvinder er blevet spurgt om deres seksuelle erfaring og eventuelle problemer med at have sex. Når forskerne ser specifikt på de omskårne mænd og deres kvinder, er resultatet slående.

»Mænd, der er blevet omskåret, har tre gange så høj risiko for at opleve hyppigt besvær med at opnå orgasme,« siger overlæge, dr.med. Morten Frisch fra Statens Serum Institut, der er én af forskerne bag undersøgelsen.

Banebrydende at undersøge kvinderne

Tallene bag undersøgelsen stammer fra de såkaldte Sundheds- og Sygelighedsundersøgelser, som Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet har indsamlet.

Selve undersøgelsen af de seksuelle konsekvenser af mandeomskæring er én af de eneste i verden. Og  på ét punkt er den banebrydende.

Fakta

Omtrent en tredjedel af verdens mænd er omskåret før 15 års-alderen. Omskæringerne finder sted af religiøse eller kulturelle årsager eller for at forebygge forhudsforsnævring, forskellige seksuelt overførte sygdomme og sjældne problemer så som kræft på penis.

»Man har tidligere undersøgt påvirkningen på mændene. Men man har aldrig på samme måde undersøgt betydningen af mandeomskæring for kvinders sexliv.«

»Det viser sig, at kvinder med omskårne mænd oplever dobbelt så stor risiko for, at deres seksuelle behov ikke bliver opfyldt. De oplever tre gange så stor risiko for hyppigt besvær med at opnå orgasme. Og otte gange forøget risiko for smerter ved samleje – såkaldt dyspareuni,« siger Morten Frisch.

Omskårne går hårdere til den

Der er sandsynligvis en meget enkel grund til, at flere omskårne mænd og deres partnere oplever problemer med deres sexliv:

Den omskårne mand udvikler et tyndt lag hård hud på sin penis, som nedsætter følsomheden. Det betyder, at han skal gå hårdere til den under samlejet for at få orgasme. Og det kan give smerter hos kvinden.

»Vi har jo lavet en spørgeskemaundersøgelse. Og den kan ikke fortælle, hvorfor de her problemer opstår. Men der findes nogle gode bud i litteraturen.«

Når penis trænger ind i skeden, vil forhuden blive trukket tilbage. Og når penis bliver trukket ud igen, vil forhuden igen blive ført frem over penishovedet. På den måde stimulerer forhuden både manden og kvinden under samlejet, forklarer Morten Frisch.

Den danske undersøgelse af omskårne mænds sexliv har fået international opmærksomhed. Blandt andre har californiske politikere - som vil forbyde omskæring -kontaktet de danske forskere for at høre mere. (Foto: Colourbox)

Den glidende bevægelse ind og ud af forhuden – samtidig med samlejebevægelserne ind og ud af skeden – sikrer dét, som bliver kaldt ’the gliding movement’.

»Når en omskåret mand bevæger sig ind og ud af en kvinde uden ’the gliding movement’, som forhuden giver, kan det hos nogle par gå hårdere ud over kvindens slimhinder. Det kan formentlig forklare smerterne og en tendens til tørhed, som nogle kvinder med omskårne mænd oplever,« siger Morten Frisch.

Har filtreret fejlkilder fra

Langt de fleste omskårne mænd, der deltog i undersøgelsen, var omskåret efter en lægefaglig vurdering.

»Omskæring er ikke et hyppigt indgreb i Danmark. Kun fem procent af alle danske mænd er omskåret. Men trods det ser vi, at der statistisk sikkert er seksuelle problemer forbundet med omskæring,« konstaterer Morten Frisch.

Religiøst omskårne – som f.eks. jøder og muslimer – var der ikke mange af i undersøgelsen. Og tallene ændrede sig ikke, når de blev filtreret fra. Samtidig tager de statistiske analyser højde for en lang række faktorer, som forskerne ved påvirker sexlivet:

  • Alder
  • Kulturel baggrund
  • Medlemskab af religiøse samfund
  • Ægteskabelig status
  • Antal års skolegang
  • Husstandsindkomst
  • Alder ved første samleje
  • Antal sexpartnere siden 15-års-alderen
  • Hyppigheden af seksuel aktivitet med en partner indenfor det sidste år

»Vi korrigerer for alle disse faktorer for at være så sikre som muligt på, at årsagen faktisk er omskæring. Vi forsøger at sikre os, at sammenhængen ikke skyldes andre faktorer,« siger Morten Frisch.

