Nyt studie: Vi tænker bedst med hænderne
19 juli 2017

Når vi mennesker skal løse problemer, er det bedst ikke blot at overlade tankevirksomheden til vores hjerne. Hvis kroppen får konkrete værktøjer at arbejde med, går det meget bedre.

Det viser forskning fra Syddansk Universitet og Kingston University i London ifølge en pressemeddelelse fra Syddansk Universitet.

Forskningen er publiceret i tidskrifterne Acta Psychologica og Journal of Cognitive Psychology.

For at udfordre den gængste opfattelse, at hjernen klarer alt tænkearbejde, lavede forskerne et klassisk problemløsningsforsøg - men med et twist.

I forsøget blev 50 universitetsstuderende bedt om at løse opgaven: Hvordan placerer man 17 dyr i 4 indhegninger, så der er et ulige antal dyr i hver indhegning?

Nogle forsøgspersoner blev udstyret med plasticzebraer og piberensere i problemløsningen, mens andre fik pen og papir. Derudover havde de to grupper af forsøgspersoner ens forudsætninger for at løse problemet.  

Resultatet var tydeligt: Testpersonerne blev markant bedre til at løse problemet, hvis de benyttede plasticzebraer og piberensere i problemløsningen fremfor pen og papir.  

»Hænderne og kroppen er en vigtig del af vores kognitive proces. Det er ikke i hjernen, men i koblingen mellem hjerne, krop og omgivende miljø, der for alvor sker noget kognitivt. Det hænger blandt andet sammen med, at mennesker ikke ser ting, men handlemuligheder i vores omgivelser,« siger Sune Vork Steffensen fra Syddansk Universitet, som er medforfatter på studierne, i pressemeddelsen.

»Vi ser ikke bare en stol eller en kop, men et behageligt sted at sidde eller noget at drikke kaffe af. På grund af det fokus, øges folks muligheder for at løse problemer, hvis de kan interagere med konkrete ting,« fortsætter han.

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.