Nyt studie: Stort fuldskæg er ikke lig med mere testosteron
stort skæg skotte

Det er typisk kun mænd, der kan få store fuldskæg. Derfor har det også været oplagt at sætte lighedstegn mellem skæg og maskulinitet og testosteron, men et nyt studie modsætter sig. (Foto: Shutterstock)

Det er typisk kun mænd, der kan få store fuldskæg. Derfor har det også været oplagt at sætte lighedstegn mellem skæg og maskulinitet og testosteron, men et nyt studie modsætter sig. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
15 november 2021

Et stort, langt fuldskæg er måske ikke ensbetydende med et højt testosteronniveau. 

Det er ellers en ret udbredt tanke, at mandens skæg er sammenligneligt med påfuglehannens farvestrålende hale - noget, der signalerer maskulinitet, dominans og et højt niveau af testosteron, men ny forskning punkterer potentielt den myte.

Studiet, der blev udgivet i tidsskriftet Archives of Sexual Behaviour, har således ikke fundet nogen sammenhæng mellem længden af skæg og mænds testosteronniveau. 

Der er samtidig heller ikke sammenhæng mellem skæglængde og selvforståelse - altså om dem med stort fuldskæg ser sig selv som mere dominerende. 

Det skriver Science Alert.

Forskerne bag studiet skaffede data fra 97 unge, fysisk aktive mænd. 

Testosteron kan blive påvirket af mange forskellige ting, så forskerne sørgede blandt andet for, at forsøgspersonerne hverken havde røget, drukket alkohol eller dyrket motion 24 timer før studiet.

Forsøgspersonerne skulle først og fremmest svare på spørgsmål om deres alder, vægt, højde og ‘skæghed’, som også blev målt af forskerne med en digital skydelære, der kunne opnå en resolution på 0,01 millimeter, så de ret præcist kunne måle længden af skæg. 

Det blev efterfulgt af en en spyttest.

Herefter skulle de cykle på motionscykel i 12 minutter, mens de besvarede spørgsmål, der kunne give en indikation om deres selvforståelse, og så aflevere en ny spyttest.

Spørgsmålene skulle give en idé om, hvorvidt deltagerne mente, at de var dominerende. Det var blandt andet spørgsmål, der lød: ‘Jeg får ofte overtalt folk til at gøre, som jeg siger’ og ‘Det er mig, der påvirker andre, og ikke omvendt’.

Mens studiet viste, at der ikke var nogen sammenhæng mellem længden af skæg og niveau af testosteron eller selvforstået psykologisk dominans overfor andre, blev der heller ikke påvist noget omvendt forhold.

Altså om folk brugte et langt skæg til at skjule et lavt niveau af testosteron. 

Forskerne foreslår i stedet, at skæg faktisk bare er en strategi i forhold til, hvordan man vil præsentere sig selv og ens æstetik, og at det kun er baseret på vores kulturelle normer og slet ikke har at gøre med nogen form for evolutionær signalering.

Forskerne undersøgte ikke mængden af skæg, men længden, og altså heller ikke, om testosteron har betydning i forhold til, om man kan få skæg eller ej.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.