Klart resultat på bundlinjen

Fakta

I USA bliver 50 procent af alle drenge omskåret. Omskæring er – eller har været – meget udbredt i mange engelsktalende lande. Det skyldes et levn fra Victoria-tiden, hvor læger anbefalede, at man omskar drengebørn. Omskæringen gjorde det sværere for drengene at onanere. Onani blev nemlig dengang mistænkt for at føre til en lang række problemer, herunder psykiske sygdomme og tyfus.

Overlægen kommer med et eksempel på, hvor galt det kan gå, hvis forskere ikke korrigerer for fejlkilder, når de arbejder med statistik:

»Ser man for eksempel på folk, der drikker mange øl, så har de øget risiko for lungekræft i forhold til folk, som ikke drikker for meget. Men det er ikke fordi de drikker. Der er bare en sammenhæng mellem at drikke og at ryge. Og det er rygningen, der forårsager lungekræften,« siger Morten Frisch.

Den slags fejlkilder har forskerne taget højde for, og på bundlinjen står et klart resultat.

»Vi ser et konsistent billede. Selv om de fleste omskårne mænd – og deres kvinder – ikke ser ud til at få påvirket deres sexliv, så er der en markant større gruppe af omskårne mænd og deres kvinder, som oplever hyppigt besvær med at opnå orgasme.«

»Og der er markant flere kvinder med omskåret mand, som oplever smerter ved samleje eller føler, at deres seksuelle behov ikke er opfyldt,« siger Morten Frisch.

Omskæring skal undersøges yderligere

Morten Frisch vil gerne have undersøgelsens konklusioner efterprøvet.

Fakta

I et halvt århundrede har det være kendt fra store befolkningsundersøgelser, at problemer med forhudsforsnævring løser sig selv i løbet af barndommen hos op til 99% af alle drengebørn. Men forhudsforsnævring bruges stadig som et væsentligt argument for rutineomskæring af drenge i mange lande.

»Jeg håber, at vores undersøgelse bliver taget op af andre forskergrupper i andre lande og kulturer. Så kan vi få afklaret, om det her bare er et dansk fænomen, eller om det også gælder i andre kulturer.«

»I det hele taget er jeg ydmyg over for resultaterne. Så jeg vil også undersøge, om man kan nå det samme resultat i flere danske undersøgelser,« siger Morten Frisch.

Resultaterne runger internationalt

Morten Frisch fortæller, at undersøgelsen har skabt stor international opmærksomhed. Forskeren er blandt andet blevet kontaktet af politikere fra Californien, som har taget imod resultatet med kyshånd, fordi de vil have forbudt omskæring i deres delstat.

Andre er knap så begejstrede for resultaterne. Der er tale om kontroversiel forskning.

»Emnet er så følsomt, at der er kræfter, som ikke vil have, at forskning som den her kommer ud. De forsøgte faktisk at standse offentliggørelsen af vores forskningsartikel,« siger Morten Frisch.

Det er et spørgsmål om etik

Morten Frisch fortæller, at forskellige grupper og enkeltpersoner lobbyer for, at alle mænd skal omskæres. Ikke af religiøse årsager, men fordi de mener, det er sundhedsfremmende. For eksempel i Afrika, hvor det har vist sig, at omskæring fører til en nedsat risiko for at blive smittet med HIV.

»Men jeg mener, at der er en stor etisk udfordring i det her. Mænd og forældre til drengebørn, som overvejer omskæring, skal kende de mulige sundhedsmæssige og seksuelle konsekvenser af en omskæring,« siger Morten Frisch.

Forskningsresultaterne er publiceret i det velanskrevne tidskrift International Journal of Epidemiology. 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk