Nyt studie: Sporings-apps kan bremse spredningen af coronavirus i genåbnet samfund
Men er det en måde at passe på hinanden eller Big Brother? Forsker er ikke i tvivl: Vi bør tage sporingsteknologien til os.
COVID-19 hamstring psykologi sporings-app digital teknologi tillid data corona sygdom smitte epidemi pandemi udbredelse udbrud global spredning Verdenssundhedsorganisationen risiko vaccine behandling

Forskning viser, at borgerne er villige til at dele personlige sundhedsoplysninger, hvis de modtager noget af signifikant værdi i bytte. Er muligheden for mindsket smittespredning nok til at ændre modstanden mod overvågning? (Foto: Shutterstock)

Forskning viser, at borgerne er villige til at dele personlige sundhedsoplysninger, hvis de modtager noget af signifikant værdi i bytte. Er muligheden for mindsket smittespredning nok til at ændre modstanden mod overvågning? (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Næsten halvdelen af verdens befolkning er i 'karantæne' i deres hjem i forsøget på at inddæmme spredningen af coronavirussen.

Der går formentlig adskillige måneder, før vi har en vaccine mod COVID-19, så mange lande forsøger at finde en måde at fyre op under økonomien og sætte gang i samfundet uden at øge risikoen for yderligere dødsfald.

Ny forskning indikerer, at en app, der registrerer borgernes bevægelsesmønstre, så man kan identificere og isolere personer, der kommer i kontakt med COVID-19-smittede, kan være afgørende i at afværge og ophæve nedlukningen af samfundet.

Blandt andet Sydkorea og Kina har allerede benyttet sporingsteknologien.

Men det er dog usikkert, om vestlige samfund er villige til at acceptere denne form for overvågning.

Kan sporingsteknologien bruges til at sætte en stopper for pandemien?

Jeg har brugt adskillige år på at forske i brugen af teknologi i sundhedsystemet, og jeg mener, at der er gode grunde til at tro, at borgerne vil være interesserede i og indstillet på at bruge sporingsteknologien til at sætte en stopper for pandemien.

Ny forskning - udført ved University of Oxford og publiceret i det velrenommerede tidsskrift Science - viser, at virussen spreder sig alt for hurtigt til, at vi kan inddæmme pandemien ved at isolere de smittede eller ved manuelt at spore alle deres kontakter.

Det kan tage flere dage eller uger at finde, teste og isolere alle de personer, en smittet har været i kontakt med; et tempo, der halter langt efter virussens smittehastighed.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Tilskynde øjeblikkelig selvkarantæne

Gennem modellering af virusspredningen ved hjælp af forskellige sporingsstrategier har forskerne vist, at vi kun kan styre pandemien gennem digital kontaktsporing. 

Det er eksempelvis smartphone-apps, der registrerer borgernes bevægelsesmønstre og automatisk informerer dem, hvis de kommer i kontakt med en person, der er registeret smittet.

Det vil så tilskynde øjeblikkelig selvkarantæne og afværge yderlige smittespredning.

App'en kan kombineres med andre tiltag

App’ens lokationsporing kan udvides, så den kan bruges til at give brugerne mulighed for at checke ind på steder som butikker, offentlige transportsmidler eller arbejdspladser. 

For at tilskynde brugen af app’en kan den også give adgang til sundhedstjenester, information og endda fødevare- eller medicinlevering i løbet af selvkarantæneperioden. 

Forskerne foreslår desuden, at app'en kan kombineres med andre tiltag som social distancering og hyppig håndvask.

To praktiske spørgsmål hænger dog over brugen af app'en:

  • Vil tilstrækkelig mange borgere være interesseret i at downloade app'en?
  • Vil borgerne være indstillet på, at sundhedsmyndighederne konstant registrerer deres bevægelsesmønstre?

Forskning: Borgerne er villige til at dele personlige sundhedsdata

I betragtning af de krigslignende forhold, vi lever under, tror jeg, at der er mange gode argumenter for, at selv demokratiske lande vil og bør indføre denne strategi; selv hvis en kommende app vil være frivillig.

Forskning viser, at borgerne er villige til at dele personlige sundhedsoplysninger, når de modtager noget af signifikant værdi i bytte.

Mindre personlig frihed kan redde liv i løbet af en krise, så det må siges at være af afgørende værdi.

Sætte stopper for besværlig og ubehagelig situation

Mange regeringer har allerede indført omfattende nedlukning af samfundet, hvor borgerne er underlagt blandt andet udgangsforbud. Politiet stopper enkeltpersoner og biler og uddeler bøder, hvis man ikke kan forklare, hvorfor man er ude.

Flere personer er blevet arresteret for ikke at overholde forbuddet, hvilket potentielt kan føre til fængselsstraffe senere.

En app kan være en sikker måde at sætte en stopper for denne meget besværlige og i visse tilfælde ubehagelige situation.

Sporings-app gør det muligt for os at passe på hinanden

Der er anledning til at tro, at borgerne vil foretrække at downloade en app - også selvom den konstant tracker dem.

En sporings-app gør det muligt for os at passe på hinanden, så vi igen kan komme på arbejde, i skole og tilbage til noget, der minder om vores normale liv.

Sporingsteknologien kan måske gøre det lettere at besøge familiemedlemmer i risikogruppen, fordi der er meget større sandsynlighed for, at vi ved, om vi har været udsat for smitte.

Borgerne vil være interesserede i og indstillede på at bruge appen, fordi det øger muligheden for at passe på deres nære og kære, mens den på samme tid sikrer, at vi ikke er helt afskåret fra hinanden.

Mindre modstand over tid

Der er stor sandsynlighed for, at virussen fortsat vil cirkulere globalt i en længere periode og sprede smitten selv i lande, der tilsyneladende har bekæmpet sygdommen.

Over tid vil offentligheden sandsynligvis gøre færre indsigelser overfor risici ved sporings-app'en.

Borgerne vil måske endda begynde at forvente til dels at blive overvåget af staten og sundhedsmyndighederne.

I Storbritannien har man gradvist i højere grad affundet sig med krænkelse af privatlivets fred, eksempelvis overvågningskameraer, især siden terrorangrebet i London 7. juli 2005, hvor fire bomber eksploderede inden for én time midt i myldretiden i den britiske hovedstad.

Trussel mod offentlighedens tillid

Selvfølgelig udgør sporingsteknologien en vis trussel mod offentlighedens tillid.

En udfordring er at sikre, at de forskellige sporings-apps ikke bliver opdateret på ubestemt tid.

Når pandemien er forbi, har borgerne brug for forsikring om, at Big Brother ikke ser dem over skulderen. 

Der skal også være åbenhed og gennemskuelighed omkring, hvem der har adgang til datamængden, hvad de foretager sig med den, og hvornår datamængden bliver tilintetgjort.

I mellemtiden indikerer den nye forskning, at sporingsteknologien sandsynligvis er vores bedste mulighed for at genoprette følelsen af tryghed og frihed i samfundet.

Eivor Oborn hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

 
Red Verden med Videnskab.dk

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk