Nyt studie påviser mulig sammenhæng mellem luftforurening og hjernekræft

Det nye studie har taget udgangspunkt i blandt andet Toronto, der i høj grad er domineret af den forurenende biltrafik. I et meget trafikeret område vil man ifølge forskernes vurdering se ét ekstra tilfælde af hjernekræft pr. 100.000 indbyggere sammenlignet med mindre trafikerede områder. (Foto: Shutterstock)

Det nye studie har taget udgangspunkt i blandt andet Toronto, der i høj grad er domineret af den forurenende biltrafik. I et meget trafikeret område vil man ifølge forskernes vurdering se ét ekstra tilfælde af hjernekræft pr. 100.000 indbyggere sammenlignet med mindre trafikerede områder. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
15 november 2019

Luftforurening er ikke godt for vores helbred - vi ved blandt andet, at det kan øge risikoen for, at vi får lungekræft.

Og nu skal vi muligvis tilføje endnu et punkt til listen over ting, der bekymrer os ved den luft, som vi indånder.

The Guardian rapporterer, at der ifølge et nyt studie muligvis er en sammenhæng mellem luft, der indeholder forurenede nanopartiker, og kræft i hjernen.

I studiet, der kan læses i tidsskriftet Epidemiology, har forskerne fokuseret på de bittesmå nanopartikler, som opstår, når biler afbrænder benzin. Og det er første gang, at man har fundet belæg for, at der er en sammenhæng mellem hjernekræft og denne slags partikler.

Tidligere forskning har vist, at nanopartikler med kræftfremkaldende kemikalier kan trænge igennem til hjernen. Men der har indtil nu ikke været forsket i, hvorvidt det rent faktisk kan øge risikoen for hjernekræft.

LÆS OGSÅ: Små mængder forurening øger faren for kræft

Forskerne har taget udgangspunkt i de canadiske storbyer Toronto og Montreal, hvor forureningen varierer fra 6.000 nanopartikler per kubikcentimeter til 97.000 nanopartikler per kubikcentimeter.

De vurderer, at en person, der lever med 50.000 partikler per kubikcentimeter, har 50 procent større risiko for at få hjernekræft, sammenlignet med en person der bor i et område med 15.000 partikler per kubikcentimeter.

Her skal man dog tage højde for, at hjernekræft er ekstremt sjældent. Forskerne vurderer ifølge The Guardian, at man i områder med meget trafik sammenlignet med mindre trafikerede områder vil se ét ekstra tilfælde af hjernekræft pr. 100.000 indbyggere.

Og selvom dette tal ikke lyder skræmmende, så er det stadig ekstremt vigtigt ifølge Scott Weichenthal fra McGill University i Canada, der har ledet den nye forskning.

»Den risiko, som er forbundet med luftforureningen, er ikke afgørende alene på grund af risikoens størrelse. Det er afgørende, fordi alle dele af befolkningen bliver ramt. Når du tager en lille risiko og ganger den med hele befolkningen, så kan der pludselig være mange sygdomstilfælde, og det kan få stor betydning - særligt fordi dødeligheden er så høj«, forklarer han til The Guardian.

LÆS OGSÅ: Skræddersyet vaccine mod hjernekræft er en mulighed

Forskerne er kommet frem til deres resultat ved at sammenligne medicinske journaler fra 1,9 millioner canadiere med data om forurening i forskellige områder.

Studiets størrelse giver et godt udgangspunkt for at formode, at der er en forbindelse mellem forurenede nanopartikler og hjernekræft. Men det beviser dog ikke, at der er en kausal sammenhæng, for det vil kræve mere forskning.

Jordi Sunyer, der forsker inden for området ved Barcelona Institute for Global Health, som ikke har deltaget i forskningen, ser positivt på det nye studie.

»Det er et vigtigt studie, fordi nanopartikler udledes af biler, og fordi mange dyrestudier har vist, at nanopartikler kan være farligere end de større forureningspartikler,« siger hun til the Guardian.

LÆS OGSÅ: Hjernekræft er mere udbredt blandt højtuddannede

LÆS OGSÅ: Lovende behandling mod dødelig hjernekræft

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.