Nyt studie: Vi er gode til at forstå emojis, selv når det bliver kryptisk
emojis

Der findes et væld af forskellige emojis, som vi blandt andet har lært at bruge til at erstatte ord, når vi kommunikerer online. (Foto: Shutterstock)

Der findes et væld af forskellige emojis, som vi blandt andet har lært at bruge til at erstatte ord, når vi kommunikerer online. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
15 november 2021

Siden den første emoji blev lavet i Japan omkring slutningen af 90’erne, er de blevet en ret så fast bestanddel i vores online-kommunikation. Ny forskning har netop taget fat i, hvordan vi opfatter og forstår de små ikoner.

Studiet, der blev udgivet i tidsskriftet Computers in Human Behaviour, peger i retning af, at de fleste mennesker forstår emojis, når de direkte erstatter ord - for eksempel ved at erstatte ordet ‘bil’ med en bil-emoji. Til gengæld er vores hjerner omkring 50 procent længere om at forstå det. 

Det er en forsinkelse, der formentlig kommer af, at vi ser emojis som billeder og ikke ord. Der opstår på den måde et ekstra trin i forståelsen af en sætning, når et ord er fjernet til fordel for en emoji.

Det skriver Science Alert.

Når vi ser en emoji i en sætning, skal vores hjerne først genkende billedet og derefter matche det med et ord. Når vi bare skal forholde os til ord, kommer vi i mål hurtigere. 

Det virker måske selvfølgeligt, men det er faktisk ikke et område, der er forsket særlig meget i. 

For at undersøge, hvordan vores hjerner læser sætninger med emojis, lavede forskerne et online selvstudie med 53 forsøgspersoner, der alle var fra Tyskland.

Deltagerne blev præsenteret for sætninger, der dukkede op på deres skærm et ord ad gangen. Når de havde læst et ord, skulle de trykke på en knap for at få det næste ord frem, men ind imellem havde forskerne erstattet ord med emojis. 

Forskerne kiggede efterfølgende på den tid, det tog at læse hvert enkelt ord og emoji, og kunne konkludere, at det tog deltagerne omkring 456 millisekunder per ord i sætninger uden emojis og 804 millisekunder per ord og emojis i sætninger med emojis. 

De fandt desuden ud af, at når de erstattede ordet med en emoji, der ikke var en direkte ‘oversættelse’ fra det oprindelige ord - for eksempel en emoji af en mus, der erstattede ‘computermus’ - tog det deltagerne cirka 900 millisekunder per ord i gennemsnit.

Det er ifølge forskerne interessant, fordi det viser, at vores hjerner her går anderledes til værks, fordi det bliver mere kryptisk. 

Den skynder sig at finde ord, der lyder ligesom den emoji, vi bliver præsenteret for. Hjernen gennemgår trin, hvor den til sidst bruger sætningens kontekst til at finde svaret.

Hvis et ord er direkte erstattet af en emoji, vil vores hjerner ikke forsøge at finde ord, der lyder ligesom emojien. Det giver god mening for os, at den har erstattet ordet. 

Hvis et ord er erstattet af en emoji, der kun lyder som ordet, vil vores hjerner til gengæld gå i gang med at lede efter den rette erstatning. Den går i gang med en dechifrering af sætningen, fordi den har fået kryptisk karakter ved at blande ord med ikoner.

Baseret på deres resultater argumenterer forskerne altså for, at emojis tolkes afhængigt af konteksten, men de understreger også, at det er spændende at se, om fremtidig forskning med flere forsøgspersoner kan være med til at underbygge deres resultater - blandt andet også på tværs af sprog.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.