Øv-dag: Læger fandt en 'æggeskal' rundt om 80-årig mands højre testikel

Her ses omridset af den kalkbelægning, der minder om en æggeskal, og som var vokset frem rundt om mandens højre testikel. (Goel et al., BMJ Case Reports, 2020)

Her ses omridset af den kalkbelægning, der minder om en æggeskal, og som var vokset frem rundt om mandens højre testikel. (Goel et al., BMJ Case Reports, 2020)

Kilde: 
13 januar 2020

En gruppe læger i Indien fik sig lidt af en overraskelse, da de skulle undersøge en 80-årig mand for urinvejsinfektion. 

Manden, der blev undersøgt, fordi han havde blod i sin urin, viste sig at have udviklet en form for ‘æggeskal’ rundt om sin højre testikel, skriver Science Alert. 

Det mærkelige fænomen skyldes en blanding af to forholdsvist udbredte medicinske tilfælde: En forkalkning og et tilfælde af såkaldt ‘hydrocele’.

LÆS OGSÅ: Fik en ægte 'boner': Røntgenbillede afslørede, at mandens penisskaft var ved at blive til knogle

Lægerne blev opmærksomme på, at der var noget helt galt, da de mærkede, at mandens højre testikel var stenhård.  

En CT-skanning af testiklen viste, at der var sket en ophobning af væske under membranen, der omgiver testiklen, hvilket er et tegn på såkaldt ‘hydrocele’.

‘Hydrocele’ ses ofte hos drengebørn i forbindelse med, at testiklerne ‘falder ned’ og finder deres placering i pungen, men det er heller ikke ualmindeligt, at det se blandt voksne mænd.

Der kan være flere årsager til ‘hydrocele’. Det kan blandt andet være skabt af stød, slag, tumorer og så videren. 

I den 80-årige mands tilfælde koblede lægerne det til en infektion fra en lille orm kaldet Wuchereria bancrofti, der er kendt for at gå ind i lymfesystemet og skabe hævelser i kroppen. 

LÆS OGSÅ: Forskere løser mysteriet om mænds manglende penisknogle

Det ser ud til, at mandens testikel har været hævet i flere år, hvilket har fået membranen omkring til at blive tykkere, og da der samtidig har været en forkalkning, er den højre testikel med tiden blevet omgivet af en hård skal, der minder om en æggeskal. 

Tilfældet blev første gang rapporteret i 1935, og det er siden da blevet observeret en håndfuld gange i historien. 

Mandens uheldige sygdom er beskrevet i det videnskabelige tidsskrift BMJ Case Studies, hvor læger typisk beskriver nogle af de mange mærkelige medicinske fænomener, som de støder på.  

LÆS OGSÅ: Endelig fastslået: Så lang er en gennemsnitlig penis

LÆS OGSÅ: Hvorfor har mennesket en stor penis, men små testikler?

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.